TAKO SLAVE POLJACI

Kako su novu godinu dočekali u Poljskoj piše nam student hrvatskog jezika iz Podznanja, inače naš naš dragi suradnik u rubrici MOJA HRVATSKA   ….tako je naime, Daniel pisao prošle godine, točnije 2. siječnja 2013. a tekst donosimo Iz naše arhive jer kako nam veli, ništa novo nema ni ove godine …sve slično, uostalom, kao i u Berlinu ili i drugdje.

tekst i foto: Daniel Ligeska
Kako govori statistika, većina Poljaka (63%) dočekala je novu godinu kod kuće, s prijateljima ili s obitelji. Oko 18% je je slavilo na zabavi ili na nekom balu. 9% Poljaka tek u posljednjem trenutku je odlučilo kamo će na Silvestrovo. Za tu prigodu smo potrošili oko 16% više novaca nego prošle godine. Prosječno domaćinstvo je potrošilo oko 160 eura na Silvestrovo. Za usporedbu, prosječna plaća u Poljskoj iznosi oko 900 eura.

Oni koji su ostali doma, proslavili su uz televizor. Najmasovnija slavlja bila su u Wroclawu i Varšavi. Kao i svake godine, javna televizja  pripremila  je zabavu na glavnom trgu u Wroclawu. Nastupile su najveće poljske zvijezde, a na trgu su se skupilo, prema procjenama organizatora, oko 200.000 ljudi. Druga, privatna televizja  organizirala je proslavu Nove godine u Varšavi a i tamo je bila bučna zabava uz najveće hitove, vatromet i pirotehniku.

Kao i nekoliko godina prije, svaki veći grad je pripremio zabavu za svoje građane, no  samo nekoliko od njih se, radi velike krize i štednje, odlučilo za veliku uličnu zabavu. Prije dočeka Nove godine mediji su upozoravali na to da mislimo o našim kućnim ljubimcima, te ih pripremimo za bučni vatromet koji za mnoge životinje može biti problem i veliki stres. Svim prijateljima Hrvatskog glasa Berlin želim puno zdravlja i uspjeha!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mladen Šimić
10 years ago

I ja sam jednom bio u Poljskoj u siječnju . Bilo je to skijanje u Zakopanima . Ne sjećam se više godine , negdje osamdesetih . Za stolom se čestu ustaje i pjeva zdravica : “Stola , stola , Jirži je živjela ….” . To je želja da prisutni dožive sto ljet . Mora se popiti puna čaša alkohola a ako to netko ne uradi , velika je uvreda . Spoznao sam da osim Poljaka i Poljakinje imaju dobar cug . Bila je tamo i velika grupa Talijana koji su se trudili da ne zaostaju . Dogovorena je tuča između… Read more »