I HANS CHRISTIAN ANDERSEN JE – KRIV

PRIJESTOLNICE SKANDINAVIJE  (drugi dio)

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

Hamburg – slobodni hanzeatski grad

Iz Nürnberga smo krenuli prema Hamburgu, drugom po veličini njemačkom gradu, (devetom u EU) i drugoj europskoj luci (iza Rotterdama) s 1,9 milijuna stanovnika. Ovaj grad očito se voli kititi srebrom pa mu je i željeznički kolodvor drugi po veličini u Europi.

U svijetu je, pak, drugi po broju konzulata, njih 90, i ta brojka ga svrstava odmah iza Velike jabuke. Ali …

više

ŽUTI CVIJET

Priča “Žuti cvijet” osvojila je 3. nagradu na natječaju knjižnice Solin za najbolju priču za djecu.

piše: Sanja Rotim

U jednom malom mjestu živjela je četrnaestogodišnja djevojčica Julija. Njezini roditelji nisu bili bogati, ali su imali pristojan život. Posjedovali su malu kuću, a ona je dijelila sobu sa svojom sestricom, pet godina mlađom od nje. Imala je i nerazdvojnog psića Bobija.…

više

PRIČA O MORU U ŠEST SLIKA

Iz naše arhive …objavljeno 29.08.2013.

piše: Sonja Breljak

mama-i-ja3Slika prva: Tri su mi godine. Preda mnom šumi veliko, široko more. Došli smo iz srednje Bosne u Hrvatsku, u Omišalj. Za ruku mama vodi petogodišnjeg brata i mene. Mama je mlada i lijepa. Radi od svoje 14-te godine. Kuharica je. I to kakva!

Kad bi u naš grad dolazio predsjednik ondašnje države, boravio bi u tada jedinom hotelu u gradu. Na odlasku je svo osoblje stalo u red, on se rukovao sa svima. I s mamom. To gledali u večernjim vijestima.

Ponosim se mamom. Na moru kuha u takozvanom radničkom odmaralištu. Godina je 1964. Tu odmaraju direktori, stručnjaci, manje radnici.…

više

KRIŽ

Ruža Zubac-Ištuk

Križ je posvuda: u materiji svijeta, u ljudskom umu
i duhu što ne da
čovjekovom razumu da poklekne
i padne pred plodovima gnjeva.
On čuva oltare, spomenike, zvonike, kućne pragove,
vječna počivališta…

više