VRATIMO SPORT NJEGOVIM KORIJENIMA

piše: Žarko Delač

Ovog vikenda, prvi puta održano kod nas, svjetsko prvenstvo u reliju pokazalo je svu raskoš naših organizacijskih sposobnosti, veliki interes gledatelja i odličnih uvjeta koji su pruženi vozačima. Time smo ponovno pokazali kako nam na tom planu nema premca u svijetu.

S druge strane, šteta je što takve sposobnosti ne pokazujemo u drugim društvenim i životnim segmentima, osobito u gospodarstvu  i financijama. Nažalost, i tu smo među prvacima u svijetu ali kada treba varati državu, izvrgavati zakone i propise i natjecati se tko će više oštetiti vjerovnike i komitente. Pri tome se dobro uklapamo u sliku današnjice u kojoj pohlepa, zgrtanje materijalnog bogatstva i stjecanje moći i vlasti predstavljaju obrazac socijalnog ponašanja.

U tom kontekstu i auto reli možemo promatrati više kao nadmetanje konstruktora, proizvođača vozila i guma ili softverske opreme i tehnike u kojoj sve manje ulogu igra ljudski faktor.

Slična je situacija i s najavom super lige u kojoj bi igrali samo najbogatiji nogometni klubovi i time uskratili brojnim navijačima i budućim talentiranim nogometašima, priliku da se okušaju u ovom sportu. Poriv je ponovno materijalistički, a ne sportski tako da je očigledno kako je sport sve manje sport i prilika za individualna nadmetanja u snazi i vještini, a ne popratnim sadržajima i aktivnostima koje su postale neizostavne u vrhunskom sportu.

Gdje će biti kraj takvog pristupa sportu teško je predvidjeti ali očigledno je kako je svakim danom Coubertinova uzrečica “važno je sudjelovati…”,  sve manje aktualna.

Naime i sport je postao dio društvenih promjena i poluga za dodatno bogaćenje pojedinaca. Oni to rade bez emocija i ne čine ništa iz zadovoljstva ili koristi prema  široj zajednici. Filantropa i mecena sve je manje, a menadžera i empatije sve više.

Farmaceutska industrija također nije na to imuna što pokazuju i aktualna medijska podmetanja i rat među proizvođačima  cjepiva protiv korona virusa. Možda ima i istine u tome kako su upravo oni potaknuli takav razvoj događaja i zanimljivo, za godinu dana razvili cjepiva koja se u normalnim uvjetima stvaraju i ispituju godinama.

Sve u svemu sport i sportska natjecanja nisu imuna na društvene promjene i sve više poprimaju korporativne manire poput špijunaže, promidžbe i propagande, te borbe odvjetničkih kuća i financijskih savjetnika. U tome mali igrači svakodnevno sve više zaostaju i gube.

Jedino je u sportu do sada bilo moguće da David pobjedi Golijata. Zbog toga je sportom bio zaokupljen veliki dio našeg stanovništva s naglaskom na “bio”. Nadamo se da će to u konačnici shvatiti i oni koji s njime upravljaju u svjetskim razmjerima i vratiti sport svojim korijenima.

4.7 3 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ivan
ivan
2 years ago

Kao i uvijek čovjek pogađa u sridu!