JOŠ POSTOJI ČOVJEK

Antonio Gavran
mensch_kuh_chimaere2Obavljajući danas poslove u Slavonskom Brodu zaputio sam se na parkiralište svojim automobilom, skrećem na parking i u susret mi dolazi automobil u kojem se nalazilo pet mladića od svojih 25-28 godina. Iz auta trešti glasna tehno glazba, na prvi pogled ocijenio sam ih kao „potencijalne klošare“ brodskih ulica, no kao što to često biva naša prva percepcija neke osobe bude totalno iskrivljena, jer taj prvi dojam prečesto zna prevariti.

Približava mi se automobil, mladić otvara prozor pokazujući meni da isto učinim. Pomalo sam iznenađen njegovom gestom, ali učinim radnju na koju me uputio. Ništa nije rekao samo mi pružio parking kartu i otišao dalje. Nisam se u prvom trenutku ni snašao preuzeo sam papirić ne stigavši se ni zahvaliti. Ta parking karta bila je pljuska mojim očima koje stvoriše krivu sliku, pljuska mome mozgu koji ju je takvom percipirao i još jednom u meni izazvao pokajanje što ponekad sudim pogledom, a da čovjeka nisam ni upoznao, taj vražji prvi dojam…

No htjedoh reći nešto drugo, htjedoh pohvaliti takvu gestu u vremenu kada svatko brine svoje brige, kad se izgubio Čovjek u nama zbog silnih pokušaja očuvanja i proširenja vlastitih egzistencijalnih potreba. Ta karta znak je Čovjeka, iako njezina vrijednost ne znači mnogo za bilo koga od nas u materijalnom smislu, ali pobuđuje u meni onaj osjećaj da nije na ovom svijetu „sve otišlo k vragu“,a posebno me raduje činjenica da je izvor očuvanja Čovjeka sazdan i u mladim ljudima i da ova gesta potiče iz društva mladosti.

Čovjek još nije nestao, on živi, samo skriven i tajnovit od svijeta materijalizma …valjda zbog straha da ga otrov koji je uništio duše milijunima ljudi ne uništi …i tako zauvijek izbriše dušu filantropa, a posije u njemu klicu još jednog narcisoidnog mizantropa jednakog drugima oko njega…

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
nitko_i_nista
nitko_i_nista
10 years ago

Lijepo, lijepo. Samo pišite. Imate smisla za pisanje. Baš je gušt čitati.

Josip Mayer
10 years ago

Iako psihološki gledano dojmova ima različitih..baš prvi dojmovi ni nisu baš uvjek u svakom momentu tako pogodni za upoznavanje ljudi..,nebi smjeli biti ni odlučujući ali eto postoje i ima ih.Sve u svemu dokazuje da se je sa čovjekom potrebno malo više međusobno za upoznaju porazgovarati i osobno družiti i pozabaviti. I ako, su ponekad pojedini dojmovi i te kako značajni ili čak odlučujući..tu mislim posebno na poslovne predstave..a za to se je čovjeku potrebno posebno u naprjed i pripremiti. No vi ste imali iznanađenje iz kojih ste izvukli i neke osobne dobre pouke i to je ono ljudski što se… Read more »