SVEUČILIŠNA ŠKOLA HRVATSKOGA JEZIKA I KULTURE

Obavijest medijima

Zagreb/ Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu započet će 26. lipnja 2023. svoju već tradicionalnu Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture, koja se održava do 21. srpnja u Zagrebu.

 Službeno otvorenje bit će 26. lipnja, ponedjeljak, u 10.00 sati na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Tom prigodom studente će pozdraviti: prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Mijo Marić, prof., ravnatelj Hrvatske matice iseljenika te prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, voditeljica Škole.

U radu Sveučilišne škole ove godine sudjeluje 29 polaznika iz 13 europskih i prekomorskih zemalja (Švicarske, Njemačke, Nizozemske Velike Britanije,  Francuske, Švedske, Bjelorusije, Mađarske, Australije, SAD-a, Kanade, Brazila, Japana). Kao i prethodnih godina, među njima su i stipendisti s partnerskih sveučilišta i ustanova: Sveučilišta u Glasgowu, Sveučilišta u Mainzu, Sveučilišta u Pečuhu, Instituta Filip Kaušić, Sveučilišta u Sao Paulu (Brazil) te AAC mreže. Jedna stipendija dodijeljena je Središnjemu državnomu uredu za Hrvate izvan RH koje je, zajedno s Hrvatskom maticom iseljenika, na temelju natječaja dodijelilo stipendiju polaznici s brazilskoga Sveučilišta u São Paulu.

Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Akademski program obuhvaća 120 školskih sati nastave, 105 sati obavezne nastave i mogućih 15 sati dodatne nastave (jedan školski sat traje 45 minuta), uključujući i terensku nastavu. Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati te sati posvećenih pojedinim jezičnim djelatnostima. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na devet razina: početna (P1a, P1b, P2, P3), srednja (S1, S2, S3) i napredna (N1, N2, N3). Osim prvoga dana kada je otvaranje na Rektoratu Sveučilišta, nastava će se održavati na adresi Gundulićeva ul. 12.

Program iz hrvatske kulture sastavni je dio Škole koji organizira Hrvatska matica iseljenika. Program podrazumijeva: akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti; stručno vođene posjete različitim muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kazališnim predstavama i koncertima, kulturnim i znanstvenim institucijama te studijske izlete u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera koji su uvijek lijepo prihvaćeni.

Polaznici koji polože ispite iz Hrvatskoga jezika dobit će diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o 8 ECTS bodova. Polaganjem ispita iz Hrvatske kulture steći će još 1 ECTS.

3 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments