OBITELJSKO NASILJE

Obiteljsko nasilje – kako ga prepoznati

piše: Verica Jačmenica-Jazbec

Definicija nasilja

Većina parova doživljava povremene bračne ili obiteljske nesuglasice. One se mogu prevladati ukoliko među partnerima vlada jednakopravnost i ako je održana normalna komunikacija.

Obiteljsko nasilje ne spada u nesuglasice. Ono nastupa onoga časa kad jedna osoba želi zagospodariti nad drugom osobom. Ako ste vi ta druga osoba, ovaj tekst je namijenjen upravo vama. Dajte se podučiti  na koji način ćete  obraniti sebe i djecu. Nitko nije nikada dužan trpjeti dominaciju nad sobom. Brak (ili veza) treba biti  zajednica dvije ravnopravne osobe.

Vrste nasilja

Obiteljsko nasilje može biti fizičko, psihičko, ekonomsko ili seksualno. Ako ste doživjeli nasilje, to nije vaša sramota. To je sramota za nasilnika. Svako od navedenih nasilja je kazneno djelo i zato se o njemu ne smije šutjeti. Vaše je pravo i dužnost da se borite protiv nasilja, jer je ono otrov za vašu obitelj ili partnerstvo.

Nasilnikova opravdanja

Nasilan partner ili zlostavljač uvijek pokušava opravdati svoje loše postupke. On obično tvrdi da je agresivan radi stresa kojega mu uzrokuju problemi na poslu. Drugi put je nasilan radi premorenosti. Treći put je nasilan zbog nezaposlenosti ili niskih primanja. Sljedeći put je nasilan jer je podlegao utjecaju prijatelja, alkohola ili droge… Ponekad se brani da je nasilan zato jer je takav bio i njegov otac. Nakon učinjenog nasilja i izljeva bijesa, zlostavljač zna tvrditi da se ničega ne sjeća i da ga se bez razloga optužuje. Može se dogoditi da se zlostavljač za koji dan tobože pokaje, ispričava se i obećava da će se popraviti. No, za kratko vrijeme se zlostavljanje opet nastavlja.

Obezvređivanje žrtve

Ako žrtva, uglavnom žena, pomno ne analizira takve „isprike“ ili ih čak velikodušno prihvati, može se u njoj nastaniti ideja da je ona doista  kriva za nasilništvo i da je zavrijedila da bude maltretirana i zlostavljana. Na taj način žrtvi pada samopoštovanje, ruše se njezine kvalitete i talenti, umanjuju joj se kompetencije, a povećava odgovornost. Ona stječe komplekse manje vrijednosti. A to je upravo i cilj zlostavljača – poniziti i obezvrijediti žrtvu,  kako joj ne bi palo na pamet da protestira ili da se brani.

Prepoznavanje nasilja – promatranje partnera

On viče, galami, vrijeđa vas, optužuje, zloupotrebljava i ponižava
On vas uvjerava da ste vi uzrok njegova nasilja
On inzistira da donosite odluke protiv svoje volje
On vam ne daje dovoljno novca za održavanje domaćinstva
On manipulira djecom protiv vas
On donosi važne odluke bez savjetovanja s vama
On vas ismijava pred drugima
On loše govori o vašoj obitelji i prijateljima
On vam laže
On je izuzetno ljubomoran
On krši vaše zajedničke dogovore
On ne preuzima svoj dio odgovornosti u obitelji
On poriče ili umanjuje svoje loše ponašanje
On se protivi da se vi zaposlite izvan kuće
On vam predbacuje vaše troškove
On pije previše alkohola, konzumira drogu, troši na cigarete ili na kocku
On prijeti samoubojstvom ili svjesno ugrožava samoga sebe
On vam ozbiljno prijeti da će vas otjerati od kuće ili vas razbaštiniti
On vam brani posjećivanje roditelja ili prijatelja
On vam kontrolira telefonske pozive ili elektroničku poštu
On vam zabranjuje vaše hobije, aktivnosti ili izlaske s prijateljicama
On prijeti vama ili drugima
On iznenada dolazi kući ili vas stalno nadzire telefonom
On vas uhodi
On ne želi izaći s vama u posjete, kupovinu, na izlete
On vas želi zastrašiti svojom fizičkom snagom
On vam tijekom svađe blokira izlaz iz kuće
On vam ne dopušta voziti vaš zajednički automobil
On vam oduzima stvari do kojih vam je stalo
On vas udara predmetima ili ih baca oko sebe
On je nasilan prema vama, djeci i kućnim ljubimcima
On vas tuče, udara šakama, ugriza, vuče za kosu
On vas tretira nečasno i ponižavajuće
On vas ignorira
On šuti
On stalno nosi oružje uza se ili se prijeti oružjem
On huška djecu protiv vas
On vas prisiljava na seksualne odnose
On vas siluje

Razlozi ostanka u nasilničkoj zajednici

Neke žene ili djevojke svoj ostanak u lošem i nasilničkom odnosu opravdavaju time da ipak vole svog partnera, da u partnerstvu ustraju radi dobrobiti djece, da nemaju ekonomsku podlogu za odlazak, da se nadaju poboljšanju situacije. Bez obzira iz kojeg razloga ostajete u zajednici, potražite pomoć od svog socijalnog radnika, liječnika, pravnika ili svećenika. Da biste zaštitili djecu, obratite se razredniku, školskom pedagogu, vjeroučitelju ili psihologu. Nikada nemojte prikrivati zlostavljanje. Zlostavljač je uvijek kršitelj zakona.

Uvjetovanje ostanka

Ako nakon nasilja ipak ostajete kod kuće, postavite svoje uvjete. Ne gajite nadu da će se nasilnik s vremenom promijeniti na bolje. Ne uzdajte se previše u partnerovu ispriku. On mora prihvatiti istinu o svojem stanju i lošim posljedicama koje iz toga proizlaze. Obrazloženje da on potječe iz nasilničke obitelji, ne daje mu pravo da se iživljava nad vama i vašom zajedničkom djecom.

Terapija

Postoje institucije i savjetovališta koje pružaju pomoć nasilnim ljudima i uče ih kako da ovladaju svojim bijesom. Oboje potražite stručnjake za takve probleme i surađujte s njima.

Djeca – žrtve

U svakom obiteljskom nasilju uvijek ispaštaju i djeca. Radi toga postoji velika vjerojatnost da i ona jednog dana postanu  nasilnici ili pasivne žrtve nasilja.

Vi to kao majka možete i morate preduhitriti i spriječiti!

Ne odgađajte!

Počnite s time već danas.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments