ZAGREB TE ZOVE

Iz naše arhive/ objavljeno 21.05.2010.

REPORTAŽE

Napisao: Kruno Pekas

 

Zagrepčani ne odustaju – žele ostavku gradonačelnika!

Zagreb/ Problemi oko gradnje lifesyle shopping centra na Cvjetnom trgu u Zagrebu, u samoj staroj jezgri donjeg grada, traje već mjesecima uz glasno neodobravanje građana pa i institucija. Niti riječ struke, niti 50.000 skupljenih potpisa građana protiv gradnje, nije omelo gradonačelnika Milana Bandića da omogući privatnom investitoru i osobnom prijatelju Tomi Horvatinčiću, vlasniku Hoto grupe, da krene u realizaciju tog pozamašnog projekta te time uzurpira pješačku zonu građanima, gradi privatnu podzemnu garažu u strogom centru i uništi vrijedna pročelja zgrada. Najnebuloznije od svega je to što će upravo građani platiti gotovo 12 milijuna kuna za izgradnju rampe u Varšavskoj ulici i pritom izgubiti pješačku zonu.

Inicijativa građana, Udruge Zelena Akcija i Pravo na grad ponovno su jučer 20. svibnja organizirale mirni prosvjed na kojem su građani pozvani da donesu putne kofere kako bi se poručilo gradonačelniku da spakira svoje kofere i nadje si drugi posao – drugim riječima, da podnese ostavku. Na nekim koferima neki su napisali i svoje zanimljive dosjetke poput: „Bandiću pun mi te je kufer“…

Jučerašnjim prosvjedom promarširalo je oko 4.000 nezadovoljnih građana koji su digli glas za svoj grad u kojem ne žele da im grad vodi netko s privatnim interesima i korumpiran. Čini se kako je sazrela atmosfera da se konačno prljavim političarima i korupciji stane na kraj. Ovaj događaj nesumnjivo je odraz i općeg lošeg stanja ne samo u Zagrebu već i cijelog Hrvatskoj.

Povorka prosvjednika je krenula od Cvjetnog trga, sve do zgrade Državnog odvjetništva (USKOK-a) u Gajevoj ulici gdje su ostavili golemi gumeni odčepljivač za odvod s jasnom porukom da žele da se grad „odčepi“ od kriminala, lopova i korumpiranih političara. Sve to bilo je popraćeno znakovitom pjesmom „Zagreb te zove“ u originalu Prljavog Kazališta, ali za ovu priliku u nešto prilagođenijoj verziji sa simpatičnim stihovima koje Vam prenosimo u cijelosti:

Zagreb te zove
dodji na ulice grada
Zagreb te zove
dodji u Varšavsku.
Zagreb te zove
pun je prljavštine
Zagreb te zove
treba mu čišćenje.

Refren:
Zagreb
Zagreb je začepljen grad
Zagreb
Hajde, odčepi ga sad!
Zagreb te zove
Postoji previše sranja
Svuda korupcija
I brojna pogodovanja

Zagreb te zove
Naše nam ulice kradu
Zaustavi kumove
Pomozi ovome gradu
Zagreb te zove
Prodaju ovaj grad
Zamjene zemljišta
Istražite Krašograd
Zagreb te zove
U zelenom dvorcu grade
Novcima građana
Zlatne WC-e rade
Zagreb te zove
Razbij dosadu
Daj, pokreni se
Uvaži prijavu
Zagreb te zove
Ne damo Varšavsku
Zagreb te zove

Potom se povorka nastavila kretati sve do zgrade gradske skupštine kroz pothodnik kod glavnog željezničkog kolodvora. Tamo se održao i govor, a niti kiša nije mogla omesti snagu i volju prisutnih da se najglasnije protestira baš u vrijeme direktnog prijenosa na HTV-u.

Građani, naime, već danima bdiju u Varšavskoj ulici, čineći tako živi zid ne bi li zaustavili pristup građevinskim vozilima i onemogućili početak izgradnje pristupne rampe. Neki dan je, naime, srušena metalna građevinska ograda za gradilište, a dežura se i noću. Mnogi upornim mladićima i djevojkama koji bdiju noćima vani na ulici donose, voće, hranu i piće.

Predstavnici Prava na grad i Zelene akcije ovom su prilikom podnijeli prijavu USKOK-u protiv aktualnog gradonačelnika Milana Bandića zbog kaznenih djela počinjenim pri sklapanju štetnog ugovora o financiranju rampe u pješačkom djelu Varšavske. USKOK je kaznenu prijavu zaprimio, a Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić je primio koordinatora Prava na grad, Teodora Celakoskog i predsjednika Zelene akcije, Tomislava Tomaševića.

Na sastanku je Glavni državni odvjetnik obećao da će se poduzeti svi potrebni izvidi te da će se u nakraćem roku donijeti odluka o daljnjem postupanju. Svi traže i obustava radova dok se sve ne istraži, no jedini gradonačelnik to odbija.
Ovaj projekt je ostatak nekih prošlih vremena. Ovo je odličan primjer dogovora Sanadera i Bandića kada su razni sumnjivi projekti bili vertikalno zaštićeni – rekao je Celakoski.

Apele prosvjednika zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ipak nije mogao čuti jer se jučer nije nalazio u Hrvatskoj.
Bandić nije u zemlji, pobjegao je, ali smo mu donijeli kofer sa potrepštinama koje bi mu mogle dobro doći ako završi u Remetincu (zatvor) – rekli su Celakovski i Tomašević koji su nabrojali što su sve  stavili u kofer na kojem je bio veliki natpis M. B. (54). Unutra je dakle bila četkica, sapun, češalj, papuče, britvicu, ručnik, uteg da može vježbati jer neće moći trčati, pidžama, WC papir i – „Čovječe ne ljuti se“.
– Kofer će ga čekati u Poglavarstvu kada se vrati s puta – dodali su.

http://pravonagrad.org/

http://www.zelena-akcija.hr/

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Vidi se da su bogataši poput svemogući
a građanima se mnogo čega onemogući