(NE)VJEROJATNA PRIČA

IZ DRUGIH MEDIJAwww.danas.hr
MLADOM GENIJU KOD NAS NITKO NIJE PONUDIO POSAO?!
Zagreb
/Hrvatski mladi inovator Lovro Dujnić ovih se dana vratio s poznatog sajma inovacija ‘Innova-Eureka 2011.’ na kojem je osvojio zlatnu medalju, Grand-prix Bruxellesa. No, unatoč brojnim nagradama, ovaj nadareni mladić jedva je našao posao, a nije upao ni na fakultet.
Nakon sjajnog uspjeha u Bruxellesu, Lovro i njegov mentor Mladen Marušić vratili su se na posao, igrom slučaja, na istoj adresi. Naime, od prije mjesec dana 21-godišnji Lovro počeo je raditi u zagrebačkoj Srednjoj tehničkoj školi Fausta Vrančića u kojoj je ove godine maturirao.

Riječ je o mladiću za kojeg je u travnju ove godine čula cijela Hrvatska, a prozvan je genijem nakon što je izumio znanstveno vozilo upravljano internetom, za što je na najprestižnijem svjetskom godišnjem skupu inovatora u Ženevi osvojio zlatnu medalju i nadmašio iskusne inženjere iz 50 zemalja svijeta. Lovro je tako bio prva osoba u svijetu koja je mogla upravljati automobilom u New Yorku sjedeći za računalom u svojoj zagrebačkoj školi.

Propao mu upis na FER

No, Lovro je ove godine pao test iz hrvatskog jezika na državnoj maturi, pa mu je propala želja za upis na Fakultet elektrotehnike i računarstva. Kad je uspio položiti maturu iz drugog pokušaja, na FER-u više nije bilo mjesta. Nažalost, nitko mu nije ponudio ni posao, pa je uskočila škola – i primila ga na neodređeno vrijeme kao stručnog suradnika.

Sada je pred njim prvi pravi ozbiljni projekt iz kojeg bi se napokon mogla izroditi i konkretnija financijska korist, jer je škola Fausta Vrančića potpisala ugovor s engleskom tvrtkom o razvoju vozila upravljanog internetom. Riječ je o niskom vatrogasnom vozilu namijenjenom ulasku u velike zatvorene prostore poput podzemnih garaža, tunela ili hala, a vozilo bi gasilo požare bez ljudske posade.

‘Ovdje je sve u banani’

“Za to, nažalost, u Hrvatskoj nije bilo interesa. No, drago mi je da je škola podmetnula leđa Lovri. On mi je desna ruka i imamo velike planove”, kazao je Lovrin mentor.

Lovro se ne čudi što mu u Hrvatskoj nitko nije ponudio posao. “Ovdje je sve u banani. Umjesto da se uzdignu, pametni proizvodi se gase ili ih pokupe stranci. Šteta, jer ova bi zemlja mogla puno zaraditi na inovacijama. Kao da se namjerno želimo riješiti pametnih ljudi i pametnih stvari“, kazao je mladić, koji se iduće godine ponovno planira upisati na FER.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Neka vam bude zdravo i sretno

Ovo me podsjeća na one priče i događaje..o kojima sam i mnogo puta govorio..da ih nebi smjelo biti ni postojati..ali ih nažalost ima i postoje..koje nam je potrebno posebno pažljivo sa velikom osjetlivošću i znanošću odklanjati.. kako se nam nebi nikad više dogodile..ili ćak povratile.