CRNI PETAR

ZNA SE!
Piše: Emil Cipar

Slavonski Brod/ Sigurno poznajete kartašku igru koja se zove Crni Petar (Schwarzer Peter). To je najraširenija dječja igra na svijetu. (Cilj igre je da se što prije oslobodiš karata i da ti u ruci ne ostane Crni Petar. Karte se podijele jednako  na sve igrače. Zatim svatko tko ima dvije iste karte (isti znak sa istim) odlaže iste na stol. Prvi igrač izvlači od susjeda jednu kartu i ako opet ima par oslobađa ga se …i tako redom. Pobjednika nema ali ima gubitnik, a to je onaj koji kod sebe zadrži Crnog Petra. Njega se ne može osloboditi, jer on nema para).
Igra kao igra …gubitnik je neizvjestan i sve ovisi o sreći. Igrao sam tu igru često s djecom, nastojao izgubiti, jer su djeca bila žalosna ako bi u rukama na kraju igre zadržali Crnog Petra. Teško je bilo gledati kako njihov osmijeh na licu  smjenjuju suze u očima. Ulog je bio bombon, sličica igrača iz žvakače i tako…
Ali …pravila su jasna. Gubitnik je onaj koji na kraju ostane sa Crnim Petrom.
Jedna presudna partija Crnog Petra igra se trenutno u Hrvatskoj. Igra ju Gospodarsko socijalno vijeće …GSV. To je tijelo stvoreno da bi se održala socijalna ravnoteža u državi, a sastoji se od vlade, poslodavaca i sindikata.
I isto kao i kod moje igre s djecom i ovdje sudjeluju nedorasli u igri. Ova partija Crnog Petra već ima svoga gubitnika, a to je sindikat.
Ulog je jako veliki. U igri je socijalni mir u državi. Toga čelnici sindikata postaju tek sada svjesni. Vlada je prisiljena ukinuti kolektivne radne ugovore, koji su nastali u nekim boljim vremenima.
Primjer Grčke visi nad glavama kao Demaklov mač, moraju se praviti bolni rezovi, moraju se uvoditi nove mjere. Premijerka je obećala …ili zaprijetila, svaki tjedan uvesti jednu.
Na red su došla i radnička prava.
U Hrvatskoj postoje dvije vrste radničkih prava …de luxe i …nikakva. Zaposleni u državnim poduzećima i javnim službama uživaju prva, a druga pripadaju radnicima zaposlenim u privatnim tvrtkama. U  Hrvatskoj nema sindikata.
Tomu što se sada podrazumijeva pod pojmom sindikat, više bi odgovarao naziv Udruga za odmor i razonodu.
Tvrdim to sa punom odgovornošću, svjestan težine tvrdnje, ali najnovija zbivanja oko rada u GSV-u idu u prilog mojoj tvrdnji.
U Hrvatskoj su ubojstvom Đure Đakovića ubijena i radnička prava. Sve ono što se dogodilo nakon toga ubojstva uvjetovalo je da se u svijesti radnika prava uloga sindikata zaboravi.
Socijalizam se udarao u prsa sa najvećim ljudskim i radničkim pravima na svijetu. Sindikat im je bio desna ruka …štrajk je bio strana riječ. Sindikalni funkcioneri bili su dobro plaćeni, a radnici su zahvaljujući nikakvom sindikalnom radu njihovih funkcionera mislili da je uloga sindikata organizirati kolektivne izlete i osigurati drva i zimnicu.
Zbog nesposobnosti sindikata Hrvatska nije iz socijalističke pretvorena u socijalnu državu. Percepcija uloge sindikata kod radništva je potpuno kriva i odgovarala je svim vladama do sada.
Stanje u državi je više nego ozbiljno …stari grijehovi došli na naplatu, treba to riješiti kolektivnim dogovorom da se Grčka ne bi ponovila. Potrebne su krupne, bolne i dalekosežne odluke. Za to su potrebne pametne glave, koje bi napravile kolektivni dogovor.
Zbog toga je osnovano GSV. Ali ispostavilo se da je jedan od partnera potpuno nedorastao. On se još igra u pijesku i pjeva …druže Tito mi ti se kunemo. Ili još bolje onu …Pioniri maleni, mi smo vojska prava.
Vrijeme je takvo da se sigurnosti iz Kolektivnog ugovora o radu ne mogu garantiranti niti za jedan kvartal u godini, a kamoli na desetak godina, kako je to tim ugovorima predviđeno. Trebalo bi ozbiljnost situacije pojasniti radnicima. Samo pitanje je …tko će to učiniti. U Hrvatskoj postoji pet saveza sindikata. Svaki savez ima bezbroj granskih sindikata. Svaki od ovih saveza ima na čelu jednog sujetnog vođu, kojemu je stalo samo do njegove osobe. O čemu njihove vođe razgovaraju na sjednicama GSV-a, članove ne zanima. Njih zanima samo organizacija kolektivnog izleta.
A da bi mogli ozbiljno pregovarati …pet saveza sindikata mora imati zajednički stav, ali od njega su dalje nego što su ikada bili.
I da se kojim slučajem dogodi čudo i savezi se dogovore …Crnog Petra ne mogu izbjeći. Ukoliko se vladi njihov dogovor ne svidi …bit će nadglasani. Uz glas poslodavaca odnos će biti dva prema jedan. A poslodavci i vlada imaju zajedničke interese i brzo se dogovore.
Ostaje samo generalni štrajk. Ali vođe sindikata nemaju pojma što je to. Oni znaju samo organizirati kolektivne izlete i u kamere glumiti važnog socijalnog partnera.
Rekoh već, da bih izbjegao suze …nastojao sam izgubiti igru. Sumnjam da će vlada i Udruga poslodavaca imati toliko osjećaja.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments