DRUGA STRANA MEDALJE

O čemu je riječ
piše: Žarko Delač

Kako li to lijepo zvuči: Raj na kugli zemaljskoj, Uživanje za svakoga, opuštenost i zadovoljstvo bez granica. Ne nije to opis propalog Rimskog carstva već epiteti kojima se promovira turističko središte pored Novalje tj. prekrasna prirodna plaža Zrće. Poseban pečat ovoj turističkoj destinaciji dao je nedavno i ministar turizma svojim kratkotrajnim posjetom. I pohvalio se kako je broj noćenja u Novalji u lipnju porastao u odnosu na prošlu godinu.
Igrom slučaja tih sam dana bio u prolazu ovom turističkom destinacijom i čuo sasvim drugačiju priču. Ugostitelji se žale na slab promet i osim pekara koji zarađuju na trokut pizzama posjetitelji sa Zrća nisu baš neki zahvalni gosti.
Moglo bi se reći veliki promet, a mala zarada za sve osim za vlasnike tamošnjih klubova. No koliko oni zarađuju Novaljcima nije poznato jer nisu ovdje registrirani tj. ne plaćaju porez lokalnoj zajednici!?
Nadalje u razgovoru s mještanima čuo sam žalopojke kako gosti često odlaze ne plaćajući smještaj, oštećuju apartmane, a za turističke izlete brodom, restoranske izlaske ili posjete drugim kulturno –zabavnim sadržajima nisu nimalo zainteresirani. Nije ni čudno jer ovi tzv. turisti su osobe koje čitave godine žive istim načinom života. Vrhunac im je izlazak po noćnim klubovima i barovima, spavanje tijekom prijepodneva i popodnevno pripremanje za noćno tulumarenje.
Stoga je konstatacija o turističkom bumu ili pozitivnom turističkom efektu Zrća vrlo upitna. Usporedbe radi pitam se kako Austrija ima veći prihod samo od ljetnog turizma nego Hrvatska. A nema razularenih središta ili kako volimo reći novih Ibiza koje sve više reklamiramo i nudimo od Hvara do Umaga. No naši susjedi, zamislite na svojih nekoliko jezera u odnosu na našu prekrasnu obalu,  nude obiteljski i elitni turizam, jedrenje i veslanje, planinarenje ili inspirativne šetnje.
Na taj način nemaju između ostalog problema sa silnim otpadom i smećem kojeg je Novalja prepuna jer  komunalni djelatnici jednostavno nisu u stanju počistiti sve smeće zaostalo od ovih turističkih terorista. Koje ne samo da teroriziraju nemoralom, neekološkim ponašanjem već i cjelonoćnim urlanjem i pravljenjem buke u mirnoj Novalji.
Zanimljivo  je kako ništa od toga lokalne turističke djelatnike ne interesira. Ili možda stvarno nisu ni čuli za recimo aktualan Zakon o zaštiti od buke. O drogi i pijanstvu da i ne govorim. No o ovoj suvremenoj sodomi  i gomori te štetnom utjecaju na mlade naraštaje u Novalji znao je progovoriti i župnik ali kako mi kažu morao se povući. Pred kim ili čim nisam saznao. Jedine su posljedice bile i ostale na prijedlogu ustrojavanja revnih komunalnih redara, bezuspješnom uvođenju videonadzora ili recimo uspornjaka (ležećih policajaca).

Općenito gledajući čini mi se kako je Andrija Hebrang ipak dobro napisao kako hrvatske ide u pogrešnom smjeru.
Pri tome mislim na turizam i bacanje svih karata na vrlo kratku turističku sezonu u kojoj bi htjeli ugostiti i elitne turiste, homoseksualce, partijanere i naravno domaće vrlo zahvalne turističke goste, a vrhunac je zarade od naplate parkinga i rada „pauka“. Možda ipak nije riječ o smjeru već pomanjkanju dugoročne turističke strategije jer bi tek tada mogli govoriti o pravom ili krivom smjeru.
Ovako turistički brod plovi ad hoc od izbora do izbora, a vrhnje pobiru pojedinci koji su reagirali na pravo vrijeme i na pravom mjestu. Možda je na to i mislio ministar turizma jer stvarno vlasnici noćnih klubova na Zrću su jedini koji dobro zgrću i profitiraju na ljepoti prekrasne plaže u društvenom ili državnom vlasništvu. No svi ostali, a bojim se i državni proračun, nažalost imaju od toga vrlo malo ili nikakve koristi.
Ista je situacija i sa privatnom plažom i kampom Straško. Prema tome vidljivo je na primjeru Novalje kako nam turizam vode privatni poduzetnici, a ne država i resorno ministarstvo. A dok je tome tako turizam će nam ovisiti samo o lijepom vremenu i sretnim okolnostima na europskom  turističkom tržištu.
A što se tiče mog ponovnog  dolaska u Novalju dobro ću o tome razmisliti. Nažalost na isti su način reagirali i svi ostali u mojem društvu (k tome nisu baš neki konzervativci) što samo potvrđuje pitanje jer uistinu novaljski turizam ide u pravom smjeru?

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Poštovani gospodine Žarko Delač

Hrvatska se vlada sa svojim ministarstvom kulture i turizma.. malo može pohvaliti o organizaciji hrvatskog turizma..isto toliko koliko je zaslužna.. kada duš jadranske obale sije sunce..
ili spajanju Hrvatskoj njezinog iseljeništva..

Josip Mayer
12 years ago

Poštovani gospodine Žarko Delač
razumijem i vašu gorčinu

nebi ja rušio baš sve i na mlade turiste već na naše slabosti,uspostavljanja strategije načina javnog ili kućnog reda i mira-kao što ga imaju primjera radi Njemci nekad to piše i na više jezika pogotovo na turističkim mjestima.. ali ga i nadziru bolje nego kd nas.