TETOVAŽA – MODNI DETALJ ILI …

piše: Žarko Delač
Prateći modne trendove i običaje koji osobito dolaze do izražaja tijekom ljetnih mjeseci može se zaključiti kako je tetovaža postala suvremeni  modni detalj rekli bi čak i hit, a za pojedince i stil života.

Zbog toga se i razvila tatoo industrija koja na različite načine udovoljava zahtjevima klijenata. Tako je recimo moguće, za one koji se ne žele trajno obilježiti, koristiti privremene tetovaže, naljepnice i slične usluge. 

U svakom slučaju danas je moguće tetovirati na ljudskom tijelu prava umjetnička djela i to, kažu, bez boli i rizika po zdravlje.

Kako to nisam probao, a siguran sam kako i neću, moram  vjerovati na riječ.  No tetoviranje na koje bih želio skrenuti pozornost  ima, ili bolje rečeno imalo je neki posve drugi razlog i svrhu. Naime uvjeren sam kako ste vidjeli mnogobrojne muške, najčešće podlaktice na kojima su tetovirane grubim slovima tri velika slova i obično uz to i neki datum.

Odlučiti svoje tijelo na taj način trajno obilježiti sigurno je moralo biti potaknuto velikim promjenama u ljudskom životu i iznimnim događajima.

Upravo jedan od takvih uzroka bilo je služenje vojnog roka u nekadašnjoj državi koji je za veliku većinu  vojnika doista predstavljao životnu prekretnicu. Sasvim dovoljnu da su mnogi to odlučili  označiti trajnim pečatom na svom tijelu. Prema tome nije riječ o  estetskom ili modnom aspektu tog čina nego upravo suprotno o primitivnom tehničkom zahvatu koji je u neku ruku predstavljao svojevrsnu inicijaciju.

Zamislite, koja je to morala biti odluka i za cijeli život obilježiti svoje tijelo nečim, s današnjeg gledišta vjerojatno svima, potpuno irelevantnim. To samo pokazuje kako su nekadašnji stratezi i psiholozi bili uspješni u svom naumu i iz služenja vojnog roka napraviti misterij, svetinju i osjećaj vraćanja duga prema domovini.

S druge strane, kroz taj period životnog vijeka mladih ljudi mnogi su se duhovno  i fizički izgradili pa čak i stekli određena zvanja i zanimanja.

Dodatni način oblikovanja duše i tijela bile su omladinske radne akcije (ORA) i na taj se način sustavno i planski stvarala čvrsta jezgra branitelja i zagovornika jedne fiktivne države te političkog i gospodarskog sustava. Posljedice možemo i ne baš odveć pažljivim proučavanjem pojedinaca još i danas vrlo lako primijetiti i osjetiti.

Povlačeći paralelu s današnjom situacijom postavlja se pitanje, činimo li ili poduzimamo li mi išta na stvaranju homogene i jedinstvene jezgre koja će štititi nacionalne i povijesne temelje naše države?

Studenti nemaju predvojničku obuku ili obranu i zaštitu.  Sramežljivo se organiziraju radne akcije pod nazivom task force (mora biti na engleskom jer to je moderno ili in).  Sve je manji broj i interes za izviđače, a vojska se, sviđalo se to nekom ili ne, svela na gašenje požara i zaštitu od poplava.

Dokaz je tome i najnoviji slučaj stradavanja mladog ročnika pod gusjenicama tenka i pokazatelj  opremljenosti i stanja naše vojske. Vojske, koja bi trebala braniti i štititi državu i nacionalne interese, a koja danas vrlo teško može opremiti i poslati bez tehničkog kvara na put vojnu postrojbu od recimo 500-tinjak vojnika! Izuzetak su naravno međunarodne mirovne misije koje su nam veći politički prioritet od stanja u vlastitim redovima.

Na žalost, na svim ili optimističnije gledano većini društvenih segmenata, slična je situacija i prepušteni smo stihiji ili bolje rečeno, određenim stranim skupinama i interesima koji s nama vrlo vješto upravljaju. Mi im to samo dodatno omogućujemo kako bi se što manje morali truditi i ulagati u ispiranje mozgova.

I tako, kroz gospodarsku politiku, financijsku i naravno medijsku, polako gubimo tlo pod nogama. Izuzetak su naši sportaši i pojedini znanstvenici koji promoviraju našu državu i svoje korijene više nego naša službena politika unazad nekoliko godina, ako ne i desetljeća.

I tako …počevši s tetovažama, odškrinuo sam i nadam se potaknuo na razmišljanje o današnjici ali samim time i o našoj budućnosti.

Možda će netko i o tome povesti računa, kako ne bi, recimo, samo zdravstveni  odgoj bio krucijalni temelj i kamen spoticanja odgojnog i obrazovnog sustava.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments