ŠTO ME NAJVIŠE DIRNULO

Iz naše arhive/ objavljeno 26.02.2018.

…a već godinu iza, ovdje opisanih radosnih, zajedničkih doživljaja, prvih nakon rata i našeg raseljavanja po svijetu, točno na današnji dan, prestalo je kucati srce moga brata…

tekst i foto: Sonja Breljak

amerika 379Salt Lake City- Las Vegas-Berlin/ Jasno, takav, za nas i naše male živote, povijesni susret većeg dijela moje obitelji, poput ovog prvog dolaska u posjet bratu u Ameriku, nije mogao proći bez priča, podsjećanja, usporedbi, doživljaja iz bliže i dalje prošlosti.

Dvije obitelji, moja i bratova, i nisu prije imale puno vremena za upoznavanje. Samo što smo ih oformili, malo proširili, sve se…

više

U ZEMLJI LIJEPIH KONJA

piše: Milan Rajšić

Dolaskom novog godišnjeg doba, uskrsnih ili božićnih praznika, novih članova obitelji ili jednostavno, željom za novim, svatko normalan mijenja ponešto u svome životu ili svojoj životnoj okolici. Nekad je to novi namještaj, nekada nove tapete, najčešće nova odjeća ili prehrana……

više

O,TI HRABRA

Slika iz Stupnika

tekst i foto: Slavica Jurčić

Jučer u mojem voćnjaku primijetim nju, tu lijepu malu voćku koja pokazuje svima svoj prekrasan cvijet.

Ali uranila si, šapućem joj. Pomalo ju i grdim.

Ipak, moje oči ne mogu odoljeti njenoj ljepoti. Boja i …

više

STIGLO NAM “RIBLJE PUTOVANJE…”

prilog: Sonja Breljak

Kako lijepo i hrabro! A takve vrsne i hrabre, kaže se, i sreća prati. Pa, evo, dodat ćemo i mi koju mrvicu toj sreći.

Konkretnije rečeno, u poštansko sanduče našeg Glasa jučer je, poput ptice sletjelo pismo jedne djevojčice. Piše nam, naime, Amelie Ambruš iz Karlovca.

U pismu stoji:

“Poštovani, šaljem Vam u prilogu svoj tekst i ilustracije koje sam uz njega izradila na papiru (skenirano sve u prilogu) ukoliko Vam se sviđaju.

Trenutno idem u 7. razred i imam 13. godina.

Autor sam objavljene slikovnice – Riblje putovanje u prošlost grada Karlovca i članica karlovačke udruge slikara ULAK. Prošle godine osvojila sam 1. mjesto na natječaju Slavini mladi akvarelisti itd.,  Najradije crtam, pišem, crtam i plešem i planinarim. Šaljem Vam tople pozdrave iz Karlovca!”

Tako nam skromno piše talentirana Amelie Ambruš. A mi o ovoj 13-godišnjakinji pronađosmo i koji podatak više.

“Amelie Ambruš je rođena 2009. godine u Karlovcu. Prvu samostalnu izložbu “Ruke” održala je 2019. godine u karlovačkoj Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”.

Ljubav prema rodnom gradu i njegovim rijekama pretočila je u svoj rad i slike. Slikovnica “Riblje putovanje u prošlost grada Karlovca” koju je napisala i ilustrirala poklon je gradu za njegov 440. rođendan.

Napisala je i ilustrirala desetak slikovnica od kojih su neke također nagrađene i objavljene. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama od koji izdvaja Hrvatski sabor kulture i Karlovačke likovne susrete. Aktivni je član udruge ULAK – Karlovac. Ove godine na 8. natječaju “Slavini mladi akvarelisti” osvojila je prvo mjesto za temu i rad pod nazivom: Moj san.”

Amelie Ambruš je prošle godine imala samostalnu izložbu u orgnizaciji KA MATRIX,  u sklopu projekta Klub za mlade MUZA i Infoshop Karlovac uz potporu Grada Karlovca i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Divno! Bilo bi pravo zadovoljstvo povezati mladu umjetnicu s Likovnim natječajem kojeg organiziraju naši umjetnici iz Iserlohna, Ankica i Ante Karačić, koji, vjerujemo, čitaju ove naše redove. I na koncu, ma li što ljepše nego li spojiti dobro s dobrim i kvalitetno s kvalitetnim!

 

 

 …

više

BING BANG ZA LAKU NOĆ

Iz naše arhive/ objavljeno 25.12.2016.

Sven Adam Ewin

Pričam joj priču o Crvenkapi.
O baki… Lovcu… O vuku žednom.
Pričam sve tiše… (Možda zaspi.)
Pričam ja, pričam, kad odjednom:

.
– Što je to, dida, Veliki prasak?

Da li je tada bilo Boga?
Zašto je trajalo samo časak?
A što je bilo prije toga?

više

U SEOSKOM DVORIŠTU

Priča za djecu ( i odrasle s dječjom dušom)

piše: Sanja Rotim

U jednom seoskom dvorištu trčkarale su veselo pernate životinje među kojima mnogobrojne koke, jedan pijetao, fazan i paun.

Među kokama daleko najljepša je sigurno bila koka Zina sa svojim perjem bijelim kao snijeg.…

više