KNJIGA JE PRIJATELJICA DUŠE

Knjiga je prijateljica duše  (Francesco Lanza)

tekst i foto: Marija Kukić
Picture 005Kutjevo-Zagreb/Dogodilo se još jedno putovanje, jedna ne previše duga vožnja do Zagreba.

Što nas sve čeka na  tome putu? Iako znamo hodogram, iznenađenja i nepredvidive situacije uvijek su moguće. A to je ono  što meni svako novo putovanje čini zagonetnim, čarobnim …što u meni budi znatiželju, otvara pregršt pitanja.

Krajolik je bio omotan sivim, tmurnim pokrivačem jutarnje magle. Ništa se putem nije vidjelo, ali to i nije toliko važno jer je put prema Zagrebu svima poznat. Nitko toga jutra nije mogao predvidjeti kakav će nas dan zagrliti u prijestolnici. Ali, koga je i briga za to!? Autobus je vrlo komforan, udoban, moderan, a vozači uljudni. Sve štima.

Slijedi skupljanje putnika na  unaprijed dogovorenim mjestima, a zatim? Put pod kotače i lagano prema  velegradu. Te subote išli smo posjetiti  Interliber, 37. sajam knjiga koji se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

To je mjesto izlaganja i predstavljanja knjiga mnoštva  domaćih i stranih izlagača. Bilo je tu i novih i starijih izdanja. Pojavilo se i nekoliko domaćih i inozemnih knjiških zvijezda. U petom paviljonu, kojega smo najprije posjetili, mene osobno dočekalo je – iznenađenje.

Mani Gotovac predstavljala je svoju knjigu Fališ mi. Mani je Mani vrlo simpatična. Mnogo je profinjenija, ljepša, mladolikija uživo. Posebno je simpatična dok izgovara riječi u kojima se čuje onaj njen tvrdi  glas R.

Koliko god me ona ugodno iznenadila svojom nazočnošću, još me više progonilo pitanje tko je gost iznenađenja kojeg nam u katalogu „servira“ izdavačka kuća. Naime, uz izvrsnoga glumca koji je čitao odabrane ulomke iz knjige Mani Gotovac, tu se našao i glazbeni gost koji je pjesmom i svirkom na gitari pratio program. Bio je to moj nećak Tomislav. Cvjetala sam od ponosa kada je službeni spiker u mikrofon  najavio njegovo ime i prezime. Nisam mogla odoljeti a da se pohvalim svojim kolegicama i kolegama.

Doista, bilo je tu mnogo domaćih, ali i nekoliko stranih izlagača.  A svijeta? Baš kao na sajmu. Guraju se, gledaju izloženo, prelistavaju, pitaju za cijene koje su nešto snižene ( iako su i dalje prilično visoke)… Ponetko nešto i kupi. A zatim „ rep“ pred fiskalnom blagajnom. Unutra vrućina, sparina, miris ustajalog zraka. Teško promotorima!

Nakon obilaska ovog paviljona, odlazimo u šesti paviljon. E, tu su cijene mnogo dostupnije. I prihvatljivije. Carla Del Ponte „ vrijedi “ 3 kune. Ima još knjiguljaka po toj cijeni, ali i nešto skupljih. Izbor naslova prihvatljiv. I cijene. Za svačiji džep i svačiji ukus!

Noge već pomalo posustaju, postaju sve teže, kao da su pune utega. Sve me pomalo počinje zamarati: gužva, nepregledne hrpe knjiga, vrućina, ustajali zrak, sparina… No, ubrzo će ručak, malo ću se odmoriti i okrijepiti, a tada?

Tada slijedi još jedno ugodno iznenađenje. Mr. sc. Milan Sijerković imao je promociju svoje novotiskane knjige Kutjevačko vinorodno podneblje –  Vrijeme i klima Zlatne doline. Prije predstavljanja same knjige, riječi zahvale upućene su svima koji su na bilo koji način pridonijeli nastajanju ove knjige. Pozdravne riječi  upućene su i  nama, učiteljicama i učiteljima Osnovne škole Zdenka Turkovića iz Kutjeva. Opet sam bila ponosna jer ovaj dan bio je kao stvoren  za samo lijepe trenutke.

A tada slijedi odlazak u kazalište Komedija gdje je na repertoaru kultni mjuzikl  Jalta, Jalta. Bila je to  i Noć kazališta… a nas četrdesetak obogatilo je ovu noć svojom nazočnošću.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
slavonac
slavonac
9 years ago

Lijepo je s društvom putovati a pogotovo na
takvu prigodnu manifestaciju pisane riječi. Nisam
iskoristio svoj višegodišnji boravak u Zg. niti bio
na Interliberu, a sada mi je žao. U svakom slučaju
knjiga, ma i najmanja, dobar je prijatelj čovjeku
koji hoće znati više……….

Jelena
Jelena
9 years ago

A i nas je obogatio taj izlet. Rijetko kada si čovjek, u današnje vrijeme, dopusti da uživa i prepusti se zbivanjima oko sebe. Tek tada možemo primijetiti i naoko beznačajne sitnice koje nas kasnije još jako dugo drže.