KAO VJETRI SJEVERNI

piše: Emil Cipar
Pojam narodna glazba je u Hrvatskoj nedovoljno precizan i nejasan. Pokušalo se mimo volje naroda kojemu je ta glazba i namijenjena nametnuti jedan umjetni ukus koji u narodu nije zaživio.

Pod narodnom glazbom pokušala se prodati takozvana izvorna glazba, ali u prevodbi tog pokušaja u praksu došlo je do velikog kaosa u glazbenoj sceni.

Povodeći se nekim velikim hrvatstvom, iz bendova su nestale harmonika i violina, pa se je glazbeni volumen znatno suzio i osiromašio.

Na svu sreću postoje vrsni glazbenici koji su ostali imuni na ove pokušaje kroatizacije i koji su zadržali onaj narodni štih i koji nude na svom repertoaru tradicionalnu hrvatsku narodnu glazbu.

Jedan od njih je tamburaški sastav “Fijaker” oformljen 2007. Oni žele kroz svoj rad njegovati starogradsku narodnu glazbu kao osnovni smjer izričaja.

„Fijaker“ svojim nastupima vraća na scenu izgubljeni sjaj hrvatske narodne glazbe. Bend čine profesionalci, koji iza sebe imaju veliko pojedinačno i grupno iskustvo i nastupali su na festivalima, na televiziji, kao pratnja na velikim koncertima poznatih pjevača.

Sastav čine: Ivan Rusan (prim i udaraljke, vokal), Goran Rusan (brač i vokal), Matej Podgorščak (brač i vokal), Josip Mutnjaković (bas i vokal), Dario Zetović (bugarija i vokal) i Dražen Čačija (harmonika).

Hrvatski glas Berlin je medijski pokrovitelj ovog vrsnog zabavljačkog benda, koji iza sebe ima i jedan snimljeni album (“Kao vjetri sjeverni”) na kojem se nalazi 13 pjesama, od kojih su šest autorskih i sedam obrada. Album je početkom rujna najavljen istoimenim singlom i spotom, a momci iz benda uz album objavljuju i novi singl “Kuća mala, kuća sirotana”.

Kao i svi pravi profesionalci „Fijaker“ nastupa svugdje gdje se traži dobra i kvalitetna zabava. Nastupaju u po zabavama i svadbama diljem Europe. Nažalost …kratkoročno ih nije moguće angažirati, jer su im termini popunjeni i do sedam mjeseci unaprijed.

Ipak …vrijedi pokušati. Ukoliko na vašoj zabavi ili svadbi želite gostima ponuditi vrhunsku zabavu možete ih kontaktirati na:

Tomislav Vukelić (manager) 0385/99/255 3851, tomislav.vukelic@ts.fijaker.hr ili tomislav.vukelic@vt.t-com.hr ili ih posjetiti na njihovoj faceboock stranici.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Emil Cipar Nedavno smo pisali o tamburaškom sastavu Fijaker iz Osijeka. Ovoj originalnoj grupi popularnost raste naglo, pa su tako nedavno bili gosti i u […]

Milica Schmidt
11 years ago

Ma,kaj da velim lijepi dečki i tambure nema lijepšeg….Tambure su jedinstvene i nigdje ne sviraju kao u Hrvatskoj jer ovo podneblje je njihov zavičaj….za dušu..
Sretno Vam bilo izvrsni muzičari!