POŠTO

MALI JEZIČNI SAVJETI
Časopis Jezik

Riječ pošto u hrvatskom jeziku ima različita značenja. U primjeru Pošto je kruh? znači po koju cijenu? po koliko se prodaje kruh? Pronalazimo ju također i u ustaljenom izričaju pošto poto koji u primjeru Dođi pošto poto zapravo znači: dođi pod svaku cijenu, dođi bez obzira na sve, dođi svakako. Uporaba riječi pošto u tim i takvim primjerima posve je jasna i jezično valjana.
Poteškoća s tom riječi počinje onda kada ju želimo upotrijebiti za povezivanje dviju jednostavnih rečenica u složenu. Jer tada riječ pošto uporabljujemo u vremenskom značenju kao u primjeru: Pošto završiš s poslom, dođi k meni, ali nerijetko i u uzročnom značenju što potvrđuje primjer: Pošto ste počinili kazneno djelo, morate za njega i odgovarati. U hrvatskom jeziku riječ pošto može se upotrijebiti u vremenskom značenju, za povezivanje vremenskih rečenica, zbog čega ga i zovemo vremenskim veznikom.

On stoji na mjestu vremenskih veznika nakon što kad pa umjesto pošto u primjeru Pošto završiš s poslom, dođi k meni možemo reći i Nakon što završiš s polom, dođi k meni, odnosno: Kad završiš s poslom, dođi k meni. Kada je u pitanju izricanje uzroka radnje složenom rečenicom, riječ pošto valja zamijeniti s budući da, zato što, stoga što, zbog toga što.

U primjeru Pošto se počinili kazneno djelo, morate za njega i odgovarati izrečen je uzrok radnje pa bi na početku rečenice trebalo upotrijebiti jedan od navedenih uzročnih veznika, primjerice: Budući da ste počinili kazneno djelo, morate za njega odgovarati.

Imajući na umu da je riječ pošto u hrvatskom jeziku moguće upotrijebiti samo na početku vremenske rečenice, izbjeći ćemo njezinu neželjenu uporabu u uzročnim rečenicama.

Savjet napisala: Jadranka Mlikota

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments