SABLAST S DILJA

Krmača mi oprasila troje
jedno meni, a Liniću dvoje

DSCN2522
Krečana u Podcrkavlju danas

tekst i foto: Emil Cipar
Nekada …ne baš tako davno, mještani diljskih sela; Brodskih Zdenaca, Glogovice, Podcrkavlja i drugih palili su kreč i prodavali ga diljem Slavonije. Kreč je bio lijepa dodatna zarada i palio se u vrijeme kada nije bilo nekih drugih većih poljoprivrednih poslova.

Na zaprežnim kolima vrijedni krečari putovali su po selima i nudili kreč, uzvikujuči glasno:

-Kreeeč, kreeeečaaaa!

Mukotrpan, ali unosan posao od kojega su živjeli mnogi seljaci i njihove familije, školovala se djeca, gradile kuće, spremao miraz djevojkama…

I onda je netko negdje za nekim pisaćim stolom u nekom centru moći došao na ideju modernizirati proizvodnju kreča na Dilju.

U Podcrkavlju je izgrađena moderna tvornica. Seljacima u okolnim selima rekoše kako je srednji vijek odslužio svoje i da su vremena građenja primitivnih peći prošla.

DOMIN se zvala tvornica kreča u Podcrkavlju. I bilo je to sve ok, ali onda smo konačno postali svoji na svome, a privatizacija se i ovdje pokazala kao narodni neprijatelj broj jedan.

Danas na proizvodnju kreča na Dilju podsjeća samo ova sablasna građevina kao jedinstveni spomenik priče o dvije stotine bogatih hrvatskih obitelji koje bi trebale biti motor razvoja.

Zbog vjerovanja u ovu i slične priče nekoliko stotina mještana diljskih sela napustilo je svoje domove i sreću potražilo u dalekom svijetu.

Ostale su prazne kuće, napuštena imanja i ovaj ružni spomenik na Dilju.

Jedna od napuštenih kuća u Brodskim Zdencima
Jedna od napuštenih kuća u Brodskim Zdencima
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alemka
Alemka
10 years ago

Gdje je siromah Tahi sa svojom desetinom napram geniju Liniću… mada mislim da Linić nika nije čuo za Tahija… on je učio neku drugu povijest… a raja naša izgleda navikla na jake gospodare ko magarac na batine….