CIJENE VOLE NEBO

piše: Marija Juračić

Pred nekoliko je dana jedan novinar pitao narod Lijepe Naše je li primijetio da su cijene u našim marketima porasle. A cijene nisu porasle 2, 3 % nego 10, 20 pa i više postotaka.

Pitanje mi zvuči jednako onome, jeste li primijetili neznanca u svome krevetu.

Ne znam što mu je narod odgovorio, jer su te informacije trenutno nedostupne. O njima je do sada brinula jedna stranka koja je jako skrbila o prosperitetu naroda i uvijek je znala što narod misli.

Sada se ta stranka trenutno bavi sama sobom, tj. pitanjem tko je više jamio, pa izjave o tome što narod misli i treba, trenutno izostaju.

Činjenica je da su cijene drastično skočile, posebno u dućanima uz more. Trgovci tu nadnaravnu pojavu pravdaju nestašicom robe i zdravim ekonomskim odnosima. Pa i djeca već poznaju zakon ponude i potražnje. No, u mome, na gluposti cijepljenom mozgu, javlja se sumnja da su sva ta nagla poskupljenja ustvari još jedna igra koja se već dugo igra s ovim, kako bi rekao jedan poznati bjegunac i kontroverzni zviždač,  napaćenim narodom.

Kada su uništeni mali, privatni kvartovski dućani i uvedene veletrgovine, kupci su mislili da stiže zdrava konkurencija koja će spriječiti divljanje cijena. No, konkurencije nema. Čim jedna firma digne cijene svojih proizvoda, odmah to učini i druga, pa se cijene dižu lančano u svim trgovinama.

Što se tiče nestašica, voljela bih zaviriti u skladišta tih trgovina i vidjeti ima li i tamo nestašica.

A što se tiče cijena, bojim se uz njih povezati misao da je samo nebo granica.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments