VAL OPTIMIZMA

piše: Dragica Trumbetaš

Veliki val optimizma jučer je zapljusnuo Hrvatsku, Naši ministri kao surferi pred igrači, kako i spada, najprije su u jutro obišli Baniju.

Optimizam su najavili javnim radovima. Odrecitirali napisani referat, a na pitanja o revitalizaciji zbrisali s govornice. Revitalizacija je povratak života iz komatoznog stanja, očito preteško za ministre koji su došli širiti optimizam.

Surferi iz Stožera po pitanju Corone, koji već jašu na četvrtom valu bili su konkretni.

Najavili su otvaranja kafića u unutarnjem dijelu i definirali točno, suradnike virusa.

Na građanima je da svojim pritiscima utječu na njih, predsjednik Milanović ih je pozvao na mirnu reintegraciju , ali nije inzistirao. Veli on, ako još uvijek imate dvojbe oko cijepljenja, onda se dobro najedite.

Čovjek nije za udbaške metode  identifikacije suradnika, već za metode dobre volje i dobrih namjera.

Točno u podne, glavni surfer optimističkog vala objavio je da je val stigao. 16,1% povećanje BDP s obzirom na prošlu godinu koju smo proveli u komi..

Sve su prihodovne grane bile bolje od planiranih, samo je novaca točno koliko je planirano.

Ne treba se zamarati detaljima , glavno je da smo pronašli optimistički put po kojemu sada krećemo naprijed, poruka je surfera Čorića, no glavni gospodar valova Premijer Plenković, odmah je posegnuo za detaljima koji će potkrijepiti optimizam.

Nitko nam ravan nije, iz rupe u koju smo najdublje pali počeli smo puzati prema van.

Na tom putu već su nas prestigla i Španjolska i Francuska i Italija, ali Premijer zna s kim se treba usporediti.

Stručni ljudi već iz analizirali  i izračunali da nam za rezultat koji smo dobili zbrajanjem statističkih podataka fali oko 8 milijardi kuna, da bi bili tamo, gdje smo bili u vrijeme koje uspoređujemo.

Iz tog računa ispada da nam se Premijer ponaša kao trgovac polovnih auta, na kojima je skinuta kilometraža. No, on i dalje ostaje pri svojoj teoriji, nikada veća plaća, nikada veće povećanje mirovina.

Istine radi, mirovina je 2021. godine  nakon usklađivanja rasla  3,1%, a da je nikada relativan pojam, pokazuju podatci iz prethodnih godina, 2018 – 3,64%, 2019 -3,49%. Ako se vratimo još dalje 2004 – 5,65 pa tri godine za redom oko 4%, a rekordne 2008 -6,6 %.

Za umirovljenike najbolje razdoblje je bilo kada je naš Premijer radio kao pripravnik i hranio se kroasanima daleko od Hrvatske i Banskih dvora.

Na krilima valova, zaboravili smo na porijeklo imovine, pa tako naš ministar financija ne priznaje da mu se blagajna puni  stoga što mu cijene lete puno više od njegovog optimističkog vala.

Građevinski materijal 100%, hrana kako koji dan, nema što nije drastično poskupjelo.

Da je u Zagrebu započela obnova poslije potresa, mogle bi se od istih novaca obnoviti bar 3 od 10 kuća više.

Sve je to relativno s obzirom na put koji smo pronašli ,kojim nas vode ministri surferi, gospodar valova i danas će sigurno baciti koju prigodnu samohvalu, a penzioneri će potražiti kakvu manifestaciju da se po naputku predsjednika dobro najedu.

S obzirom na datum, kroz “džepove im prolaze vjetrovi” i  neće pitati jer kuhar cijepljen tamo gdje se mogu najesti.

Sila ne pita, darovanom konju ne gledaju se zubi.

Promašena taktika, promašena politika, neće nikoga uvjeriti da je svaka srećka dobitna, da će danas na vrbi izrasti grožđe, niti da će kokoš snijeti zlatno jaje.

Nesilice smo davno uništili, od vrba napravili frule koje sviraju hvalospjeve. Sad nam je na pameti kako preživjeti i ovaj val, da se dočepamo kopna i da na suhom dočekamo neko novo vrijeme koje će imati čvrste temelje.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments