PROMOCIJA ČASOPISA RIJEČ

Povodom Međunarodnoga dana materinskoga jezika.

prilog: Marina Beroš, Ivica Košak

Hrvatska kulturna zajednica – Ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu (HKZ/OMH) ulazi u trideset i drugu godinu javnog djelovanja, rada, i napora da se zajedništvo iseljenih Hrvata predstavi kao model za promidžbu kulture i umjetnosti. O dosadašnjem radu i postignutim ciljevima HKZ/OMH postoji obilna dokumentacija objavljena u vlastitom časopisu Riječ.

Dosadašnjih 62 brojeva predstavljaju na više od tisuću i pol stranica život, rad i djelokrug mogućnosti jednog djela hrvatske dijaspore na njemačkom govornom području. Tome je doprinijelo nekoliko desetaka  autora.[1] 
Hrvatska kulturna zajednica/Ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu pokrenula je 2017. godine projekt Hrvatske čitaonice u Wiesbadenu.[2] Ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu i time podsjeća na prve narodne (ilirske) čitaonice, koje se počevši u prvoj polovini 19. stoljeća počinju osnivati ponajprije u kajkavskom krugu, a vrlo brzo šire se i na cijelom hrvatskom etničkom području. Statut HKZ/OMH ne samo da omogućava osnivanje čitaonice, nego to je bila i dosadašnja pozitivna praksa udruge kroz više od tri desetljeća.…

više

IVANOV “OSMIJEH”

prilog: Andrea Bosanac i Ivano Rešetar, OŠ Kajzerica, Zagreb

Organizatorima likovno-literarnog natječaja na temu “Mudrost osmijeha a ne podsmijeha”, Anti i Ankici Karačić iz Iserlohna, javila se učiteljica Andrea Bosanac iz OŠ Kajzerica, Zagreb te poslala sljedeće redove:

Poštovani organizatori, u privitku šaljem rad svoga učenika koji vam je poznat od prošle godine. To je dječak Ivano Rešetar, dječak s autizmom.

Ne mogu Vam opisati sreću kada smo opet krenuli pisati i to na temu osmijeha. Proces pisanja je trajao, ali smo jako ponosni na njegov rad.

više

BAJKOVITA KUĆA

piše: Marica Žanetić Malenica

„Prodali smo kuću, danas je potpisan ugovor.”

Odlučan i promišljen naum brata i nevjeste da svoju kuću za odmor prepuste nekim drugim stanarima dočekao me je nespremnom.

Znala sam da se kuća već neko vrijeme prodaje, ali pročitavši bratovu poruku zastala sam na tren zatečena dvojakim osjećajima. Radujem se što su u tome uspjeli kad u njoj više nisu, kao nekad, provodili ljeta i zimske blagdane. A opet, blagi val tuge zapljusnuo je moje misli i sjećanja.…

više