GLUPI BOSANCI I OSTALI

Piše: Armin Pohara
Oduvijek me vrijeđalo što o nama Bosancima kruži ona poznata i dosadna etiketa “GLUPI BOSANCI”! Nikad mi nije bilo jasno zašto se o ljudima koji su iznjedrili toliko pametnih i velikih ljudi govori na tako ponižavajući način. Što je najinteresantnije i sami Bosanci su prihvatili ovo kao svoje pa tako sa neskrivenim žarom pričaju viceve na svoj račun, kao takvim! Nisam još čuo niti jednog Crnogorca da priča vic o lijenim Crnogorcima, vjerovatno ih strašno mrzi raditi to.

A sad sa ove udaljenosti i vremenske distance, kao da mi se pomalo razjašnjava zšsto je to tako. Nije poznato da se i jednom narodu desilo ovo što se stoljećima dešava Bosancima. Samo se nama mogao prodati tako jeftin i glupi štos kako smo zbog toga što su nam vremenom uvezene i prodavane različite vjere, ne samo različite nacije već i različiti narodi. Ovakav primjer svekolike gluposti odista je teško naći u bilo kojim historijskim i drugim knjigama. No ipak i pored takve očigledne gluposti, nije mi jasno zašto bi mi bili išta gluplji od naših susjeda koji svojim narodom, u posljednje vrijeme, smatraju samo one koji su samo i isključivo neke njihove vjere. Potpuno je nepoznat primjer negiranja prava vlastitim građanima na istovjetnu nacionalnu pripadnost samo zato ako imaju neku drukčiju vjeru, bez obzira što su u njoj rođeni i neznaju za drugu.

Još do nedavno u Srbiji i Hrvatskoj mogao si biti Srbin ili Hrvat po rođenju bez obzira kojem se bogu molio ili se ne molio nikako. A sad možeš čuti Bosnjake kako na ekavici “brekaju” u Beogradu, a u Zagrebu nekaj važno delaju i ispijaju kavice

Malo je država koji se bore ne imati svoje rođene stanovnike kao što to tako efikasno rade ove naše NOVOKOMPONOVANE a stare evropske civilizacije. U Bosni se evo Bošnjaci iz guzice upiru zaustaviti ljude da se izjasne kao BOSANCI jer je to strašno opasno za njihov opstanak. Kažu,ako se MUJO izjasni kao Bosšjak onda mu je opstanak 110% zagarantiran, a ako se izjasni kao Bosanac onda će mu garant Srbi i Hrvati dohakat glave. Kao da već nisu preživjeli nekoliko ratova pod nekim drugim imenima, uključujući ovaj posljednji.

Navodno Srbi i Hrvati toliko vole MUJU samo kao Bošnjaka, dok im je kao Bosanac odvratan i mrzak .

A bosanski Srbi i Hrvati su to samo u Bosni jer čim pređu granicu i uđu u svoju “matičnu” domovinu, odasvud se čuju glasovi: -Uh …jebote opet oni glupi Bosanci!

Ipak, nije fer da samo Bosanci budu glupi kraj tako dobrih SUSJEDA!

Jer malo je zemalja kao što su to ove naše, koje se tako silno upinju da ih nema!

2 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bosanac
11 years ago

Evo mog misljenja zasto su Bosanci predmet izrugivanja. Bosna je okruzena sa vise drugih drzava, a brzo nam dosadi guziti ono sta je u Bosni pa odemo malo do komsije. Volimo tudje zene, a tudjim zenama je nesto egzoticno kad je guzi Bosanac. Znamo kakv je prosli sistem bio pa se onda pokrenula marketinska kampanja da se zbijau sale o bosancima. Realno, u svakom vicu zamjeni Bosanca sa Hrvatom Srbinom ili Slovencem i vic ostaje isti. Kad smo vec kod Sloveneca, Slovenija je 1992. doslovno uvezla veliki broj Bosanac da bi imalo dovoljno stanovnika za drzavu. Evo za kraj, jedna… Read more »

Dubravka Borić
11 years ago

Gosp. Josip M. me upravo nasmijao svojim vicem, a to mi je baš trebalo.
(Htjela sam u Tučepe na otvaranje kulturnih večeri
u jednoj konobi, ali autu od prijateljice ne vride gume.)

Morski čovik
Morski čovik
11 years ago

E moj Armine! Slaba ti je ova teza di sistavija u istu vriču Srbe i Hrvate,pa za gospu oli si čorav i cjepljen glupošču kad možeš zanemariti opće poznatu činjenicu. Hrvatska je za vrime onega ludega i divjega rata nametnutom svima od Srbije primila kao izbjeglice i udomila tisuče Bosanaca bez obzira na viru.Dan danas je u Zagrebu najjača bošnjačka zajednica no Vas nitko u Hrvatskoj nije prisilija da se nazivate Bošnjaci to je Vaš izbor.QA šta se tiče tisuča viceva svi su siguran sam baš svi potekli od Vas samih no narod koji se nezna zajebavat na svoj račun… Read more »

johnyd
johnyd
11 years ago

Postovani g. Pohara!
Vjerujem da ste clanak o Bosancima napisali uz jaku dozu emocionalnosti, jer vjerujem svakoga mora zasmetati, ukoliko, pripadnika jedne drzave tituliraju “glupim”.No znajte da svi ipak Bosance ne smatraju glupima, a to vam navodim, samo usporedbe radi, jer nisu svi susjedi takovi, ima ih i ovakovih i onakovih.Osobno, vas g. Pohara, ne samo zbog vasih napisa, smatram dobrom dusom i postenim covjekom, a cini mi se da vas i osobno poznajem.Ako se ne varam igrali ste rukomet u generaciji sa poznatim Demirom, pa su nam se tu i putevi sucelili.Lijep pozdrav iz vana!

Josip Mayer
11 years ago

Armine

Ima ih ima evo jednoga od mnogih.

Takmičili se bosanac hrvat i crnogorac ..tko će da nakupi
viće puževa.Ide bosanac ,nakupio punu vreću,hrvat nosi dvije,
crnogorca nađu ispod drveta .Šta radiš čovječe? A ćuti coce
dok se ja sage ,zvijerka uteče.