UHVATISMO SIGNAL IZ KENIJE

piše: Sonja Breljak
Fra Miro AfricaNajljepše vam zahvaljujem na odgovoru i pomoći. Fra Miri možete poslati mail, odgovorit će vrlo brzo, možete ga i nazvati, signal je uglavnom prisutan, nekad se doduše mora popeti na drvo, ali za tamošnje prilike, to je savršeno:)

Pitate se sasvim sigurno o čemu je tu riječ i tko se to u današnje vrijeme mora popeti na drvo da telefonira? E, vidite, ovakva poruka nam je stigla nakon priopćene naše odluke, pisati o fra Miri Babiću, misionaru u dalekoj Africi. Zanimala bi nas ova tema svakako ali poticaj nam ipak najprije stiže u jednom pismu iz Zagreba.

 Ja sam Ana Josipović iz Zagreba, pomažem misiji najmlađeg hrvatskog misionara fra Mire Babića. Nedavno sam se vratila iz katoličke misije u centralnoj Keniji gdje fra MIro vodi sirotište Mali dom i srednju školu Sv Franjo za 200 siromašne djece. Fra Miro u Africi ulaže svu svoju ljubav trud i vjeru kako bi najugroženijoj djeci bar malo približio mogućnost da dostojanstveno žive. Ali bez naše pomoći na žalost su mu ruke svezane. Nastojim pomoći u obnovi škole koja je u vrlo lošem stanju te da izgradimo spremnik za vodu jer djeca trenutno nemaju pristup pitkoj vodi. U Hrvatskoj smo uspjeli skupiti oko trećinu novca za izgradnju tanka pa je pred nama još dug put. Od građana molimo da nas podrže s najmanjim iznosom koji mogu odvojiti – cijenom jedne kave, novina i sl. jer svaki iznos nas približava ostvarenju cilja …

Tako nam piše Ana Josipović iz Zagreba. A mi po čitanju njena pisma, potpuno zainteresirani za fra Mirin rad u dalekoj Keniji, “zaronismo” u pismo pisano rukom i duhom mladog misionara, možda baš i preko mobitela i s drveta, hvatajući potreban signal.

Ja sam fra Miro Babić, najmlađi hrvatski misionar. Već desetu godinu živim u istočnoj Africi gdje u zabačenom području planinske Kenije vodim katoličku misiju među najsiromašnijim stanovništvom.

Moja posebna briga su djeca i mladi. U selu Subukia vodim sirotište Mali dom u kojem zbrinjavam siročad te odbačenu bolesnu djecu – onu kojoj je odmah po rođenju oduzeto pravo na život dostojanstven današnjeg čovjeka. Najčešće uz put ili u grmlju pronalazim malu djecu ostavljenu da se sama bore za život.

Također u selu sam organizirao srednju školu Sv. Franje za mlade koji zbog siromaštva ne mogu nastaviti obrazovanje nakon osnovne škole te su prinuđeni vratiti se u siromaštvo obitelji bez ikakve šanse za boljim životom. Za učenike snosim sve troškove školovanja – plaćam nastavnike, udžbenike, a djecu često moram potpuno opremiti jer nemaju čak niti odjeću i obuću da bi došli u školu. Samim pohađanjem škole ova djeca spašena su od gladi što im je često glavni motiv za učenje – u školi koja je internatskog tipa učenici imaju tri obroka, dok njihove obitelji najčešće mogu priuštiti svega jedan obrok dnevno.

Međutim, škola koju vodim je napravljena od trošne blatne građe i u stanju je raspadanja. Od 10 učionica, uspijevamo koristiti samo 6, dvije učionice su namijenjene za laboratorije ali za njih nemamo opremu, a u preostalima je boravak djece nesiguran zbog urušavanja krova. Ogroman nam je problem nedostatak pitke vode što znatno otežava uvjete života u ovoj zajednici od 200 mladih.

Želja mi je izgraditi spremnik za kišnicu koji će djeci omogućiti pristup pitkoj vodi. Za spremnik trebam izdvojiti iznos od 11.500 EUR. Problem je što smo daleko od prometnica, bez puteva, pa me doprema materijala znatno košta. S volonterima – mladim ljudima iz Hrvatske koji mi pomažu ovdje u misiji uspio sam u Hrvatskoj prikupiti nešto više od trećine iznosa pa tako da je preda mnom još dug put.

Kako moj rad i cijela misija počiva isključivo na donacijama dobrih ljudi, najiskrenije molim za vašu pomoć. S minimalnim iznosom koji biste mogli priložiti, ja sam korak bliže ostvarenju ovog plemenitog cilja.

U godini kada smo dobili papu Franju molim vas pomozite mi kako bismo djeci u siromašnoj školi Sv. Franje olakšali teške uvjete života i dali im nadu za bolji život.

Ako uspijemo skupiti bilo kakav iznos preko cijene spremnika iskoristit ću ga za obnovu škole, onih dijelova koji su u najtežoj situaciji. Prilažem i podatke za uplatu ukoliko nam želite i možete pomoći. Hvala vam dobri ljudi. Bog vas blagoslovio!

Što reći, nakon ovog pisma. Odlučismo podijeliti ga s čitateljima. Odlučismo javiti se fra Miri. Uhvatismo eto, ovaj signal iz daleke Kenije. Funkcionira to izgleda i kad se s drveta javlja. Jer potreba je velika. Misija humana. Fra Miro suvremeni heroj, baš u duhu svetog Franje Asiškog kojega red kojemu pripada (fra Miro je iz Provincija Bosne Srebrene) ime i nosi.

I najmanja pomoć je važna, jer kako kaže fra Miro …kad nam malo pomognete mi dobijemo puno!

Podaci o uplati dobrotvorne poomoći:
Name: MIROSLAV BABIC
Address: P.O.BOX 111, SUBUKIA-KENYA
Registred office: NAKURU BRANCH, KENYA

Account/IBAN of the Beneficiary: 22120026545200
Beneficiary’s bank BIC (SWIFT address): KCOOKENA
Bank’s name: COOPERATIVE BANK
Bank’s address: P.O.BOX 2982, NAKURU (20100) KENYA
Bank’s registered office: NAKURU BRANCH CODE 11006
Bank’s country: KENYA

U Hrvatskoj je pokrenuta udruga ”Put dobrote” pa se uplate u kunama mogu vršiti na žiro račun: 2340009-1110539216

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Sonja Breljak Nakon što nedavno objavismo pismo/poziv fra Mire Babića iz daleke Kenije i on nam se i telefonski javio u vrijeme našeg  putovanja u Hildesheim kad su […]