IZLOŽBOM OBILJEŽILI JUBILARNU OBLJETNICU

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Njemačkoj je otvorena izložba fotografija Večernjeg lista pod nazivom “30 godina hrvatske neovisnosti – pogled kroz novinsku fotografiju”.

tekst i foto: Uredništvo Hrvatskog glasa Berlin

Berlin/ – Pozdravljam Vas u svoje i u ime glavnog urednika Večernjeg lista gospodina Dražena Klarića koji je i autor ove izložbe fotografija kojom slavimo 30 godina hrvatske neovisnosti i međunarodnog priznanja Republike Hrvatska. Ova izložba je slikovno putovanje kroz posljednjih 30 godina povijesti hrvatskog naroda. Trideset godina u životu jednog naroda nije dugo razdoblje, ali je u slučaju hrvatskoga bilo nevjerojatno intenzivno i uzbudljivo.

Malo je koji narod proživio toliko velikih događaja u tako kratko vrijeme. Fotoreporteri Večernjeg lista, najvećeg hrvatskog dnevnog lista koji izlazi već više od 60 godina, bilježili su iz dana u dan najznačajnije događaje i tako stvarali slikovnu kroniku jednog naroda i jedne države.

Fotografije s ove izložbe bilježe sretne i one malo manje sretne trenutke dokumentirajući jedno vrijeme, jednu povijest sa svim njezinim usponima i padovima.  Kroz ovdje izloženih 55 fotografija u Berlinu, koje govore više od riječi, ispričana je priča o ostvarenju povijesnog sna hrvatskog naroda kroz neke od najznačajnijih političkih, sportskih i kulturnih trenutaka naše zemlje. Točnije, riječ je o izložbi 20 velikih fotografija te 15 malih fotografija sportskih i 15 malih fotografija kulturnih događanja iz tog razdoblja kao i 5 naslovnica Večernjeg lista kojima su obilježeni neki od tih najvažnijih događaja, riječi su Stipe Puđa, voditelja Večernjakova dopisništva iz Frankfurta na subotnjem svečanom otvaranju izložbe fotografija Večernjeg lista pod nazivom “30 godina hrvatske neovisnosti – pogled kroz novinsku fotografiju” u Veleposlanstvu RH u Berlinu kojom je ujedno, zbog pandemijskih mjera u vrlo uskom krugu pozvanih uzvanika, obilježena jubilarna, trideseta obljetnica hrvatske neovisnosti. Uz Stipu Puđa u Berlinu su bili i producent izložbe Damir Kanaet i njegov pomoćnik Jurica Pušenjak.

Na početku otvaranja izložbe nazočne je pozdravio domaćin, veleposlanik RH u Berlinu Gordan Bakota koji je izrazio veliko zadovoljstvo da Veleposlanstvo u Berlinu ima tu čast prvo izvan Hrvatske, organizirati izložbu fotografija Večernjeg lista koje svjedoče o 30 godina hrvatske samostalnosti. Također je naglasio kako je 15. siječanj 1992. godine značio odlučujuću prekretnicu u borbi za neovisnost Hrvatske na cijelom njezinom području.

Ovom svečanom prigodom posebno se prisjećamo hrvatskih branitelja koji su dali nemjerljiv doprinos hrvatskoj samostalnosti i slobodi kao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Želio bih još jednom odati počast odlučujućem doprinosu tadašnje njemačke vlade za međunarodno priznanje Hrvatske i Slovenije. Upravljački način razmišljanja tadašnjeg saveznog kancelara Helmuta Kohla i tadašnjeg saveznog ministra vanjskih poslova Hansa-Dietricha Genschera uvijek će imati naše poštovanje. Njemačka nam je stala uz bok kao pouzdan partner od samog početka, od osnutka države preko teških ratnih godina do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Danas su Hrvatska i Njemačka partnerske države u europskoj obitelji i zajedno se zalažu za zajedničke europske vrijednosti. Njemačka je naš važan partner u mnogim područjima, a jedna je od najvažnijih gospodarskih partnera Hrvatske, prvi vanjskotrgovinski partner i četvrti najveći investitor u Hrvatskoj i zemlja čiji građani tradicionalno zauzimaju prvo mjesto u turističkoj posjeti Hrvatskoj, rekao je između ostalog veleposlanik Gordan Bakota naglašavajući pri tome i više puta, veliki značaj, kako tada a tako i danas, hrvatskog iseljeništva u borbi za neovisnost i u neovisnom životu hrvatske države, njenih institucija i građana.

Državna ministrica u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Anna Lührmann je pozdrave i čestitke uputila putem video linka, dok je u ime tog ministarstva pozdravne riječi i čestitke uživo uputio Carsten Michael Schneider te izrazio i nadu u još bolju suradnju i produbljivanje poslovično dobrih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Njemačke.

Izložba Večernjeg lista jedan je od događaja koji će u Hrvatskom veleposlanstvu, Berlinu i Njemačkoj, pratiti jubilarnu godinu neovisnosti Republike Hrvatske.

Događaju je, pored govornika te manjeg broja pozvanih predstavnika hrvatskih udruženja i predstavnika medija, nazočio i Franc But, veleposlanik Slovenije u Njemačkoj kao i Kristijan Tušek, generalni konzul Republike Hrvatske u Hamburgu gdje izložba “30 godina hrvatske neovisnosti – pogled kroz novinsku fotografiju”, odlazi nakon Berlina.

Izložba fotografija ostaje u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu otvorena do 25. veljače i moguće ju je posjetiti u manjim, prethodno najavljenim grupama.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments