NA BREGIMA, MED VODAMI

PREDSTAVLJAMO NAŠU NOVU SURADNICU IZ MEĐIMURJA
Zovem se Jasna Lovrec. S roditeljima i bratom živim u malom idiličnom vinogradarskom selu, Sv. Urbanu gdje pomažem u obiteljskom poslu proizvodnje vina kao i jednostavnom vidu vinskog turizma (www.vino-lovrec.hr). Diplomirala sam ove godine u veljači francuski jezik i književnost, a prošle godine etnologiju i kulturnu antropologiju s temom: «Lokalni gornjemeđimurski identitet u kontekstu globalizacijskih procesa».

Kao i mnogi mladi ljudi u Hrvatskoj i svijetu i ja nisam zaposlena u struci za koju sam se školovala, ali pokušavam nekim «free lance» aktivnostima zadovoljiti svoje interese.

Trenutno sam angažirana na pripremama znanstvenog skupa sa međunarodnim sudionicima u obližnjoj Štrigovi, 28. i 29. rujna, na kojem i sama sudjelujem, a koji je inicirala naša poznata etno-umjetnica  i dipl.etnologinja i antropologinja Lidija Bajuk.

Tema skupa s četrdesetak ugelednih sudionika je: „Na bregima, med vodami –na tragu mitske, povijesne i duhovne baštine gornjeg Međimurja“. Gospođa Lidija Bajuk pokušava s grupom znanstvenika iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba  gdje radi kao znanstvena novakinja, utrti put za osnivanje Centra nematerijalne kulture u Čakovcu. Utome sam i ja angažirana koliko znam i mogu. Obećanja su velika, ali vidjet ćemo kako će biti sa realizacijom, piše nam Jasna koje piše i priprema «Zavičajne crtice i fotke» …

Zamislila sam ih zapravo kao malu knjižicu, brošuru o lokalnom identitetu našeg kraja ali više na turističkoj a ne znanstvenoj bazi. Pokušavam senzibilizirati Međimurce za nematerijalnu kulturu jer je naš međimurski čovjek po prirodi svog mentalteta «homo faber» i u žrvnju svakodnevice ne uočava i «ono nešto više», ono nematerijalno što je zanemareni dio njegova života …piše nam naša nova, 26-godišnja suradnica Jasna Lovrec čijoj rubrici dajemo prepoznatljiv naslov MED VODAMI.

I radujemo se novoj, mladoj, zanimljivoj suradnici, novim, malo poznatim temama i zanimljivim pričama iz Međimurja, radujemo do neba …

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments