ETO NAS U STUPNIČKIM DVORIMA

Posjetih vinograde, vinariju, vinoteku, restoran i hotel koji odskora nosi ime Stupnički dvori. 

tekst i foto: Sonja Breljak
195Berlin-Slavonski Brod-Brodski Stupnik/ Kud me put sve odveo, kud me doveo … U želji, iz poštovanja, stići do posljednjeg počivališta našeg Emila, suosnivača i urednika ovog našeg glasila, zaputih se nedavno u Slavonski Brod.

Sretoh tamo predivne ljude i toliko me se posjet i susret dojmio da zamišljam lice dragog mi kolege dok mi govori: –Rekoh li ti ja Sonja, kakva je moja Slavonija, možda je zaboravljena ali ima dušu. E, baš ima!

Ispripovjedah vam već kako me na brodskom kolodvoru dočekao bračni par Jurčić, Slavica i Ivo. Naše poznanstvo, ono pisano, započelo je preko Emilovog teksta u kojemu je govorio o vinogradarstvu Jurčića, pa ono virtualno kad Slavici na chatu spomenuh namjeru putovati u Brod, pa ono stvarno onog trenutka kad na brodskom autobusnom stajalištu ugledah Slavičin topli osmijeh i Ivine dobre oči. Ovi vrijedni ljudi čekali su mene. Baš mene.

Svemu je “kriv” Emil i zvono svete Klare. Oni su me pozvali, doveli u ovaj kraj.

Da ne dođoh, ne bih nikad s ushićenjem gledala i uživala ovaj pogled -slavonski vinogradi dokle pogled seže. Slavonski predjeli u koje kao dijete odlazih poradi posjeta baki i ujacima, bili su ravni i pod kukuruzima ili i voćnjacima -šljiva, jabuka, kruška …maline, kupine …i tako redom. Sad tek ugledah te nestvarne slike …vinogradi dokle pogled seže. A u dnu, u Vinogradskoj ulici, podno vinograda, prelijepo je zdanje, hotel, restoran, vinarija koja, promjenom vladničke strukture, mijenja i naziv (od hotela Zdjelarević) u Stupnički dvori.

Podsjećam …Brodski Stupnik je naselje u Brodsko-posavskoj županiji, 17 km. udaljeno od županijskog središta, grada Slavonskog Broda.. Općina Brodski Stupnik smještena je ispod pitomih obronaka Dilj gore na glavnoj pruzi Zagreb – Vinkovci, a čine ju četiri naselja: Brodski Stupnik, Krajačići, Lovčići i Stari Slatinik. Gospodarski položaj je povoljan jer područjem Općine prolaze važni državni i međunarodni, cestovni i željeznički koridori. Naselje je nastalo na reljefnom spoju posavske nizine i slavonskog gorja i danas je dio neprekinutoga niza sela između NoveGradiške i Slavonskog Broda, dugog gotovo 60 km.

Samo selo danas leži najvećim djelom duž ceste koja povezuje Slavonski Brod i Novu Gradišku i broji više od 1500 stanovnika.

Ulice:Ulica Stjepana Radića-glavna ulica. Ulice od zapada prema istoku-južno od glavne ulice: Ulica Antuna Rašića,Ulica bana Jelačića, Omladinska Ulica, Ulica Hrvatskog proljeća, Ulica Petra Zrinskog, Radničko naselje pa sjeverno od glavne ulice:Vinogradska ulica …E, tu smo dakle!

Obilazim s prijateljicom Slavicom Jurčić, okolne vinograde …svugdje se osjeti boja i dah kasne jeseni …spustismo se prema Vinogradskoj ulici …i eto nas sa zadnje strane ovih Stupničkih dvora …Obilazimo vinariju u ugodnom društvu. Dean Sušec je …kako Slavica, slikovito veli …doktor za vina.

Stupnički dvori su (nakon promjene vlasničke strukture) novi naziv za vinariju, restoran i hotel nekadašnjeg naziv Zdjelarević, pri osnutku tamo 1985. godine, prve privatne, obiteljske vinarije u Hrvatskoj. Posjeduje 50 hektara vinograda a kapacitet proizvodnje je 250 -300 000 boca vina godišnje. Bijela vina …graševina, rajski rizling, sauvignon pa crveni kultivari …merlot, syrah, pinot crni …

Hotel je sagrađen 2003 godine. kao proširenje vinarije.

Izgrađen i uređen u duhu tradicijske slavonske arhitekture, Hotel „Stupnički dvori“  pruža ugodan boravak u 15 smještajnih jedinica sa mogućnošću smještaja do 30 osoba, restoranom i terasom za 150 osoba, kavanom i VIP dvoranom za 30 osoba, te konferencijskom dvoranom za 30 osoba.

Na usluzi gostima su uređene pješačke i biciklističke staze, dječje igralište, boćalište, sportski ribolov na imanju,  mogućnost razgledavanja vinograda i vinskog podruma uz vođene degustacije vina, moguća organizacija  i Paintball, Quad izlet, vožnju brodom po rijeci Savi, obilazak etno sela Stara Kapela…i još mnogo drugoga …pišu domaćini u lijepim prospektima.

Ulazimo u ugodan restoran.  Iz njega se pogled pruža prema vinogradima. Upravo se između trsova kosi trava. Društvo nam u restoranu prave Domagoj Rosandić i Antun Šulentić, mladi rukovoditelji objekta i prodaje. Njihov ljubazan a ozbiljan pristup  i ophođenje prema informacijama, podacima, planovima i promidžbi, garancija su kako će posao u Stupničkim dvorima biti predan i živahan. Za našeg posjeta svih 15 soba hotela bilo je popunjeno gostima iz Norveške.

Upoznasmo i šefa, direktora Stupničkih dvora. Zove se Lev Mezhibovskiy. Lev je Rus. Nerado se slika, ne bi baš ni razgovarao za novine. Prihvatam  to. Pa ipak zapažam i bilježim dvije važne rečenice direktora Leva koje puno govore o njemu kao čovjeku.

Na pitanje o skorim planovima, odgovara kako mu je najveći prioritet  zaposlenima obezbijediti redovite mjesečne plaće. I drugo, kako bi jako volio da u sklopu turističke ponude i poslovanja vinarije, restorana i hotela i mještani Stupnika dugoročno u tome pronađu mogućnost vlastite, šire prezentacije i poslovne aktivnosti.

Eto, proletje vrijeme dok dlanom o dlan, u ugodnom društvu zaposlenika Stupničkih dvora. Po povratku u Berlin, otkrih da su uspostavili svoju novu stranicu koje ovdje označujemo link.

Pa eto, upoznajte se. I navratiti i vi u Stupničke dvore. Neće vam biti krivo.

Evo kontakti:

Stupnički dvori

Hotel Vinarija Restoran

Tel.: +385 (0)35 427 775
Fax.: +385 (0)35 427 040
E-mail: info@stupnicki-dvori.com

Adresa: Vinogradska 65, 35 253 Brodski Stupnik

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments