LJUBAVNA BOL ILI LJUBAVNI BOL

MALI JEZIČNI SAVJETI
ČASOPIS JEZIK
U hrvatskom je jeziku nekoliko imenica koje se upotrebljavaju i u muškom i u ženskom rodu. Uz imenice čar glad takvima se, kolebljivima, smatra i imenica bol. Naime, sve tri imenice završavaju na zatvornik, a u hrvatskom jeziku, uglavnom, tako završavaju imenice muškoga roda pa se tako i čar, glad bol mogu uporabiti i u muškom rodu što znači da uz njih može stajati pridjev muškoga roda, npr. (gubitisvaki čar, (osjećati) veliki glad, (nanositi komu) jaki bol. No, zatvornički završetak u hrvatskom jeziku može imati i manji broj imenica ženskoga roda, kao primjerice imenice blagost, milost, žalost, noć, riječ., a upravo u tom rodu i imenice čarglad bilježi naš suvremeni Rječnik hrvatskoga jezika (2000.); osim toga, imenici čar u opisu se značenja pridružuju istoznačne imenice ženskoga roda: draž, privlačnost, a imeniciglad i značenja oskudica, nejedica te u prenesenom značenjujaka želja, žudnja, pohota, pohlepa.

Da se imenice čar glad češće rabe u ženskom rodu negoli u muškom, vidljivo je kad uz njih stoje pridjevi; češće je uz imenicu čar uporabiti pridjev ženskoga roda, npr. gubiti svaku čar (kao gubiti svaku draž), a tako je i uz imenicu glad, primjerice osjećati posljedice velike gladi. Pritom promjenom roda imenice čar bol ne mijenjaju svoje značenje.

Valja ipak napomenuti da se smatra da imenica bol upravo promjenom roda može mijenjati i značenje; u muškom rodu imenica bol znači osjećaj tjelesne patnje, kao u primjerimasaviti se od bola, pasti u nesvijest od bola, osjećati bolove u zglobovima.

U ženskom pak rodu bol znači osjećaj duševne patnje:udovička bol, svisnuti od boli, psihičke boli. Prema toj razlici jasno je, stoga, da možemo osjećati želučane bolove zbog ljubavnih boli i pri tom promjenom roda imenice promijeniti joj i značenje.
Savjet napisala: Jadranka Mlikota

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Za mene će to uvjek biti ..
ljubavna bol.

Ljubav je bol u srcu mom..
ljubav je pre velika bol..
ljubav nas veže i spaja..
nažalost ponekad i razdvaja..