STJEPKO MAMIĆ U ČLANSTVU UGLEDNOG UDRUŽENJA UMJETNIKA

Dubrovački slikar Stjepko Mamić primljen je u članstvo najvažnijeg povijesnog udruženja umjetnika Societe des Artistes Francais

Priopćenje za javnost/ Dražana Martinović Mamić

Dubrovački slikar Stjepko Mamić postao je službeno član najvažnijeg i najstarijeg povijesnog udruženja francuskih umjetnika Société des Artistes Français na čijem Salonu je izlagao prethodne tri godine u sklopu eminentnog pariškog Salona Art Capital u Parizu.

Nakon fantastične vijesti iz sjedišta Société des Artistes Français u Parizu od prošlog tjedna o prijemu hrvatskog slikara Stjepka Mamića u članstvo čuvenog Udruženja francuskih slikara po odluci Komiteta Sekcije slikarstva, danas je i službeno dobio člansku iskaznicu i upisan u registar francuskih umjetnika. Iznimna je čast biti izabran u članstvo najstarijeg i najvažnijeg povijesnog udruženja slikara u Francuskoj i na svijetu koji je slijednik čuvenog Salona francuskih umjetnika iz XVII stoljeća.

Ova izvanredna vijest se poklopila sa objavom članka o umjetnosti Stjepka Mamiću u zadnjem broju poznatog  francuskog Art& Design magazina, u digitalnom i tiskanom izdanju. Istim  je obuhvaćeno i Stjepkovo izlaganje na Art Capital u Parizu u veljači 2023. godine pod pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona i to na dva povijesno najstarija i najrespektabilnija pariška salona umjetnosti: Salon des Artistes Français i Salon des Artistes Independants (Salon nezavisnih umjetnika  čiji je član Stjepko Mamić od travnja 2018. godine).

Tako je Capt. Stjepko Mamić uz dugogodišnje članstvo u povijesnim pariškim udruženjima Societe des Artistes Independants, Fondation Taylor i Societe Academique ARTS-SCIENCES-LETTRES  te dugogodišnje izlaganje sa njima i na Salon du Dessin et Peinture a l’Eau ( Salon slikanja  i Salon d’Automne ( Jesenji likovni salona), postigao najveći mogući doseg u karijeri jednog slikara! Uz to dobio je i poziv za dvomjesečni rezidencijalni boravak i samostalnu  izložbu u muzejskom prostoru francuske baštine 2024. a koja će biti dijelom Kulturnog programa Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu.

I ove školske godine Stjepko Mamić je uvršten u curriculum školskog programa u Velikoj Britaniji iz predmeta Art&Design. I to, kao što se može vidjeti iz priloženog programa, rame uz rame sa Claudeom Monet om koji je također bio član Societe des Artistes Francais  kao i svi najpoznatiji i  svjetski najpriznatiji slikari i skulptori kroz povijest: Renoir, Monet, Picabia, Lautrec, Rodin i dr.  Sama činjenica da je Societe des Artistes Francais formiran 1881. godine a prema Zakonu o udruzi iz 1901. godine slijednik Francuskog salona kojeg  je utemeljio Colbert davne 1663. godine po nalogu tadašnjeg Kralja Louisa XIV., govori o značaju uspjeha  Stjepka Mamića. Jer od 1881. god. Societe des Artistes Francais je ovlašteno organizirati  umjesto države  godišnju izložbu likovnih umjetnosti  i tako postalo  glavni predstavnik i korektiv umjetničke scene u Francuskoj i svijetu. U tu svrhu su arhitekti i umjetnici članovi Société des Artistes Français projektirali i izgradili čuvenu Grand Palais 1900. god. za potrebe Velike svjetske izložbe gdje je od tada sjedište Salona i Société des Artistes Français.

Činjenica da je Stjepko Mamić  kao živući suvremeni slikar uvršten u Art i dizajn curriculum školskog programa u Velikoj Britaniji i nizu drugih država je čast ne samo osobno za umjetnika nego i njegov rodni Dubrovnik i Hrvatsku. Aktivnim učešćem u školskom programu on line učenicima, kao nedavno po drugi put engleske škole iz Nottinghama, Stjepko kroz razgovor o umjetnosti i povijesti približi slike našeg Dubrovnika i hrvatskog Jadrana.

Svestranost umjetničkog talenta  Capt. Stjepko Mamić je pokazao i na svjetskoj modnoj sceni na prvom ovogodišnjem Fashion Weeku  Alta Roma u Rimu u siječnju/veljači 2023. god. Tada je u rimskom Muzeju Crocetti, u kojem je Mamić 2016. god. izlagao sa Amandom Lear,  prikazana modna kolekcija  od svile sa grafikom njegovih morskih motiva u suradnji sa hrvatsko-talijanskom modnom dizajnericom iz Rima  Slađanom Krstić.  Prije toga izlagao je u muzejskom prostoru Arti et Amicitiae iz XIX stoljeća u središtu Amsterdama, Rokin u, na međunarodnoj izložbi OFAA MAIL – ART OFAA( Olympia Fine Art Association), od 03.12.22 do  13.01.2023. godine.

Najava:

–  u kolovozu/rujnu  2023. god. u dubrovačkoj Palači Sponza  Stjepko Mamić  ima  samostalnu izložbu;

–  u rujnu/ listopadu 2023. izlaže na pariškoj Sorbonni i Salonu des Beaux Arts u Parizu tako da će publika u njegovom rodnom Dubrovniku imati priliku vidjeti nova djela prije publike u Parizu.

4.8 4 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments