BILA SAM

Iz naše arhive Ova priča objavljena je na Hrvatskom glasu Berlin prvi puta 9. srpnja 2009. pod naslovom: NAPIŠITE NAM NEŠTO

ISELJENIČKE PRIČE
piše: Sonja Breljak

Od malena pišem. Bile su to najprije pjesme, kratke priče, školski sastavi starijem bratu  gimnazijalcu, pa pismeni radovi za upise na fakultete poznanicima, ljubavna pisma slovima i rečenicama nesklonim  prijateljima…

Moje odrastanje pratio je i dnevnički zapis iz srednjoškolskog doba onako po uzoru na zapise male Ane Frank.

Nju sam jako voljela.

Hrabra djevojčica bijaše moj uzor. Otac je ponekad znao reći:

To… mislio je pritom na mene …to će biti moja Oriana Fallaci.

No, mene novinarstvu nije privukla znatiželja, želja za putovanjima ili  avanturama. Htjedoh pisati, ispisati, opisati, događaje, ljude i doživljaje, dobrim opisom ih približiti i drugima, probuditi emocije. Mene zanimao tekst, priča, pisanje.

Sa zida opustjelog roditeljskog doma, gleda me sedmogodišnja Sonja. Foto je načinjen u prvom razredu osnovne škole. Duge, tamne pletenice, stidljiv pogled i bojažljiv osmjeh…to je mala Sonja. Diskretna i tiha.

Otvorena tek kad se pjeva i piše, kad se čita napisano. Tad oživi sve…usne…oči. Novinarski poziv činio se kao sušta suprotnost mirnom i povučenom  duhu. Ipak, pokazalo se kako to dvoje mogu u skladu živjeti, doživjeti, promatrati i napisati, komunicirati s čitateljima ili slušateljima.

Lijepo se složih s mojim pozivom. Krenulo planirano…mali grad…firma, u njoj služba informiranja i mjesečnik kao informativni list, kolege…novinarsko udruženje… suradnja…druženje… kažem, krenulo tiho i polako, baš onako kako  to povučenoj Sonji odgovara.

Rat promijenio situaciju. Bacio u vodu i vatru.

-Napišite nam nešto za naše biskupijsko, otočko glasilo… veli nakon upoznavanja hvarsko-bračko-viški biskup msgnj Slobodan Štambuk.

Tada je moj izbjeglički život bio tek otpočeo. Uloga majke potpuno zamijenila onu novinarsku. Ipak, izazov prihvaćen. I tekst pod naslovom „Kao da ružno sanjam“ zgotovljen i objavljen u Zvijezdi mora. Potom, po  koji pisani prilog tek sporadično. Izbjeglički status u Njemačkoj sve  ponovo uspavao …umrtvio.

-Što ste po zanimanju? …pitala u Crvenom križu Irena Petzoldova kod koje potražismo zaštitu od protjerivanja i represije agresivne Službe za strance.

– Bila sam novinar.

-Kako bili …jeste li diplomirali? 

-O da, još kako, s najvišim ocjenama …odgovaram.

-Onda niste bili, nego …jeste novinar! Napišite nam nešto o specifičnoj kuhinji u vašoj zemlji…
I tako… predadoh prvi pisani tekst nakon hvarskog „odgovora“ na „provokaciju“ poštovanog  biskupa Štambuka. Opet se dadoh izazvati. Odgovor se zvao „Pogled u bosanski lonac.“

Opisah moje djetinjstvo kroz kuhinju moje majke…domaće kolače, pite, sarmu, priupitah o tome i poznanice, majstore kuhanja iz Bosne i Hercegovine.
Opisah mirise moje zemlje. Nedostaju mi. Sve mi nedostaje.

-Čujte, poznajem dosta novinara. Ali ne previše onih koji dobro pišu. Ovo što pročitah, više je nego dobro napisano! …reče Irena Petzoldova nakon čitanja Pogleda u bosanski lonac.

To je bio kompliment koji me probudio. Ponukao da iz sporog novinarstva mehaničkih i električnih pisaćih mašina koje ostavih u vremenu od prije rata, „uskočim“ u novinarstvo brze elektronike u kojoj su papir i olovku zamijenila računala.

Prazni  ekran  postade moj dobar, inspirativan prijatelj. Pogled u bosanski lonac slijedili su potom drugi tekstovi, pa suradnja s hrvatskim medijima, dugogodišnje korespondiranje za Slobodnu Dalmaciju, razne mjesečnike, godišnjake… stotine i stotine ispisanih vijesti, izvješća, reportaža, pripovijesti, priča…
Otvorio se jedan novi svijet koji je Sonju poveo sobom, duhovno oživio, upoznao s puno dobrih, vrijednih, dragih  ljudi u domovini i dijaspori, dozvolio da se izrazi, iskaže, nasmije, zapjeva, da piše, živi…

Poznanstvo s kolegama učinilo je da osjećaj pripadnosti osnaži i pozitivno se odrazi na samouvjerenost i sigurnost.  Nastala na koncu i elektronska novina, portal Hrvatski Glas Berlin, čija dostupnost i brzina te broj čitatelja i urednička uloga,  traže stalne novinarske aktivnosti.

Mala Sonja, nesigurna pogleda i bojažljiva osmjeha, sad je  odrasla… nasmijana, sigurna…trebaju je… zovu…traže…sjene rata i izbjegličkog života pomalo se povlače.
Sad piše i pišu…kažu nastat će i cijela knjiga priča o ovim događajima, nekom sanjanom životu tamo ili ovdje, o domu i domovinama, izbjeglištvu, dijaspori…
Svemu je „krivo“ ono:

-Napišite nam nešto…

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenka Gleißberg
Zdenka Gleißberg
10 years ago

Draga Sonja,
Kad bi svi sve rekli sto misle i osjecaju, tko bi nam pisao
ljepe price, tko bi slikao ljepe slike, fotografirao ljepe i nezaboravne momente.

Eto kreativnost se svom srecom moze na vise nacina
izraziti.
Nadam se da cemo uskoro citati vise.
Srdacan pozdrav, Zdenka

Slavica Pavković
Admin
10 years ago

da da naša novinarka Sonja uživa u svom zanimanju

Josip Mayer
12 years ago

Draga Sonja

sad već pomalo možemo pisati: S pogledom iz bosanskog lonca u kotao Evropske unije.
Svaka priča je drugačija u nekima ima i sličnosti i ako svaki napiše po nešto biti će to jedno interesantno životno djelo.
Vjerojatno će netko u vašoj životnoj priči i sam sebe pronaći.

lp-jm

Dr. Rajko Glibo
12 years ago

RajkoGlibo NAGRADA Zavolio je pisca Ivana Raosa zbog ljepote njegovog književnog djela i zbog sličnosti životnih putova. Otada i sam piše monodrame. Monodramu <>>> poslao je na književni natječaj manifestacije Raosovi dani. Organizatori su mu javili da je njegova monodrama dobila prvu nagradu. Sav sretan odlazi u Medov Dolac da primi nagradu. Iz Zadra je stigla njegova kćerka s dvoje djece. Svi su radosni. Tu je i nekoliko književnih prijatelja. Čitaju se imena dobitnika prve, druge i treće nagrade. Njegova imena nema među nagrađenima. Nema meda u Medovu Docu. Šok! Ne, ne, zaboga, nije greška..Izopačenu sliku autorovu godinama javnosti nameću… Read more »