SEOSKA IDILA

KRATKA PISMA IZ DOMOVINE
piše: Marija Matijašević

Podne je … lagani povjetarac lista jučerašnje novine na stolu, u drvenoj sjenici. Drvo lešnjaka još nema plodova ili ih je sakrilo lišće, ispod svojih listova. Agacije, velika drva i grmovi, kao i bazga, mirišu svom snagom. Bazgini cvjetovi …veliki ko tanjur, a cvjetići mali svojim malim laticama …raširili  se i žutim peludom, zovu me.
Skupila sam jedan runjak i odnjela ih na sunce, da se tako mirisni osuše, za zimski čaj. Agacijini cvjetovi vise ko grozdovi, bijeli su i jestivi. Slatki su i sočni. Sjećam se … kao dijete  sam ih rado jela.
Na livadi u velikoj travi nabrala sam  glavice crvene djeteline za čaj, kažu …to je dobro za promjenu, po njemački …”Wechseljahre”.
Na susjedovoj štali je prazan golubinjak. A na betonskom stupu nedaleko mene,  roda je ostavila svoje gnijezdo …prazno i nedovršeno. Da mi je samo znati, što se dogodilo? A tako su dugo oboje klopotali i gradili ga.
Prozujao je traktor … juri na oranicu. Vrtovi su konačno krenuli. Krastavci su sramežljivo izronili …po dva listića, ispod zemlje. Mahune …po dva listića i krumpir …po dva grma.
Drvo šljive ima tisuće plodova, a male dvije trešnjice, koje su prošle godine posađene, imaju, jedna tri trešnjice, a jedna pet. Pričam s njima i hvalim ih, radujem im se. Stara trešnja ima stotine zelenih malih trešnjica, i ovako na suncu, sjaje se ko stotine smaragda.
Trsova loza je uredno podrezana i povezana, pa se sada penje po žici i na stablo višnje. Mali grozdići su već pet centimetara veliki.
Po dvorištu male tratinčice podigle bijele glavice, iznad velike trave, ko da je netko prišio gumbe po zelenoj haljini.
U jutro sam našla ranjenog ježa u vrtu. Nije više mogao ni hodati. Polijevala sam ga svježom vodom i metnula ga u hladovinu susjedovog napuštenog vrta …između kopriva, nadajući se, da ga tu neće nitko pronaći i nauditi mu.
Ujutro ga  tu više nije bilo.
Upravo je zakokodakala koka, koja je snela jaje.
Na sredini dvorišta raste grm jasmina.  Tako jako miriše, da se samo ljudi okreču, kada prolaze po cesti. Cvjetići su bijeli, ali nešto rjeđi nego lani.
Vjetrić nosi male bjele pahuljice po zraku, kao padobranci što se spuštaju na cvjetnoj livadi.
Na vitlu bunara je pauk spleo veliku mrežu, pa neću sa kantom vući vode za zalijevanje cvjeća, da ne potrgam takovo remek djelo. Rađe sam nabrala koprive i namočila ih u stajaču vodu.  Time ću zalijevati cvjeće.
U jednom čošku raste lavanda, ali još nema svojih plavih cvjetova …

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments