BRANITELJI

O ČEMU JE RIJEČ
piše: Žarko Delač

Kriminalac, nasilnik i lopov ne može svoje opravdanje i obranu svojih postupaka tražiti u pripadnosti određenoj društvenoj skupini.Osobito to vrijedi za hrvatske branitelje koji bi trebali biti uzor u svojoj sredini te primjer pozitivnih socijalnih i društvenih vrijednosti. Zbog toga je potpuno opravdana osuđujuća presuda za napad na hrvatsku policiju skupini huligana pokazala kako pojedinci smtraju da im je pod plaštem branitelja sve dopušteno.
Ignoriranje hrvatskog suda, dokaza i činjenica pod krinkom branitelja za krajnju je osudu. Takvim se postupcima nanosi šteta velikoj i tihoj većini hrabrih i poštenih, istinskih branitelja koji vrijedno rade i zarađuju za sebe i svoje obitelji i ne ističu svoje ratne zasluge, braniteljska prava i povlastice.
Osim ove, izgredima sklone, srećom manje skupine hrvatskih branitelja ugledu naših istinskih heroja štete u još većoj mjeri i lažni branitelji. Tko su oni manje-više znamo svi u svojoj okolini ali još nisam čuo kako je nekome dokazano lažiranje ratnog puta, liječničke potvrde ili dijagnoze.
Sumnjam kako će tom raščišćavanju pomoći i javno objavljivanje popisa ili registra hrvatskih branitelja. U svakom slučaju dođe li do objave, nakon što se poduzmu odgovarajući zakonski okviri za objavljivanje, registar ne bi smio biti javno svima dostupan.
Pristup bi trebao biti ograničen i to uz prethodnu provjeru i registraciju posjetitelja. Uz to kopiranje, spremanje ili ispis popisa treba biti onemogućen. Zagrizavši ovu kiselu jabuku novi je ministar branitelja navukao na sebe određen broj protivnika i to prvenstveno onih koji se boje kako bi se na taj način lakše razotkrila njihova nedjela i nezaslužene povlastice. A takvi su bez obzira na mali broj vrlo glasni i opasni jer im ne preostaje ništa drugo nego braniti do kraja svoj lažno stečeni status.
Odnosu prema braniteljima i Domovinskom ratu ii općenito domoljublju pridonose i česte promjene državnih blagdana i praznika te ponovne najave u tom smjeru.
Možda je i to jedan od razloga što se na najveće države praznike malo tko više sjeti istaknuti hrvatsku zastavu. Nasuprot tome nedavno sam ponovno gledao film i upečatljivu scenu u kojoj se američki časnik pod cijenu života vraća po izrešetanu zastavu i time pokazuje odnos prema nacionalnom simbolu.
Zanimljiva je i dakako za nas bi trebala biti i poučna radnja navedenog filma koja obrađuje suđenje američkom časniku, branitelju američkih interesa zamislite gdje? U Jemenu! I naravno časnik je na koncu oslobođen većine optužbi i izdržavanja zatvorske kazne.
Ništa čudno kada i američki predsjednik izjavljuje kako je šovinist! Kakva je situacija na tom polju u Hrvatskoj ili bolje rečeno Hagu? Hoće li recimo hrvatski branitelji koji su branili Hrvatske interese u svojoj domovini biti oslobođeni?
Puno je otvorenih pitanja ili će ih još biti vezano uz branitelje koji su za većinu od nas bili i biti će ponos naše domovine. Nažalost umjesto krunice oko vrata za vrijeme Domovinskog rata, danas nose breme različitih optužbi i privilegija.
Od povlaštenih mirovina do braniteljskih fondova, od zapošljavanja do braniteljskih zadruga pa do pitanja je li potrebna bolnica za hrvatske ratne veterane. I u svoj toj lepezi kontradikcija, informacija i poluinformacija bojim se da na kraju ipak branitelji izvlače kraći kraj te je vrijeme da konačno novoustrojeno Ministarstvo branitelja to promijeni.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments