SVI NAŠI MINISTRI

ANDREJ PLENKOVIĆ PREDSTAVIO NOVE MINISTRE

Evo tko će sjediti u novoj Vladi Republike Hrvatske

vladaNina Obuljen KoržinekMinistarstvo kulture. Bivša pomoćnica ministra i državne tajnice u Ministarstvu kulture RH, za vrijeme HDZ-ove Vlade (2006. – 2011.), članica Upravnog odbora HAVC-a od 2015., koordinatorica za EU u Ministarstvu kulture RH te članica pregovaračkog tima za pristupanje Republike Hrvatske EU.…

više

NASILJE – BOLEST XXI. STOLJEĆA

piše: Igor Matijašić
psiholozi-1-vrsnjacko-nasilje
Nasilje. Nasilnici. Žrtve nasilja. Koliko smo se samo puta u posljednje vrijeme susretali s ovakvim i njima sličnim terminima?

Nasilje nas je počelo pratiti u stopu, «smiješiti» nam se s naslovnica dnevnog tiska, lingvistički nadomjestak za primjenu sile protiv volje ili prava onoga na komu se primjenjuje postao je sve izraženiji.

Dvije su velike grupe koje odmah povezujemo uz pojam nasilja. Prvu od njih svakako čine sportski navijači. Ako takve uopće…

više

OČI SVOJE UZDIŽEM

piše: Stjepan Poljaković
očiK brdima oči svoje uzdižem:
odakle će mi doći pomoć? (ps. 121.1)

Ciljnik vašeg Periskopa usmjeren je doista prema brdima, točnije prema Alpama. Na pragu nečega novoga, ja se prisjećam i hrabrim milim stihovima iz psalama.

Kada sam odlazio u izbjeglištvo davne 1992. u vlaku prema Koprivnici otvorio sam slučajno 124. psalam.…

više

“ONO MALO DUŠE” U OSIJEKU

Emil-Cipar-Ono-malo-duše-slika1Berlin-Osijek/ “Ono malo duše”, knjiga priča pokojnog Emila Cipara, tiskana krajem prošle godine u izdanju Hrvatskog glasa Berlin, imat će uskoro premijeru i u Osijeku.

Naime, u organizaciji Humanitarne neprofitne udruge Auxilium iz Osijeka, “Ono malo duše”  bit će predstavljena  u petak, 21.10.2016. u 19 sati u knjižari “Nova” na Trgu Ante Starčevića.

O autoru i o “Ono malo duše” Osječanima će govoriti Sonja Breljak, urednica knjige.

“Osječki dnevnik” naslov je odjeljka priča u knjizi “Ono malo duše”  koje donose autorov posebni, duhoviti i topli …

više