HRVATSKOJ TREBA RADNI SUD

PRAVDA I ZA RADNIKA TREBA BITI DOSTUPNIJA NEGO DO SADA

piše: Josip Mayer
Novi Vinodolski/ Svi mi vrlo dobro znamo koje probleme danas ima radnik u Hrvatskoj …od problema zapošljavanja …sve do neisplaćivanja i neprimanja redovitih plaća. Često su ugrožena i radna mjesta …ili se pak mnogo puta iz nerazumljivih razloga dijele radnicima nepravedni otkazi. Čovjek se nađe jednostavno nekad i s djecom i obitelji.  na ulici, da i sam ne zna zašto.  Dakle, ogrožena je ljudska i obiteljska egzistencija što se ne bi smjelo događati ili bi se makar tegobe trebale ublažiti.
Na drugoj strani …u Hrvatskoj postoje razni sindikati, udruge i zajednice koji se brinu djelomično ili tek pod navodnicima, za pravo radništva. Tu je pitanje koliko se drže svojih društvenih pravilnika odnosno, društvenih STATUTA  koji često …radi pomanjkanja i nedorečenosti zakona …zahtijevaju razne promjene, dopune i izmjene.  Često su radnici i bespomoćni jer u Hrvatskoj još ne postoji jedno takovo sudsko radno tijelo koje bi se brinulo isključivo o pravima i obavezama i problemima radnika, te o njegovim gorućim socijalnim i životnim pitanjima.

Sve o svemu, to nam govori kako  ne bi uvijek trebalo izmišljalo toplu vodu …a vrijeme nam je toliko dragocjeno …već kako bi bilo dobro primijeniti iskustva iz drugih demokratskih, moderno uhodanih zemalja. Kao što je to primjerice i Njemačka.
Pomoglo bi to da se  u Hrvatskoj uspješno, uredno i korektno radi i posluje jer su sudovi i onako sa različitim stvarima, prenatrpani. Najprije je potrebno radne probleme odvojiti od šume drugih raznih neriješenih postupaka te stvoriti poseban RADNI SUD. U Njemačkoj se to zove …ARBEITSGERICHT …koji se brine posebno o problemima i pravima radništva, a Hrvatska ga još takvoga nema. Ako ga možda slučajno i ima on ne funkcionira onako kako bi to trebalo, rješavati radnu problematiku za bolju budućnost radnika ali i same  Hrvatske države i cijelokupnog društva i gospodarstva .
Sve u svemu ne bi bilo ni razumljivo da Hrvatski Sabor i sama socijalna Kukuriku Vlada ne prihvate ovaj prijedog. Hrvatsko građanstvo …kroz stranačke i parlametarne izbore zadužilo ih je za rad u korist općeg dobra. Važno je da se ostvaruju i štite prava radnika jer u suprotnom, doprinosi se i potiče nazedovoljstvo, nezaposlenost, ujedno i iseljavanje. Pravda bi ipak  i za radnika trebala biti konačno dostupnija nego do sada.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Ivo Vjerujem da će vrijeme svoje pokazati..bolje je prije nego kasnije..u svakom slučaju ..prije ulaska Hrvatske u zemlje članice EU-a,takovo nešto stvoriti..a to nam je tako rekoć već tu,za vratom. Upravo tako znamo mi o čemu govorimo..jedan takav Radni sud..je u Hrvatskoj goruće potreban..pitanje je samo..hoće li i kada i nas.. u Hrvatskoj Vladi i Saboru..netko razumjeti..te konačno prostrti uz druge i naše prijedloge.. na svoje radne stolove.U jednom takovom Radnom sudu ..vidim puno dobra..i za radništvo i za hrvatsko gospodarstvo..društvo i pojedince..i Hrvatsku državnu u gospodarstvenu njezinu politiku.. politiku. Vjerujem ćak da bi se i Hrvatski..branielji sa time složili..jer… Read more »

Ivo Dorotic
Ivo Dorotic
11 years ago

Moje mišljenje je, kao nekadašnjeg IG metal povjerenika, ne samo za ljude iz ex-Jugoslavie, nego i za Njemačke kolege, da Hrvatski radnik treba Radni-sud kako ga se nebi više maltretiralo i diskriminiralo.
Međutim za sveto nam prije svega trebaju Zakoni o radu i na radu, jer bez toga neće biti ništa. I to bi bila jedna od glavnih zadaća ove vlade, sa predznakom “Socijalisti”. Jer od drugi je to teško za oćekivati.
Živi bili pa vidili