IZBORNA DILEMA: KOME DATI GLAS?

IZ DRUGIH MEDIJA …sbplus
piše: Emil Cipar
JOŠ dva dana nas dijele od izbora, a ja još uvijek ne znam kome ću dati svoj glas. Niti jedna stranka, niti jedan program, niti jedan kandidat nije me oduševio i nije mi ulio nadu da bi se nakon izbora moglo bilo što promijeniti na bolje, ili da bi se bilo što u političkom životu moglo promijeniti.
Stranke pokušavaju sve kako bi iz opće frustracije ipak izvukle neku korist. Niti jedna od njih nije prepoznala znak vremena u kojemu živimo, ili ako jest onda nije imala hrabrosti staviti ga u svoj izborni program.

Sve više se potvrđuje moje mišljenje koje sam do sada i nekoliko puta napisao da je politička elita u Hrvatskoj samo aparat za provođenje u djelo ideja koje su nastale u svjetskim centrima moći, a njima ne odgovara samostalna i suverena država u centru Europe. Dobro …samostalna i suverena nije to odavno, ali hrvatski narod je ipak jednim dijelom vjerovao i još uvijek vjeruje da jest.

Hrvati ne znaju još uvijek što ih očekuje nakon ulaska u Europsku Uniju. Isto tako ne znaju što je već potpisano, čega smo se odrekli do sada. ZERP smo progutali, ali ZERP je samo mali dio općeg gubitka suvereniteta.

Zakoni će biti prilagođeni europskim standardima. To znači da se u zakonodavstvu moramo prilagoditi zemljama koje su daleko razvijenije od nas i kojima ti zakoni pogoduju.

Nakon izbora, bez obzira na njihov ishod, očekuju nas bolni rezovi. Preveliki broj zaposlenih u javnim službama, ustanovama i javnim poduzećima mora se drastično smanjiti. Kažem …bez obzira koja opcija dođe na vlast, to će biti imperativ.

I onda ne umiruje uopće kada Jadranka Kosor obeća u Slavonskom Brodu da njena vlada …pobijedi li na izborima, neće otpustiti 80% zaposlenih  u javnom sektoru. Vjerujem da Jadranka Kosor neće otpustiti 80% zaposlenih, ali može otpustiti 75%, ili 85%. U oba slučaja je održala obećanje.

Mirovinska reforma je neizbježna i u zemlji sa tolikim brojem umirovljenika teško provodljiva. Odustajanje od principa solidarnosti je, kod velikog broja nezaposlenih, nezamislivo.

Uopće …princip solidarnosti, na kojega smo tako navikli …je u državi koja nema potrebnog suvereniteta nezamisliv. A na principu solidarnosti je ustrojeno i školstvo, i zdravstvo, i kultura… u Hrvata.

Gotovo sve političke opcije u predizbornim programima više prikrivaju nego što pokazuju. Ipak se svi žele dočepati vlasti, jer je onima kojima budu izabrani osigurana bliža budućnost. I zbog nje se i bore za svaki glas.

A narod …do sada uskraćen za jednu ozbiljnu javnu raspravu o tome što za Hrvatsku znači ulazak u EU, odlučit će po starim kriterijima. Birat će one za koje misli da će manje krasti, varati, lagati…

Ili će birati one koji više obećavaju, iako ne postoji nikakva realna šansa da će svoja obećanja i ispuniti. Kod 50 milijardi eura inozemnog duga i sa stagnirajućim gospodarstvom koje pod obvezama i nametima jedva diše …jednostavno nema mjesta za neke revolucionarne promjene. Svaki državni proračun morat će dobiti blagoslov iz Bruxelesa.

Šta nam onda donosi ulazak u EU? Hrvatima donosi znoj i suze, a centrima moći je to samo korak dalje u širenju slobodnog tržišta za njihove mobitele, automobile i ostalu robu i usluge. Očekuju kako će primjer Hrvatske slijediti i ostale zemlje u Regiji. Njih ne zanima kako će se ta regija zvati, jer Europska Unija i nije zamišljena kao unija nacionalnih država, već kao unija regija.

Zbog toga …sve ove predizborne diskusije o jačanju nacionalne svijesti, o vraćanju korijenjima ne mogu biti ozbiljno shvaćene.

Unatoč svim anketama koje pokazuju da će sadašnja koalicija izgubiti izbore …ne vjerujem u to, čak mi se čini kako one idu na ruku HDZ-u. Ankete će možda navesti nekoga protivnika HDZ-a da ne ide na izbore u nadi da će HDZ izgubiti ionako, a HDZ će ipak mobilizirati svoje birače.

Sve u svemu …izbori se približavaju, a ja još uvijek ne znam gdje ću staviti križić. Istina ima ih koji govore pametno, ali nemaju nikakvu šansu preći izborni prag. Ako njima dam glas i oni ne prijeđu izborni prag, omogućio sam onima kojima ne želim pobjedu da lakše dođu do nje.

Jer …kod ovih izbora ne biramo opciju koja će bolje voditi državu, nego biramo opciju koja će poštenije provoditi direktive iz Bruxelesa. Za korištenje predpristupnih fondova, kojima nam mašu pred nosom treba ipak najprije urediti državu. Kako to radi HDZ znamo dobro, a niti Kukuriku ne obećava ništa bolje.

Neizlaskom na izbore olakšavam izbornu pobjedu onima kojima to najmanje želim.

Ni glas protiv nije više tako jednostavan, jer je previše onih za koje ne bih želio da nam kroje sudbinu. Možda je jedino rješenje …iako su nacionalni izbori, razmišljati lokalno i dati glas nekome od koga očekujem da će se boriti za Slavoniju ili za Brod.

Samo kad bi mi i u tome netko mogao pomoći.


0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Dragi Emil-e Možda je i bolje.. da naša hrvatska..druga po redu..stranka.. KUKURIKU.. ne obećava puno a više da rade u budućnosti.. Jer to je u stvari ono u smislu obećanja.. čega smo svi siti..bolje da se istaknu.. sa svojim radovima na vlasti..na mjestu.. konkretno. Možda će sada i mene.. netko bolje razumjeti.. zašto izlazim tako često.. I sam se bavim uz pojedine sa hrvatskom politikom..godinama..a posebno na relaciji dijaspora domicil i obrnuto..Iz mojih iskustva prolazi i smatram kako god je važno..obavezno i moralno..svim hrvatskim građanima.. izaći na izbore ..slično je to također vrlo važno..dobronamjerno opozoriti političare na neke stvari..koje sami… Read more »