ŠTRUDLA S VIŠNJAMA

Iz bilježnice moje bake …IZ NAŠE ARHIVE /objavljeno 23. lipnja 2011./
piše: Emil Cipar

Sezona je višanja. Ovo zahvalno voće naših krajeva došlo je polako u zaborav, a njegovo mjesto zauzete su egzotične vrste za koje ne znamo niti odakle dolaze, niti kako izgleda stablo na kojemu rastu. Ali naša sklonost pomodarstvu čini nas sve više ovisnicima o možebitnim prenosnicima različitih bolesti.

U ovo doba godine moja baka je redovno pravila štrudlu od višanja. Nije to bila samo poslada, suvišni dodatak kalorija, nego često puta i glavno jelo i predjelo …sve u jednom.

Recept je bio jednostavan. Na razvučeno tijesto za pitu (jukvu) namazalo se malo mlijeka i ulja, rasporedile višnje zajedno s košticama …sve se zamotalo i u pećnicu. Nakon pečenja na tanjur, ili u ruku …malo šećera odozgor …i to je to. Koštice nisu bile problem, ili ako jesu onda ga je imao samo onaj koji nije znao kuda s njima.

Koštice su dobre za čišćenje crijeva …govorili su mi, pa ni ja s njima nisam imao problema. Veći problem sam imao sa odraslima oko diobe. Oni su mogli jesti jako vrući kolač, pa su brže dobili drugi komad, a ja sam zbog te nepravde često protestirao i baka je morala intervenirati i koriti starije.

Za vrijeme mojega boravka u Njemačkoj rijetko sam jeo štrudlu od višanja, ali zato sam sve nadoknadio po povratku. Sada se višnje mogu zamrznuti, pa se sezona da razvući.

Sada se višnje obvezno čiste od koštica, jer za čišćenje crijeva postoje razni preparati, koji se nude u reklamama, pa oni moraju imati svoje korisnike.

Ne bih sigurno pisao o ovom kolaču da neki dan nisam jeo najbolji kolač od višanja uopće. Majka mojega poznanika ponudila me i …moram reći …hvala Bogu da imamo internet, pa se mudrost i vještina cijeloga svijeta daju svugdje koristiti.

Recept je dakle s interneta. Zamolio sam majku poznanika da mi napiše recept, a ona mi dala link. Ovaj ovdje: http://vrtaljica.blogspot.com/2009/04/griz-strudla-od-visanja.html. Nemam trenutno za njega upotrebu, jer po ovoj vrućini (u Slavonskom Brodu danas 35 stupnjeva) nemam nakanu paliti pećnicu. Ali možda neko od naših čitatelja u nekom hladnijem dijelu svijeta dobije apetit.

U svakom slučaju ovoj štrudlu od višanja bi trebalo oslovljavati sa VI. Aroma svih sastojaka dolazi do punog izražaja. Želim vam dobar tek, a ja ću ipak pričekati hladnije dane.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Emile

Odkad vi prošli u pekare dobrih poslastica štrudle i gibanica.