CVJETNI KORZO

Proljeće  je,   sve   se   budi,   propupali   čak   i   ljudi!!!

tekst i foto: Slavko Žebić
DSC04259Osijek/ Ovim je stihovima  Areta Ćurković, glumica Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku najavila tradicijsku manifestaciju u povodu Cvjetnice, „Šarana jaja bojama grada“ i „Cvjetni korzo“, koja već po 13. puta okuplja udruge i društva i naravno Osječane na središnjem gradskom trgu dr. Ante Starčevića.

Tako je i ove subote bilo tušta svita, a 62 udruge i društva izložila su svoja obilježja na čak 85 štandova.

Bilo je tu doista svega, od ručnoga rada i suvenira do bogate gastronomske ponude te vina i rakije bez kojih u Slavoniji ništ ne može i sve do programskih uprizorenja na za tu prigodu postavljenoj pozornici. Uz niz udruga i društava koji djeluju u gradu tu su i udruge manjinskih nacionalnih zajednica, pa smo kod Makedonaca kušali gravče na tavče i tulumbe, kod Srba koljivo i česnicu, Rusini su nastupili u živopisnom nacionalnom ruhu a Slovaci su izložili drotovano (opleteno žicom) uskrsno jaje. I još puno toga.

Već punih 10 godina tu sudjeluje i Šokačka grana a dopredsjednica Ana Muhar pohvalila se da imaju čak tri štanda, jedan sa šokačkim suvenirima i ručnim radom, drugi, na kojemu članovi Dječje skupine prodaju kolače što su ih spremile mame i bake, tetke i strine a sredstva su namijenjena za njihov folklor i treći najljepši, na kojemu je izloženo bogatstvo šokačke gastronomije, sve ono što se nekada našlo na astalu naših baka baš za Veliki petak.

Tu je prova, juha kiselica, tenfani grah, ili papula kako neki kažu, krumpir pečen u rerni, kiselo mlijeko, rizanci s makom i pogačice sa simenom od bundeva, sve posno a servirano u posuđu što su ga koristile naše bake, pa su itekako ponosni na ovaj štand. I to nije sve. Poslije podne nastupaju u Dardi, gdje pjevačka skupina u župnoj crkvi na pučkom sakralnom pjevanju a snaše će na štandu za degustaciju ponuditi pregršt šokačkih gastronomskih slastica, sve u korizmenom duhu i prodavati najnoviju Kuvaricu, Korizma u riči i jelu.

 I Gibarčani su stalni sudionici „Šaranih jaja“, od samih početaka, pa su i danas svoj štand ukrasili sukladno Korizmi, pa se i kod njih nađu posna jela i šokački kolači koje smo kao djeca jeli.

Ali tu je i korpa sa uskrsnim delicijama, spremljena za odlazak u crkvu na posvetu jela, a sadrži kuhanu kobasicu, tanku i debelu, kuhani jezik i kuhana jaja, mladi luk, bijeli i crni i hren i uskrsni kruh ukrašen pletenicom.

Naravno, nađe se tu i rakije i vina, a sve to mogu kušati posjetitelji, rekla nam je Katica Tomić, Gibarčanka koja je sa obitelji u Briješću. Pohvalila se da je tu sa svojim unukama, koje rado odijevaju lijepo gibaračko ruho, ali malo su na gibaračkom a malo na štandu udruge „Leopold“ u okviru župne crkve sv. Leopolda Mandića na Livani, gdje su nedavno osnovali u KUD „Leopold“, pa povreneno sviraju, pjevaju i igraju. Sa Gibarčanima na štandu je i Nevenka Vidaković, koja je s obitelji u Našicama, a ovdje je izložila prelijepe figurice od gipsa s magnetima, pogodno za lijepljenje na sve metalne površine. Tu su uskršnja jaja, malene zeke, patuljci, cvijeće i košarice s jajima, pa tko voli, nek izvoli.

Kod udruge „Bakin šporet“ zatičemo Dubravku Golubić koja se pohvalila da ih ima podosta a udrugu su osnovali prošle godine u svibnju. Bave se promicanjem kulturne baštine i lijepih starih običaja, iznovljavanjem starih nošnji a izložili su i gušća jaja koja šlingaju bušilicom s poznatim šokačkim motivima.

Naravno, bave su i promicanje bogate šokačke gastronomije, pa su na brojnim manifestacijama u gradu i okolici uvijek uz šporet gdje peku „poderane gaće“, listariće, krafne i druge prepoznatljive slast da ne duljim, jer trebalo bi barem još dvije, tri kartice da dočaram što je to sve bilo ove cvjetne subote u Osijeku, a šlag na kraju svakako su brojna djeca kostimirana u cvjetne aranžmane, koja su na najbolji način navijestili proljeće. Završit ću kako sam i počeo, sa Aretom Ćurković, koja je izjavila: „Dan nam baš nije naklonjen, oblačno je i prohladno, ali mi ćemo se praviti da je lijep, sunčan i topao pa naše raspoloženje ništa ne može pokvariti“.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments