ZAGRLJAJ I ZDRAVLJE

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Zagrljaj je normalna potreba svakoga čovjeka, osobito djeteta. Da bi čovjek preživio, potrebni su mu česti nježni dodiri.
Psiholozi kažu da nam je potrebno četiri zagrljaja dnevno kako bismo preživjeli, osam kako bismo se održali, a 12 – 14 kako bismo napredovali.

U čvrstu i zdravu osobu može se odrasti samo uz mnogo razumijevanja, podrške i ljubavi. Blagi dodir i zagrljaj najvažniji su znakovi ljubavi kojima nekome možemo iskazati da ga volimo.

Zagrljaj i hormoni

Dodir ima snažan i ljekovit utjecaj na fizičko i psihičko zdravlje. Dijete u majčinu ili očevu zagrljaju osjeća ritam njihova srca. To je izvrstan temelj za stvaranje međusobnoga povjerenja i stjecanje sigurnosti. Iz toga nastaje iskrena i otvorena komunikacija. Zagrljaj podiže razinu hormona sreće – serotonina koji je zaslužan za ugodno i dobro raspoloženje. Grljenjem drage osobe jačamo njezinu tjelesnu otpornost. Grljenje također stimulira žlijezdu timus. Ona se nalazi u prsištu i utječe na stvaranje bijelih krvnih tjelešaca koja nas štite od infekcija.

Grljenje opušta mišiće i smanjuje fizičku i psihičku napetost. Na taj način se ublažuje fizička, psihička i duhovna bol, depresija, prestrašenost, stres i osjećaj usamljenosti. Kad nekoga iskreno zagrlimo, njegov mozak u roku od dvadesetak sekundi poveća proizvodnju hormona blaženosti – oksitocina. Istovremeno se smanjuje razina hormon stresa – kortizola.

Ako je u organizmu djeteta trajno povišen kortizol, to uzrokuje smetnje u razvoju inteligencije i mehaničkih vještina. Sniženi kortizol pak pridonosi osjećaju sigurnosti, spokojstva, nježnosti i naklonosti. To važi kada se grle osobe koje se međusobno poznaju i koje su bliske. Ako doživimo neželjeni zagrljaj od stranaca ili čak od osobe koju poznajemo, ali nismo s njome bliski, oksitocin se neće otpustiti iz mozga u krv, a razina kortizola i tjeskobe se može čak i povećati.

Zadaća roditeljskog odgoja

Od trenutka saznanja da čeka željeno dijete, bračnom paru se uvelike mijenja život. Najvažnija zadaća roditelja jest da svoje sićušno dijete odgoje u čvrstu osobu koja će moći  neranjena ići kroz život.

Prvi dodiri

Porođaj djeteta počinje trudovima, tj. ritmičkim stezanjem maternice. Takvo stezanje koje protiskuje dijete kroz porođajni kanal, prva je mehanička masaža i svrhovito doticanje djeteta. Danas se u rađaonicama odmah po porodu golo djetešce stavlja potrbuške majci na gola prsa. Takvim intimnim tjelesnim kontaktom potiče se lučenje hormona oksitocina kod majke. Taj hormon pak stimulira lučenje majčina mlijeka. U tom trenutku djetešce automatski ustima traži majčinu bradavicu na dojci.

Dodiri kroz život

Dodir i zagrljaj su zanimljive stvarnosti. To su vrlo djelotvorne geste u komunikaciji kako sa djetetom, tako i s odraslom osobom. Dijete treba tijekom druženja i igre učiti kada su zagrljaji i doticaji poželjni i primjereni, a kada su negativni, prijeteći ili opasni. Dodirom se, osim roditelja i braće, mnogo služe njegovateljice, odgajateljice, treneri i učitelji. Dodire nježnosti kod odraslih osobito prakticiraju dobri psihijatri, psiholozi, osobni asistenti ili radni terapeuti.

Učinci dodira kod sasvim male djece

Djeca koju se često dodiruje, miluje i masira tjelesno su zdravija te imaju manje prehlada i proljeva. Bolesti popust astme, dermatitisa, nesanice i stresa kod njih su rjeđe. Ako nedonošenu djecu u naručju ili u inkubatoru redovito nježno masiramo, ona dobivaju na težini više od ostale djece. Time se skraćuje boravak u rodilištu, što je za zdravstvo manji trošak.

Djeca koju roditelji često dodiruju, nježno masiraju i grle razvijaju osjećaj privrženosti. Ona imaju veće povjerenje u svoju okolinu, pa im je olakšano odrastanje. Takva djeca imaju više samopoštovanje, bolju samokontrolu, više empatije za druge ljude, manje su agresivna, bolje prihvaćaju autoritet kako u svojoj obitelji, tako u školi, na ulici, na poslu i općenito u društvu.

Tehnike ophođenja s djetetom

Dijete voli rutinu, a ne voli iznenađenja. U ophođenju s njime uvijek mu nagovijestite svoje namjere. Približite mu se sa smiješkom i kažite: „Sad ću te podići i zagrliti“. Učite dijete da kontrolira svoje vlastito tijelo. Ako se koprca, kažite mu da provjeravate je li mu pelena mokra ili puna. Dok mijenjate pelenu, govorite djetetu da ćete je ukloniti i obrisati ga vlažnom maramicom. Time ćete ga naučiti da je osjećaj vlažne mokraće ili stolice neugodan i da tu neugodu valja spriječiti. Dok svlačite dijete govorite mu o hladnom zraku na koži. Pri kupanju mu govorite o toplini vode. Pomognite mu da izrazi svoje osjećaje riječima. Pitajte ga „Stežu li te ove hlačice?“ ili „Voliš li da ti škakljam leđa prije spavanja? Želiš li da ti češljam kosicu?“

Naučite svoje dijete što su intimni dijelovi tijela. Objasnite mu da su oni zaštićeni gaćicama. Tu ga smije doticati samo roditelj ili liječnik. Takvim odgajanjem preduhitrit ćete eventualno zlostavljanje djeteta.

U našoj kulturi djetetu se smije, kao znak srdačnosti, bez pitanja dotaknuti lice, ramena ili leđa. Ostale dijelove tijela smijete mu dotaći samo ako ste ga prethodno pitali za dopuštenje. To važi i za odrasle sobe. Mnogim trudnicama je na primjer vrlo neugodno ako im netko pri susretu na ulici, iznenada i bez pitanja, dotiče trbuh.

Poučite dijete vještini dodirivanja

Kad dijete gladite, tapšate ili mu masirate lice, ramena ili leđa ono uživa i opušta se. Malom djetetu stavite u ručice komadić pliša, filca, svile, kože, umjetnoga krzna, pamuka ili vune. Takvi materijali stimuliraju ga na dodirivanje. U tu svrhu je dobra također i igra vodom, pijeskom, sitnim sjemenkama ili kamenčićima.

Djeca i odrasli obožavaju gladiti kućne ljubimce. Time umiruju i svoju životinjicu i sebe. Kad prolazite pokraj djeteta, povremeno ga potapšajte po ramenu ili leđima da mu prenesete poruku kako ga smatrate vrijednim i važnim. Djecu treba poticati da pružaju i primaju dodire kad god se osjećaju udobno i lijepo. Uskraćeni dodir dijete si tumači kao uskratu ljubavi. Zato se s djetetom igrajte grleći ga, podižite ga u zrak ili trčite zajedno s njime.

Dobro je ako imate naviku da grljenjem češće iskazujete svoje osjećaje, naklonost i bliskost dragim osobama. Kad nekoj dragoj osobi poletite u zagrljaj, znajte da time činite veliku stvar – i sebi i njoj. Time joj donosite ili potičete zdravlje.

Dodir kao prijenosnik emocija

Osjećaji su naše stvarnosti kojih se ne treba sramiti. Dapače! One su bogatstvo za onoga tko ih znade iskazati i dar za onoga tko ih znade primiti. Znanstvenici su napravili zanimljiv pokus: Analizirali su električnu moždanu aktivnost kod ispitanika starih 35 godina. Kontinuirano su im snimali mozak i istodobno im pokazivali slike njihovih poznanika, roditelja pa zatim stranaca. Kada su ispitanici ugledali sliku svoje majke, aktivirali su im se dijelovi mozga koji su zaduženi za prepoznavanje i osjećaje. Kada su pogledali sliku oca, učinak je bio nešto slabiji. Na poznanike su reagirali slabije, a na strance je reakcija bila beznačajna. Zaključak pokusa bio je da najraniji doticaj između djeteta i majke ostaje doživotno upisan u djetetovu mozgu. Ustanovljeno je također da dijete može najviše od svega umiriti spokojan majčin glas, čak i ako ga čuje samo preko telefona.

Savjeti za svakodnevnicu

Danas svi živimo užurbano i svima nam nedostaje vremena. Nije toliko važno koliko vremena provodimo s djetetom, već je li to vrijeme kvalitetno provedeno. Dijete treba dnevno barem pola sata našega vremena. Ako je to vrijeme doista odvojeno samo za njega, ono će biti zadovoljno, ispunjeno i sretno. Odgoj ispunjen dodirom i bliskošću moguće je postići.

Evo nekoliko savjeta kako se to uistinu može učiniti:

Po povratku s posla iskreno ispričajte svojoj većoj djeci o svome radnom danu. Potom saslušajte njihovu priču. Neka vam dijete pomaže u kuhinji, a za to vrijeme razgovarajte. Zadužite dijete da popiše namirnice koje vam trebaju. Zajedno s njime birajte i kupujte u trgovini. Potom šećući i razgovarajući otiđite do slastičarnice. Čitajte zajedno s djetetom. Prepričavajte pročitano. Vikendom igrajte društvene igre u sobi ili u dvorištu. Igrajte se škole, ambulante, budite učitelj, trener, vozač vlaka, avijatičar, kapetan broda…

S djetetom morate biti iskreni. Ne obećavajte mu ono što ne možete ispuniti. Dijete bolno doživljava ako ga prevarite. Družeći se s djetetom, vi stvarate odnos pun ljubavi, povjerenja i povezanosti. Osmijeh na licu vašega mališana trebao bi vam to posvjedočiti.

Zapamtite

Pospremanje stana, čišćenje automobila, glačanje rublja, šivanje, vrtlarenje, pečenje kolača i slično uvijek može pričekati. Vaše dijete ne može čekati. Ono nezadrživo i brzo raste!

Iskoristite danas svoje vrijeme. Dijete će vam ionako prebrzo odrasti i odlepršati iz roditeljskog gnijezda.

2 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments