ČIST I LIJEP DJEČJI SVIJET

Izložba dječjih likovnih radova u OŠ “Dr. Ivan Merz” Zagreb

tekst i foto: Lahorka Rožić
Lucija_Penavić_5.a (2)Zagreb
/ Čist i lijep dječji svijet u likovnom izrazu učenika od 1. do 8. razreda OŠ „Dr. Ivan Merz“ zagrebačkoj publici otvara vrata na tradicionalnoj izložbi dječjih likovnih radova povodom 112. rođendana škole.

Učenici su oslobodili svoju kreativnost, osjetili ljepotu stvaranja i kroz različite načine interpretacije slobodnim i opuštenim potezima crtom, bojom i oblikom pokazali snagu i svježinu dječjeg likovnog stvaralaštva. Kreativnom igrom, komunikacijom s djelima likovne umjetnosti učili su likovni jezik, rješavali različite likovne probleme i dogodili su se likovni radovi neobičnog likovnog izraza.

Radovi svjedoče o živoj mašti mladih autora. Zanimljivi su  zbog svoje raznolikosti i sadržajnosti. U radovima iščitavamo svježinu, neposrednost izraza i razigranost likovnih elemenata.

Učenici (pod mentorstvom potpisnice ovih redaka, prrf. Lahorke Rožić, op.u.) su dobitnici brojnih nagrada, pohvala i priznanja iz likovne kulture na međunarodnoj i državnoj razini. Samo su ove godine osvojili 7 nagrada i pohvalu.

Izlagali su na brojnim izložbama u muzejima, školama i galerijama: Muzeju Mimara, Muzeju grada Zagreba, HT- Muzeju pošte i telekomunikacija, Muzeju suvremene umjetnosti, predvorju KD Vatroslava Lisinskog, zagrebačkoj OŠ „Dr. Ivan Merz“, Kabinetu grafike HAZU, Muzeju za umjetnost i obrt, OŠ Đure Prejca u Desiniću, Domu kulture u Donjem Muću i splitskom Etnografskom muzeju.

Barbara Nikolić, 8.a osvojila je 2. nagradu za fotografiju na izložbi  „Pogled kroz prozor“ u Muzeju grada Zagreba u okviru projekta „Fotografija i mladi“. Fotografirala je pogled iz interijera kroz prozor  i prenijela specifični urbani zimski ugođaj. Rad joj je tiskan u popratnom deplijanu. Izložba je bila otvorena od 29. 11. 2012. do 9. 12. 2012.

Nina Javorsky, 6.b  i Martina Madžar, 7.b nagrađene su na državnom likovnom natječaju „Djeca nose svjetove na dlanu“ na 19. Hrvatskom dječjem festivalu 18. 11. 2012. Nadahnute Mjesečevom sonatom Ludwiga van Beethovena, rješavale su likovne probleme i prenijele su doživljaje glazbe u originalne slike, koje su se mogle vidjeti na izložbi dječjih likovnih radova na 1. katu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Kasnije je izložba prenesena u Atrij Galerije Klovićevi dvori. Radovi su im tiskani u Zborniku učeničkih radova a  HRT je na 2. programu  pokazao izložbu u emisiji Puni krug.

Karla Hren, 7.b, Viktor Goleš, 8.a, Paula Toth, 8.b i Paula Kralj, 8.b, izlagali su na izložbi učeničkih likovnih radova u splitskom Etnografskom muzeju tijekom listopada 2012.

Lana Pavešić, 8.a dobitnica je 2. nagrade za slikovnicu na državnom  natječaju „Moja prva knjiga“. Na dan svečanosti dodjele nagrada 04. 10. 2012.  u karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom održana je izložba učeničkih slikovnica na kojoj su svoje slikovnice osim nagrađene učenice izlagale i još dvije naše učenice: Petra Poje, 8.a i Franka Novaković, 7.a. Lanina mentorica uz prof . likovne kulture je i Jasminka Salamon, prof. hrvatskoga jezika.

Nagrada nam je 26. listopada 2012.  stigla i s međunarodnog natječaja „Deca iščeju Veroniku“ iz Desinića za našu, sada već prošlogodišnju osmašicu, Niku Fistrić za grafički otisak Veronike Desiničke.

Barbara Nikolić, Danijel Martinec, Ivan Meštrović i Dominik Lučić iz 8.a razreda izlagali su na izložbi dječjih likovnih radova povodom Dana tolerancije 16. studenog u Kulturnom centru Tresnjevka u Zagrebu.

Lara Jelić Balta, 7.b, pohvaljena je za originalni likovni rad na državnom natjecanju Tradicija i suvremenost – između mita i stvarnosti. Svečanost uručenja pohvalnica učenicima i diploma učiteljima i školama bit će na dan otvaranja izložbe u subotu 11. svibnja  2013. u 12 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu. Na izložbi dječjih likovnih radova izlažu još četiri naša učenika: Eva Starešinić i Ina Zelenika iz 5.b razreda, Ivan Urek iz 7.a razreda i Barbara Nikolić iz 8.b razreda.

Na natječaju «Radost slikanja uz glazbu» za najuspješnije likovno ostvarenje inspirirano slušanjem najljepšeg djela klasične glazbe u konkurenciji osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske izabrana su 104 najbolja likovna rada od toga čak 14 radova naših učenika. Radovi će im bili izloženi na izložbi učeničkih radova u foajeu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog tijekom Tjedna za djecu i mladež a moći će se razgledati sve do 24. svibnja 2013.

Matea Gale, 7.a, osvojila je 1. mjesto (u starosnoj skupini od 5. do 8. razreda)  na međunarodnom natječaju „Iserlohn – Zagreb, 2013.“ za likovni rad na temu “Zaštita prirode i okoliša” u Iserlohnu (Njemačka). Rad joj je bio izložen u Gradskoj galeriji Iserlohn.

Izložba na panoima velike dvorane OŠ „Dr. Ivan Merz“ nudi bogatstvo dječjeg svijeta mašte koja zrači u ukupnosti brojnih zanimljivih i raznolikih programskih događanja povodom Dana škole koje traju cijeli tjedan.

Izložba potiče dječje likovno stvaralaštvo, razvija njihovu likovno-estetsku osjetljivost te dodatno motivira učenike na daljnje kreativno izražavanje. Nastavlja misiju prepoznavanja i otkrivanja naših mladih darovitih učenika nudeći im priliku da pokažu stečena znanja i likovne vještine široj javnosti.

Djeca likovnim radovima prenose ljepotu na svoj najiskreniji način.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments