Pet i pet popodne ili…

Iz naše arhive/13.12. 2011

od Časopis Jezik,

Kako valja reći i napisati koliko je sati? Načelno, tako da nam svima bude jasno što je napisano i da znamo koliko je sati.
Razgovorno možemo reći …pet i pet popodne. Razgovorno se kaže i frtalj pet i tri frtalja pet i kvarat pet i pola pet i pet minuta …a da se pri tom misli na popodnevno vrijeme.
U književnom jeziku valja pripaziti jer je zadaća književnoga jezika omogućiti priopćajnu jasnoću.
Nije pet popodne, nego 17 sati. Tako Amerikanci računaju vrijeme …pet prije podneva i pet poslije podneva. U nas su sati od jedan do 24. Uz to, mi kažemo sati, a Amerikanci kažu hour …otuda ne valja pisati kraticu h, ne valja napisati 17h, nego 17 sati.
Napisati 17:05 znači napisati sedamnaest naprema pet …sjetimo se da tako piše na električnom satu ili na satu kakvoga kućanskoga aparata, a ono dvotočje u sredini trepti u ritmu svake sekunde. Tako piše i na našim računalima.
Takav način pisanja ne valja preuzeti u književni jezik jer dvotočje između brojeva prema hrvatskom pravopisu označuje omjer. U rečenici Zakasnio je zbog utakmice, došao je kad je bilo 17:5. zbog pogrješnoga načina pisanja može se shvatiti da je došao kada je rezultat utakmice bio 17 naprema 5, a ne u 17 sati i pet minuta.
Napisati 17.05 pogrješno jer znači sedamnaesti …redni se brojevi pišu s točkom, a sati se pišu sa zarezom …valja napisati 17,05 sati jer to znači sedamnaest sati i pet minuta.

Savjet napisala: Sanda Ham

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments