DAN POSLIJE

(Esej “Dan poslije” izabran je za nastup na prošlogodišnjoj pjesničkoj manifestaciji domoljubne pjesme  Stijeg slobode – Stina pradidova održanoj 3.08.2020. na  Kninskoj tvrđavi.)

tekst: Dragica Šimić

Dan poslije tišina je bila bila teška kao smrt što je u crne košare svud redom ubirala živote, dane. Muke konačno ugasnule u jamama i krici duša zanijemili u vječnosti mira. Crnom zemljom zasuti heroji, očiju sklopljenih i ruku položenih na prsima.

Nebo je padalo po cijele dane na srušene krovove i gnijezda, okretali se bezdanom svjetovi. A negdje je još raslo cvijeće i ptice se u svom sretnom neznanju dizale sa rijeka. Nebo je padalo kišama i oblacima,  sivo i bezlično da izbriše tragove krvi , sramotu ljudskog ništavila.

I samo su se ceste  nizale bespućima, jedne što su vodile onim pticama što nikada nisu bile lišene slobode i ugibale sretnije od ljudi,   tamo gdje je sunce još uvijek izlazilo za ove preživjele  sjenke u koje se zauvijek uselio nespokoj.

Koliko još kiša mora pasti da zbrišu zlosutni tutanj  haubica, dan poslije, mjesecima poslije, godinama… da ublaži bolnost krvnikove oštricei posuši suzu na licu djece ove domovine.

Jer dan poslije se pretvorio u vječnost. Na sakrivenim humcima nije zatreperio tanki plamen svijeća niti  crnom maramom stare majke  bi obrisana suza za izgubljenim sinom, mužem koji je samo branio svoje.

Dan poslije vrane su pozobale zadnje klasje i zemlja opet nije mogla hraniti svoju djecu. I  dan poslije, koji se eto pretvorio u vječnost, postojali su samo putevi za bijeg.

Jer kad se spustio pepeo i na stratištima zanjihale prve trave i nebo se vratilo svojim visinama,  opet plavo i bijelo u danima a noću grlivši sva ona stara sazviježđa,  sustigoše nova sužanjstva, novim grijesima popločani putevi za odlazak.

A jednom smo sanjali da ćemo dan poslije  opet ubirati  žita na našim ravnicama kad se u ljetu jave prvi makovi i sjete nas na srca heroja kojima se imena ne spominjemo,  jer sve je eto,  važnije od njih, sva lažna obećanja i obmane, svi okovi naši lažnim zlatom obojani.

Mislili smo da ćemo pasti vrance na pašnjacima i čuvati svoje pravom ljubavlju što nam je mrtvi ostaviše kao zavjet, mislili smo da ćemo dan poslije, koji se pretvorio u kratku sadašnjost  i postao nepredvidljiva budućnost,  ponovo zemlju naroditi mladošću.

Tako smo se radovali danu poslije, danu bez suza, bez oporog mirisa stradanja i zveketa oružja da zaboravismo da svoji  smo na svom, otkupljeni krvlju junaka,  slobodom žigosana naša prostranstva žude   za našim rukama.  Svemu zlu što ih danas niječe i zaboravlja  treba glasno povikati:

– Dosta je!

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments