VEČERAS JE KLAPSKA FEŠTA

piše: Sonja Breljak
mak festMakarska/ Hrvatski glas Berlin, kao jedan od medijskih pokrovitelja događaja, s velikim zadovoljstvom najavljuje, popularizira i promiče večerašnji, 14. po redu Festival klapa uz mandoline i gitare u Makarskoj.

Da će to biti još jedno izvrsno izdanje ove glazbene manifestacija najavio je i potvrdio, izvrsni koncert prošlogodišnjih pobjednika Festivala, klape Tramuntana iz Kraljevice, održan u okviru sinoćnje Noći Kalalarge u Makarskoj.

Kako smo na ovim stranicama već i pisali, pa i najavili i putem radio valova, u emisiji “Hrvatima izvan domovine” u programu Glasa Hrvatske HRT-a, u natjecateljskom dijelu ovogodišnjeg Festivala klapa u Makarskoj, kojeg je pokroviteljica predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, nastupit će 11 klapa.…

više

MEĐUNARODNI LJETNI FESTIVAL

38860545_10205139313039689_2153072302395228160_nWiesbaden/ Jedanput godišnje Schlossplatz u Wiwsbadenu posteje “svjetska pozornica”. Naime, 1. rujna se održava Međunarodni, 43. po redu, ljetni festival Wiesbaden 2018., u organizaciji  Ureda za migracije i integracije.

Ljetni festival je prilika za susrete i upoznavanja i namijenjen je da posjetitelje više upozna s drugim ljudima i drugim  kulturama.

Hrvatska kulturna zajednica iz Wiesbadena sudjeluje i ove godine na Festivalu. Ponude će na štandu Kulturne zajednice biti i ove godine zanimljive, ukusne i privlačne za svaku starosnu dob.

Pored folklora, turističkih informacija, degustacije vina i kulinarskih specijalitete, posjetitelje će, prema riječima…

više

KOME ĆEŠ MENE OSTAVITI

Iz naše arhive/ objavljeno 20.06.2014.

piše: Stanka Sršen
SPOMEN NA VOLJENOG OCAT je bio dvogodišnjak kad  je njegov otac otišao u daleku Argentinu. Što je to?  Mali T sa dvije godine nije mogao znati, nije mogao znati ni da su to bile godine odlazaka „trbuhom za kruhom“.

Otac je otišao, ostali su glad i neimaština kao turobna svakodnevica, kao stalni gosti trošnoga doma. Trebalo je nahraniti osmero malih, gladnih usta pa se odlazak na rad činio kao najbolje rješenje. Možda i jedino za oca koji vjeruje da će radom steći bolji život svojoj obitelji.…

više

PREMIJER ŽELI UGRADITI NOVE KOCKICE U HRVATSKO-NJEMAČKI BILATERALNI ODNOS

Praksa je hrvatskih vlada da se prije svojih službenih, bilateralnih susreta, susretnu s hrvatskim građanima. Ovoga puta hrvatskih građana nije bilo mnogo, gotovo ih se na prste moglo izbrojiti…

piše: Aleksandra Brnetić
foto: Stipe Puđa i Ured premijera

stipe 4Berlin
/ “Poštovani dušobrižnici nas Hrvata u Njemačkoj, predstavnici hrvatskih udruga u Njemačkoj, savjetnici, drage Hrvatice i Hrvati, gospodarstvenici, kolegice i kolege generalni konzuli, čast mi je pozdraviti ovdje u Veleposlanstvu Republike Hrvatske, u vašem i našem domu, na teritoriju Republike Hrvatske, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Andreja Plenkovića i članove izaslanstva.”

Ovim nas je riječima, nakon što je Klapa…

više

TKO JE TU LUD

piše: Marija Juračić
upitnikOvih se dana u mojoj obitelji stalno govori o štrajku radnika brodogradilišta „Uljanik“ koji zahtijevaju da dobiju svoje srpanjske plaće. Potegnuli su autobusima do Zagreba da razgovaraju s premjerom, da ishode novac koji život znači.

Iskreno, već smo oguglali na takve prizore u Lijepoj Našoj. Gotovo ih doživljavamo kao neki reality show koji televizija korektno prenosi.…

više

U PETAK JE FESTIVAL KLAPA U MAKARSKOJ

tekst: Sonja Breljak
mklj-klape_mandoline250817_kaseMakarska/ Kada u petak koji je pred nama, točnije 31. kolovoza, u 20 i 30 svoja vrata otvori ( a učinit će to i nešto i ranije) Ljetno kino uz Makarskoj, započet će 14. po redu Festival klapa uz mandoline i gitare.

Događaj je pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

U natjecateljskom dijelu nastupit će klape: BONACA Šibenik, CONTRA Split, ČIOVO Trogir, KAMPANEL Zagreb, KAŠE Dubrovnik, …

više

ETIČKA PITANJA MASOVNE ODSELIDBE STANOVNIŠTVA IZ HRVATSKE

tekst: Tuga Tarle

iseljavanjePitanje masovne odselidbe stanovništva iz Hrvatske prvenstveno je etičkog karaktera.

Time želim reći da je u osnovi svih hrvatskih pitanja, devijantnih društvenih i političkih pojava i promašaja naš moralni odnos spram vlastite osobe, spram drugoga, države i društva cjelini.

Svi smo na ovaj ili onaj način dali svoj obol tome egzodusu jer za ovakvu pošast ne može biti isključivo odgovorna korumpirana i …

više