NEDOSTAJE STRATEGIJA RADA I ULAGANJA

piše: Josip Mayer
U Hrvatskoj još uvijek nedostaje strategija rada i ulaganja, koja bi privukla domaće i strane ulagače
U vrijeme domovinskog rata nije se svatko ni osudio doći na godišnji odmor u Hrvatsku … ali naši iseljenici su bili. I dok ovo pišem pada mi samo po sebi, na pamet pitanje …tko bi se drugi i usudio u toku  ratnih vremena ..a ne pozna teren …doći u neku zemlju u kojoj se ratuje, na godišnji odmor!?
Ipak …naši Hrvati, iseljenici diljem Europe i  svijeta, zajedno sa svojim poznanicima i prijateljima koji su poznavali ratne obrambene linije  … bili su prisutni u Hrvatskoj i domovini na raspolaganju u svim situacijama kada je to bila potreba.
Vozeći humanitarne potrepštine, dolazeći u posjete obitelji, na godišnji odmor, nisu mnogo razmišljali  da im se može dogoditi nešto.
Hrvatsko je pak gospodarstvo danas na koljenima u stvari još prije nego što je započelo gospodariti i raditi te pozitivno poslovati.
Čovjek ne bi vjerovao,  teško je i meni osobno shvatiti, na čemu sve „padaju“ pojedini hrvatski  hoteli i ugostiteljstvo. Oni koji  iznajmljuju sobe najviše  to rade uz jednolično serviranje hrane, odnosno  …uvijek jedno te isto! Ili pak ono što je najvažnije …higijena i čistoća! Treba  samo pogledati primjedbe njihovih predhodnih gostiju u internetskoj mreži. Naravno, i tu ima onih koji tu i tamo pretjeruju no kada se uzme prosjek kristalno jasno se vidi tko je bolji, čišći, uredniji uslužniji, fleksibilniji i gostu odaniji a  time ujedno i simpatičniji i gostoljubljiviji.
U plaže se premalo … negdje i skoro ništa …već preko dvadeset godina, ne ulaže u usporedbi sa susjednim zemljama poput . ..Crne Gore … Turske .. i nekih drugih turistički već razvijenih zemalja.
Da ne govorim ono o pretvorbi …korupciju …kriminalu. O tome već ptice pjevaju na grani.
Zemlja se lagano ali sigurno prližava sve bliže k Europskoj uniji. Hrvatska je pak administracija katastrofalna, stvorena  za one koji u stvari neće raditi ni ulagati. Gdje su  razmišljanja, kako i na koji način da  se  to riješi i poboljša?
Nikako da se shvati da svaki čovjek , tako i gospodarstvenik,  ima konačno svoj rodni list … OJB …diplomu … ličnu iskaznicu ili putovnicu, i da  u njoj sve ono najpotrebnije piše i stoji  …osim policijske potvrde o nekažnjavanju …i sada bi htio čim prije raditi, ulagati i zaraditi.  To bi u demokratskom smislu trebalo biti momentalno dosta, sve drugo se može učiniti naknadno. A ne ide tako!
Ispada da se baš nema volje, pojedinci ne znaju, drugi ne mogu, treći se valjda  nečega  boje …možda kako bi se netko kroz njihovo znanje i poticaje prebrzo obogatio.  Sebičnost, škrtost i nemarnost …to je smrt daljnjem gospodarskom razvoju Hrvatske i njezinog građanstva.
Ako neka strana tvrtka želi ulagati te učini poslovne mogućnosti u Hrvatskoj onda to nije smak svijeta, već ta tvrtka sa sobom donosi uz razne matrijale i svoje znanje,  nacrte koje preuzimaju njezini dijelatnici zaposleni u toj tvrtki, poduzeću.
Ima i drugih mogućnosti …primjerice …njemačke tvrtke koje imaju viška posla mogu svoj posao i prenijeti  na drugoga i to tako Anbieten von Lohnarbeiten /ponuda rada za plaćeno/ drugim riječima rečeno  …njihov matrijal, kalupi i nacrti a vaše ruke i strojevi.  Tako se to radi primjerice u preradi plastike. Tu postoje mnoge slične mogućnosti pronaći posao. Naravno, treba  htjeti i konkretno krenuti.
Kada bi hrvatske vlasti imalo razmišljale gospodarski! Ako i ne znaju .. .oni imaju svoje iseljenike s velikim iskustvom i praksom …
I oni koji se ne vraćaju i ne misle ulagati u Hrvatskoj mogli bi puno pomoći, gospodarstveno sa svojim znanjem, idejama, iskustvima i praksom mogli bi sudjelovati na mnogo načina, društveno i pojedinačno, i kao hrvatski iseljenici ali i kao umirovljenici- povratnici.
Sve u svemu, smatram …iako nisam  stručnjak u potrazi za poslovima, niti imam čarobni štapić  …da se globalizacija ne smije zapostavljati ili čak krivo ili loše shvatiti.  Djelovanjem i razmišljanjem na ovaj način, Hrvatska i njezini građani bi za budućnost imali bolje šanse.
Poticati više također malo i srednje poduzetništvo bilo bi od velike koristi. Hrvatima nedostaje …osim dobrih gospodarski modernih programa te poticaja stranih ulagača u smislu privatizacije  …jedna agencija,  povezana s Vladom i vanjskim menedžmentom (tu mislim posebno i na naše iseljenike menadžere s dugogodišnjom praksom i iskustvom koji su rođeni u zemljama roditeljskih domaćina te  vladaju uz hrvatski i drugim jezicima i dobro znaju mentalitet građana tih zemalja) povezanim s hrvatskim veleposlanstvima, konzulatima i izaslanstvima  u zajedničkom cilju -pronalaženju  posla i poslovnih partnera.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Ako već ne mi obični građani.. ali znanost..struka..praksa..i tolika iskustva..bi to već odavno trebala znati.

Ono što želim posebno napomenuti ..Nijemci su dolaskom šezdesetih godina iseljenika na dobrovoljni rad.. mnogo toga za razliku od momentalne hrvatske politike..već u naprijed pripremili. Pripremili su i moralno i logistički ujedno i svoje građane obavjestili da im dolaze potrebni auslenderski radni ljudi među kojima su i žive i dan danas i hrvatski iseljenici. Lako je zamisliti..
Više priprema u naprijed.. i hrvatima politički, društveno i gospodarski isplatila bi se i hrvatskim građanima.

Josip Mayer
12 years ago

Bit će bolje

Predsjednik se susreo s hrvatskim iseljenicima
Josipović u New Yorku: U Haagu sjede pogrešni ljudi!
– Iseljenike svakodnevno zanima kako mogu ulagati u domovinu, školovati djecu u Hrvatskoj ili se vratiti u mirovinu – naglasio je Marijan Gubić, generalni konzul RH u New Yorku

Više
http://www.vecernji.hr/vijesti/josipovic-new-yorku-u-haagu-sjede-pogresni-ljudi-clanak-328527

Josip Mayer
12 years ago

Na sve ove nepodobštine i nezgodice.. koje su nas zdeasile.. već odavno reagirao sam ovako.

Hrvat u dijaspori

Josef Mayer – “Kao majka bez sisa”

piše: Josef Meyer

HRVATSKA SE DOMOVINA NASPRAM SVOJEM ISELJENISTVU
SVE VISE I VISE PRETVARA U “MAJKU BEZ SISA”

Citajuci clanak od 12.07.2001 u Vecernjem listu, svicarskih Hrvata pod naslovom “Necemo televiziju na kapaljku” odlucio sam vam se javiti.

http://www.croatia.ch/kako/meyer.phpiše

http://www.croatia.ch/kako/meyer.php

Josip Mayer
12 years ago

Kako se meni čini.. često puta nedostaje ni volje..onih koji su za to zaduženi.. za adaptiranje i popravljanje ono naj nužnije i naj osnovnije a turizam pati.

Josip Mayer
12 years ago

Pozdravljam posjetu Njemačke kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj koja je posebno naglasila.Budite transparentniji pa će i naši investitori u Hrvatsku doći.
Želimo li produžiti hrvatski turizam.. onda nam nije dovoljno o tome tek samo pričati.. već konkretno na tome i proraditi.
Da bi se situacija poboljšala u smislu produžetka sezone.
..Hrvatskoj je potrebno više turistički mogućnosti poticanju turizma.
to su..Umirovljenički turizam,sprtski turizam,kongresni turizam..zdravstveni turizam..seoski turizam..vjerojatno da postoji još i neki drugi kako bi se mogla čim duže sezona produžiti.

Josip Mayer
12 years ago

Jesmo li puno u tvrtku uložili.. ili ćak uzeli velike kredite
onda nismo počeli od nule.. već sa minusom.
S time moramo računati.. da ćemo nekoliko godina morati pljunuti u ruke više.. dokle dođemo do.. nule i još toliko.. od nule nadalje napram gore.. dokle stignemo da možemo od svog gospodarstva ubirati plodove.
Oni gospodarstvenici.. koji su u takvoj situaciji.. dobro znaju.. što spominjem i u čemu govorim.

Josip Mayer
12 years ago

Kada imamo sve ovo učinjeno i ispravljeno to još uvjek nije sve dovoljno da uspijemo.
Potreban nam je gospodrski stvaralački duh,dobra volja..te odgovornost za poduzeće i naravno za zaposlenike.. tko svega toga nema i ne posjeduje od rođenja..taj mora još više..učiti u školama.
Možda će nam još netko znanstveniji i iskusniji o tome svemu.. još više reći ..što nam još hvali ili nedostaje..kako bi postali..uspješni gospodarstvenici.