U RODINOM GNIJEZDU

piše: Stjepan Poljaković
Slavonski Brod/ Periskop je svojim objektivom već dulje vrijeme tragao za jednim slavonskim, šokačkim imanjem koje ima ono nešto, priču drugačiju od drugih.  I našao ga je!

Antun Tona Tonkić je “Pater familijas” obitelji Tonkić koja je u Brodskom Varošu savila seljačko domaćinstvo „U RODINOM GNIJEZDU“.  Za neke je Antun Tona Tonkić  poznat kao čelist „BERDE BENDA-a“, neki ga znaju kao lovočuvara u lovištu Migalovci a ima i onih koji ga pamte kao vlasnika ribarnice.

Od 2004., u susjedstvu danas planetarno poznatih roda, Malene i Klepetana, Tona i njegova obitelj imaju otvoreno prenoćište, 5 soba s 14 ležaja. Posebnost prenoćišta su kreveti od slavonske hrastovine, posebno pjeskareni i skrojeni za sladak sanak poslije svakodnevnih napora.

Spomenuh da je Tona “Pater familijas”, on i supruga Ljiljana su u  Rodinom gnijezdu na svijet donijeli trojicu sinova. Roka, Karlo i Filip  nasljednici su imanja i loze Tonkića za koju saznadoh da je najstarija u Varošu, spominje se u popisu stanovništva iz 1730 i neke.

unnamed (3)Detalj koji je prelomio da o njima pišem je jelovnik u njihovom domaćinstvu.

Kažu da su sinonim za Slavoniju i Slavonce, kulen, čvarci i sve što se od svinje dobiti može. Istina je da Šokci u svemu tome uživaju i majstori su za spremanje ali kada se požele nečega lakšeg, na vatru pristavljaju kotlić i kreće priprema fiša.

Kao netko tko je imao ribarnicu i u njoj naučio sve što se o ribi naučiti da, Tona je došao na ideju da temelj njegovog jelovnika čine jela od ribe.

„U rodinom gnijezdu„ prve je goste primilo u jedanaestom mjesecu 2014. i jedino je  mjesto, ili… da do kraja budemo u štihu, jedino gnijezdo gdje svaki dan možete pojesti nešto od ribljih specijaliteta -od fiša do šarana na rašljama, pa pohane ribe s prilozima, smuđa, soma i tako dalje i tako bliže …Zajamčeno vam je ovdje uživanje u isključivo domaćoj hrani. Stara uzrečica kaže da riba u vodi raste a u vinu i ostalim po izbor tekućinama, pliva. Ni kod Tonkića nije drugačije, tradicija je tradicija.

unnamed (4)Sve što na stol stiže porijeklom je je domaće, prirodno. Direktno iz Save ili ribnjaka stiže u kotliće i na tave u kuhinji Gnijezda. Interijer tipično šokački, domaći, na stolovima i zidovima naići ćete na rukotvorine tipične za slavonska seljačka domaćinstva.

Sama blagovaonica može primiti 50-ak gostiju i nerijetko ju zakupe društva koja žele proslaviti rođendane, godišnjice i ostale vrste slavlja.

Za tu priliku Tonkići ponudu prošire pa osim ribljeg možete na trpezu dobiti i ostale slavonske delicije, s ražnja, roštilja …ma kako se god dogovorite…Vaša želja njima zapovijed!

unnamed (5)Tonini sinovi krenuli su očevim stopama. Ako vam se na domjenku učini da su se konobari dohvatili instrumenata ili su se svirači transformirali u konobare, ne bojte se, nije to do paprike ili šljivovice. Toninim bećarima ni jedan posao nije stran, pa poslije  seta pjesama, iz kuhinje na trpezu iznesu slijed hrane.

Tona i njegova obitelj su aktivni u KUD-u „LUKA LUKIĆ“ iz Brodskog Varoša. Tona je predsjednik a sinovi dio tamburaškog sastava.

Reći ćete: –Ovaj baš  pretjeruje, jamačno je podmićen! Otkriti ću vam da ribu ne volim. A kada naiđete na domaćinstvo koje srcem i dušom diše i živi za svoj posao, shvatite da je to i puno više od toga.

To je poziv, misija, namjera da se od zaborava sačuva i svijetu prezentira sve ono najljepše i najbolje od onoga što Slavonija ima i vama koji kroz nju, Bog dao proputujete, pružiti može.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments