GLAZBOM PROSLAVILI 3O. OBLJETNICU

Koncertom Orkestra mladih gazbenika iz Zagreba i solista u velikoj dvorani Universität der Künste u Berlinu, obilježeno 30 godina njemačko-hrvatskih odnosa.

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ U večernjim satima netom prošlog utorka je u Velikoj dvorani Universität der Künste u Berlinu, glazbom, točnije Koncertom naslova “Gemeinsam in der Musik”/ “Zajedno u glazbi”, kao središnjim događajem, obilježeno  30 godina njemačko-hrvatskih odnosa.

Koncert je organiziralo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Njemačkoj u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslov RH i Ministarstvom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Hrvatskom centralom za turizam te MINZ internacionalnim kulturnim projektom, dr. Gabriele Minz.

Pozornicu u Universitet der Künste ispunili su broji sudionici ovog koncerta, naime bili su to gosti iz Zagreba, Orkestar mladih glazbenika. Orkestrom je ravnao Matija Fortuna a solisti koncerta bili su Grga Peroš, bariton i Viola Westhues, sopranistica.

Kroz program je vodila Anja Koštro. A među publikom je bilo dosta poznatih lica, Hrvata iz Berlina, predstavnika hrvatskih i njemačkih društava i udruženja, crkve, uglednih  pojedinaca. Iz prvog reda program je pratio veleposlanik Gordan Bakota, papinski nuncij u Njemačkoj mons. dr Nikola Eterović, kao i Josip Juratović, poslanik u Bundestag-u, te generalni konzuli u Njemačkoj Vladimir Duvnjak,  Ivan Sablić, Ivan Bulić i Kristian Tušek, kao i Romeo Draghicchio, direktor Hrvatske centrale za turizam u Njemačkoj.

Na programu koncerta bili su skladatelji iz obiju zemalja, s naglaskom na hrvatske skladatelje koji su djelovali ili još uvijek djeluju u Njemačkoj – posebice Berlinu. Slušali smo djela Svetislava Stančića, Krešimira Baranovića i Ive Tijardovića, trojice hrvatskih skladatelja koji su živjeli u Berlinu u međuratnom razdoblju, potom Blagoja Bersa, središnjeg predstavnika glazbene moderne u Hrvatskoj, kao i djela dvojice poznatih njemačkih skladatelja koji su oblikovali glazbu 19. stoljeća, Carl Maria von Webera i Richarda Wagnera.

Orkestar mladih glazbenika osnovan je 2017. godine na inicijativu studenata zagrebačke Muzičke akademije. Kako bi mogli realizirati svoje koncertne i projektne ideje te stjecati praktična iskustva u sviranju u orkestru, mladi glazbenici s velikom željom za nastupom osnivaju udrugu i orkestar. Cijeli proces od ideje do realizacije vodili su i još uvijek provode sami članovi. Predsjednik orkestra je Stipe Bakić. Orkestar je do danas održao više od trideset koncerata diljem Hrvatske.

Uz izvrsne izvedbe Orkestra mladih glazbenika, divno su pjevali mladi solisti, sopranistica Viola Westhues i bariton Grga Beroš. 

Posebno u pamćenju ostaje arija iz Tijardovićeve opere Mala Florami u izvedbi sopranistice Viole Westhues, potom arija iz Wagnerove opere “Leteći Holandez” u izvedbi Grge Beroša, kao i izvrsna završnica koncerta, Baranovićev ples za orkestar iz baleta Lebkuchenherz- u izvedbi Orkestra mladih glazbenika.

Prekrasno iznenađenje večeri otjelovilo se u liku i divnom glasu naše drage, berlinske sugrađanke, poznate i voljene u obje države, sopranistice Evelin Novak, stalne članice berlinske Staatsoper. Užitak je bio u njenoj izvedbi slušati Hatzeovu “Laku noć”.

Bio je to izvrstan koncert prelijepim povodom. Brojne glazbene i društvene, pa i diplomatske i političke veze spajaju Nijemce i Hrvate, Njemačku i Hrvatsku. Ovakve, kulturne, poput netom prošlog koncerta, stvaraju najljepše osnove za širenje, jačanje i dugo trajanje tih odnosa. Na obostrano zadovoljstvo dviju država, diplomatskih predstavnika, brojnih glazbenika a posebno i brojnih Hrvata koji žive u Njemačkoj i održavaju i brojne obiteljske i druge veze s Hrvatskom.

.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments