DIGNIMO ČAŠU VODE I -UZDRAVLJE!

ZDRAVLJE I LJEPOTA
piše: Suzana Stipić …LIPOWEG
Sigurno ćete se složiti sa mnom kada kažem da pod našim podnebljem značenje vode za organizam i kultura pijenja (Trinkkultur) većini ljudi nije prioritet. Sjećam se dobro kad sam devedesetih godina došla u Nizozemsku …prvo pitanje koje postavljaju  gostima je:- „Što ćete popiti?“. Malo mi je bilo čudno, jer pomislih na naše prvo pitanje:- „Što ćete pojesti?“ … kava se podrazumijeva!

Prije sam pila samo kad sam žedna i došla bih na otprilike jedan litar vode dnevno, što je u svakom slučaju premalo za organizam.

Voda čini 65-70% čovječjeg organizma. Naše cjelokupno zdravlje ovisi o vodi, ona otapa i transportira hranjive tvari kroz organizam, regulira tjelesne funkcije i rad pojedinih organa i organizma u cjelini, eliminira štetne tvari iz organizma i pomaže u održavanju tjelesne temperature.

Gubitkom tekućine krv se počinje zgušnjavati, a gubitak od samo 2% dovoljan je da dođe do osjetnog pada životnih potencijala i osjećaja sveopćeg umora (pri tjelesnoj aktivnosti i natjecanju učinak opada za oko 20%). Kod gubitka tekućine od 4% javljaju se glavobolja i mišićni umor, 5% rezultira nesvjesticom i grčevima, a gubitak od 10-15% volumena tekućine u organizmu završava fatalno po život. Nedostatak vode posebno je vidljiv na koži (čini je 80% vode), koja je glavni sakupljač tekućine. Voda održava kožu mekom, elastičnom i mladom.

Svakodnevno se, kroz proces disanja i znojenja izluči oko 3 litre tekućine, pa je potrebno redovito je nadoknađivati kako bi nivo tekućine u tijelu bio konstantan. Potrebu za tekućinom organizam bi trebao zadovoljavati putem hrane (oko 1 litra dnevno), te direktno ispijanjem vode i različitih vrsta napitaka (oko 2 litre dnevno).

Znam da ću vas razočarati, ali …kava, gazirani napitci sa šećerom, crni čaj i mlijeko,  ne ubrajaju se u ova dva litra tekućine koja su tijelu potrebna. Jer …kad popijete šalicu kave, vaša linija tekućine ja na skali -1. Morate popiti čašu vode da bi se skala vratila na nulu. I još jednu ekstra čašu vode, da bi skala dosla na +1, kad vaš organizam ima s čim da radi i da izbaci otrove iz tijela.

Ogromno značenje vode vam najbolje mogu pojasniti na primjeru automobila: usporedite vaše tijelo s automobilom. Hrana vam dođe kao benzin. A voda kao ključ kojim palite auto. Ako auto ne upalite, onda vam ni pun rezervoar ništa ne vrijedi. Ukoliko auto ne upalite, i ono vam stoji na kiši, na vjetru, napadnuto raznim insektima, počet ce da trune. Tako vam je i sa tijelom : ako mu ne dajete dovoljno vode, otrovi koji se unose u tijelo putem hrane, zraka, okoline …ne mogu izaći napolje. Što manje izlaze, više se talože u tijelu. Rezultat: zgrušavanje krvi, začepljenje vena, srčani i moždani udar, dehidracija kože.

A to je jedna od stvari u životu koju vrlo, vrlo lako možemo promijeniti. Stavite više časa/flaša vode na vidljivo mjesto (na kuhinjskom stolu, u dnevnoj sobi, na noćnom ormariću, pored računala, u autu), i čim ih vidite,  popijte bar gutljaj. Ne čekajte dok ste žedni. Korak po korak povećavajte količinu unesene vode (ili raznih vrsta čaja, osim crnog). Promjene koje ćete prvo primjetiti su na koži lica. Koža ce vam sjajiti, biti zategnutija. Osjetit ćete da i u fazama najvećeg stresa ne osjećate toliki umor kao obično.

Tako mala promjena donijet će vam toliko puno životnog kvaliteta. Ovdje se može jako dobro primjeniti Paretov zakon: s 20% rada postiže  se 80% uspjeha.

Povećajte količinu vode u svakodnevici za 20% i dobijte 80% bolje funkcioniranje organizma

Dignimo času vode i …UZDRAVLJE!


 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments