BISERUJKA

iZ DRUGOH MEDIJA   ...crckarije. com
Postojnska jama u Sloveniji koja se reklamira na svakom većem jumbo plakatu uz cestu, potom Lukina jama, jedna od najdubljih u svijetu, koja se nalazi u nacionalnom parku Sjeverni Velebit, Modra špilja na otoku Biševu, neke su od najpoznatijih špilja u ovom dijelu Europe. U ovoj reportaži ne vodimo vas niti u jednu od njih, već ćemo vas povesti u Biserujku – špilju na otoku Krku bogatu legendama i raznim blagom koja je, zadnjih 10 godina, postala jedna od 5 najposjećenijih hrvatskih špilja. Niste to znali?Ne bih se niti čudio jer naši mediji kulturnom blagu ne pridodaju neku veliku pažnju, važnije su im neke druge stvari, no zato smo mi tu!

Špilja se nalazi u malenom selu Rudine nastalom oko 1381. godine, bogatom kamenom i kamenom jer kuda se god  čovjek okrene samo je kamen na kamenu, gromača na gromači, možda poneka maslina. Selo je lagano na umoru. Stoljetne kamene kuće i štale su stare, opustošene, poneke i pokradene, a par starčića, koji su još uvijek tamo, žive na način kao i prije sto godina – bave se ribarstvom, vinogradarstvom i domaćim životinjama. U zadnjih 15 godina, otkako se špilja uredila za one koji vole legende, priče i uživanje na niskim temperaturama ispod zemlje, selo se malkice probudilo te postalo muzej u kojem se uživo može vidjeti kako se nekada davno živjelo. No, kako se ne bih zaverglao s pričom o selu, bilo bi dobro malkice zaviriti u tu špilju čudnog imena.

Evo nekih podataka! Stara je više od 15 000 godina, nalazi se nekoliko desetaka metara iznadmora, najuređenija je u Hrvatskoj, bogata stalaktitima, stalagmitima te stalagnatima i dugačka je 110 metara. Sada se sigurno pitate što je toliko zanimljivo u jednoj običnoj špilji dugoj samo 110 metara, kakvih valjda ima na tisuće u svijetu! Vjerujte mi, Biserujka je sve, samo ne obična špilja.

 

U tih 110 metara dužine krije se mnoštvo endemskih račića, stonoga, puževa i šišmiša, a špiljski ukrasi, koji sa svih strana vise sa stropova, nevjerojatni su kao i povijest samog  imena kojeg je dobila po biserima. Bisere su tamo skrivali gusari nakon što bi se vratili sa svojih kravih pljačkaških pohoda. U njoj su također boravili i razni krijumčari i velike lopine, a blago je vjerojatno i danas jako dobro skriveno negdje u utrobi iako postoji saznanje kako je izvađeno i prebačeno na neko sigurnije mjesto. Sigurno vas zanima i to je li bilo kakvih istraživača koji su tražili to blago. Naravno, prije no što je u potpunosti istražena po njoj su haračili svi živi, tražili bi blago i dragocijenosti, ali od svega na kraju nije bilo ništa. No, nešto su ipak našli! Bile su to kosti velikog špiljskog medvjeda starog 16 000 godina. Kako to biva u avanturističkim filmovima, možda je upravo on označavao mjesto na kojem je zakopano blago.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments