KOJI JE SLJEDEĆI KORAK

Gruba diskriminacija hrvatskog iseljeništva u posljednjih 25 godina

piše: Dražen Katić
Zadnji članak koji sam pročitao u društvenim mrežama, a koji su sročili Hrvati Argentine nosio je naziv “Tko je kriv da smo mi rođeni u Argentini?”

To pitanje dovoljno govori o poziciji hrvatskog naroda u iseljeništvu i o diskriminaciji kojoj je hrvatski narod (iseljenik) izložen.

Nakon ovih napisanih riječi svi “veliki Hrvati” će skočiti na noge i upitati me: “Kako ste diskriminirani, a imate pravo birati?”

Pošto je postavljeno pitanje logično naravno da ću na njega i odgovoriti.

Diskriminacija hrvatskog iseljeništva počela je par godina nakon stvaranja nezavisne Republike Hrvatske. Prvi saziv Hrvatskog Sabora broji je 12 zastupnika koji su zastupali iseljenu Hrvatsku u 11. izbornoj jedinici. HDZ-ova vlada smanjila je taj broj kasnije na 9, pa na 6, a naposljetku samo na tri zastupnika koji zastupaju u Hrvatskom Saboru 4 milijuna iseljenih Hrvata. Očito je Vladi HDZ-a smetalo jako predstavničko tijelo iseljene Hrvatske. Moram napomenuti da su do danas u svih 7 saziva Hrvatskog Sabora svi predstavnici bili iz stranke HDZ-a i po meni za hrvatsko iseljeništvo u zadnjih 25 godina učinili gotovo ništa.

Zadnji slučaj u kome su me osobno razočarali zastupnici HDZ-a koji u 11. izbornoj jedinici zastupaju nas iseljenike je bio slučaj mog protesta protiv “Izrabljivačkog odnosa austrijske tvrtke VIPnet d.o.o. prema hrvatskim potrošačima”. Da pojasnim. Ta strana tvrtka koja posluje u Republici Hrvatskoj je “100% tvrtka kćerka” Austrije-Telekoma. Troje zastupnika koje nas iseljenike zastupa u Hrvatskom Saboru nije niti odgovorilo na moje pismo u kome je stajalo sedam pitanja za definiranje nelegalnog poslovanja i postupanja austrijskog telekomunikacijskog koncerna protiv hrvatskih korisnika.

Kome trebaju takvi zastupnici? Meni, mojim prijateljima i mojim poznanicima zasigurno ne.

Danas 4 milijuna hrvatskih iseljenika ima u Hrvatskom Saboru 3 zastupnika, isto kao i srpska manjina u Hrvatskoj.
Koji je parlament i koja je vlada mogla izglasati takav zakon? Samo ona koja želi odvojiti hrvatski narod od svog iseljeništva i naposljetku ukinuti i ta tri zastupnička mjesta.

Istim pismom o nelegalnom poslovanju VIPnet d.o.o. izvješten je i “Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske” sa istim zahtjevom da odgovore na mojih sedam pitanja.

Šta su učinili?
Nisu niti odgovorili na moje pismo. Takav Ured zasigurno meni ne treba, a vjerujem i drugim iseljenim Hrvatima. Pedeset zaposlenika tog Ureda redovno svakog mjeseca prima plaću da bi povezivali i posredovali između Domovine i iseljene Hrvatske, a ne da bi okretali glavu od problema na drugu stranu.
Kada su predstavnici tog Ureda nedavno posjetili Stuttgart obišli su Hrvatsku katoličku misiju i Hrvatsku dopunsku školu. Nisu se sastali sa hrvatskim poduzetnicima koji žive u Stuttgartu kako bi razmotrili “mogućnosti i šanse te kooperaciju” hrvatskih tvrtki iz Stuttgarta sa Domovinom. Zaključak je da taj Ured postoji jedino zbog samih sebe.

Iduća stavka diskriminacije hrvatskog iseljeništva je u činjenici da je nakon proglašenja nezavisne Republike Hrvatske od 1991. godine pa nadalje uslijedio proces minimiranja predstavničkih tijela iseljenih Hrvata u Domovini:

Prvo “Ministarstvo iseljeništva” uspostavljeno je 30. svibnja 1990., odmah nakon osnivanja prve Vlade Republike Hrvatske i postojalo je do 1995. godine. Prvi ministar iseljeništva bio je Gojko Sušak.

Vlada Republike Hrvatske osniva 1995. godine “Ministarstvo povratka i useljeništva”. Prvi ministar je bio Marijan Petrović i ministarstvo je postojalo do 1999. godine.

Vlada Republike Hrvatske 2000. godine uspostavlja “Upravu za hrvatske manjine, iseljeništvo i useljeništvo” pri Ministarstvu vanjskih poslova.

21. listopada 2011. godine Hrvatski Sabor donosi zakon o osnivanju „Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske“ i „Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske“.

Koji je sljedeći korak?

Možda ukidanje Državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te postavljanje “kontejnera” sa dva zaposlena na Trgu Bana Josipa Jelačića koji će povezivati Domovinu i iseljenu Hrvatsku.

Idući vid diskriminacije kojem je još i danas izloženo hrvatsko iseljeništvo je činjenica da je iseljena Hrvatska od 1990. do 2011. godine donirala Domovini ca. 100 milijardi eura, a da Domovina ne može pokazati niti jedan jedini zid koji je tim novcem u Republici Hrvatskoj okrečen.

I na kraju liste diskriminacije vlastitog iseljeništva je porez na inozemne mirovine u Republici Hrvatskoj.

Ako ste vrijedno radili 40 godina u inozenstvu i stekli pristojnu mirovinu rado ćete se vratiti u Domovinu da uživate u vašoj teško stečenoj mirovini. Ako ta mirovina iznosi do 6.000 kuna imali ste sreće. Međutim ako vaša mirovina prelazi taj prag (6.001 kn) Hrvatska država će vam automatski oduzeti 40% mirovine i nazvati to porezom na inozemnu mirovinu. Oni hrvatski iseljenici koji se odluče svoju mirovinu provesti u nekoj od drugih zemalja Europske unije platiti će najviše 20% poreza. Vi koji ste se odlučili vratiti u zemlju u kojoj ste rođeni biti ćete “kažnjeni” za povratak.

Bez obzira što hrvatsko iseljeništvo ima u Hrvatskom Saboru samo tri zastupnika, (kao i srpska manjina u Hrvatskoj) ne prestaje nam se prijetiti potpunim isključenjem iz političkog života, odnosno ukidanjem 11. izborne jedinice. Čak i Hrvat koji je član njemačkog Bundestaga (SPD) nedavnom izjavom u Večernjem listu zastupa tezu o ukidanju prava glasanja iseljenoj Hrvatskoj.

Ja sam kao mlad čovjek otišao dobrovoljno u Domovinski rat braniti Domovinu od agresora. Na ratištu sam proveo period od 1991. – 1993. godine. Samnom su na ratištu bili i dragovoljci iz inozemstva kao i pripadnici srpskog naroda. Ovom prilikom izjavljujem im najveći respekt za obranu Domovine. Mnogi moji suborci su pali u obrani Domovine. Mi smo se borili za slobodnu i ekonomski snažnu Hrvatsku. Za Hrvatsku u kojoj će vladati smijeh, a ne plač gladne djece. U posljednjih 25 godina političari koji su vladali Domovinom ukrali su nama i svim nadolazećim generacijama snove sa koje smo mi kao mladi ljudi otišli u Domovinski rat.

Kao rezultat političkog razočarenja u posljednjih 25 godina moji najuži prijatelji i ja donijeli smo odluku o osnivanju nezavisne liste koja nosi naziv “ZAUVJEK VJERNI DOMOVINI” s kojom ćemo izići na slijedeće parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj. S našom nezavisnom listom izlazimo samostalno u 11. izbornoj jedinici (Hrvatsko iselejništvo), a u drugih 10 izbornih jedinica u Republici Hrvatskoj izići ćemo na izbore sa našim koalicijskim partnerima.

Naš predizborni program objavili smo u medijima 21.02.2015 godine. Program je napisan u 28 točaka te sadrži ekonomske, ekološke, socijalne i političke aspekte.

Odmah nakon objavljivanja našeg programa započela je protukampanja protiv naše nezavisne liste od onih koji ne vole Hrvatsku i hrvatski narod.

Portal “Croative.net” za koji sam volonterski pisao godinu dana nakon objavljivanja programa naše nezavisne liste obustavio je moju volontersku suradnju. Toliko o slobodi medija u Hrvatskoj i novinarskoj nepristranosti.

Naš predizborni program je objavio Hrvatski Glas Berlina, HAZUD i američki Hrvati u portalu “CROWN”. Kao baza za predizbornu diskusiju sa našim biračkim tijelom koristimo BLOG koji nosi naziv nezavisne liste.

Nekoliko dana nakon objavljivanja našeg predizbornog programa započeo je napad bivših i sadašnjih članova HDZ-a Baden-Württemberga u društvenim mrežama na našu nezavisnu listu. Bombardirali su nas većinom nestručnim pitanjima iz područja ekonomije te područja domoljublja. Pošto je naš ekonomski program baziran na 4 knjige iz područja moderne ekonomije i održivog razvoja koje sam napisao, nije bilo teško stručno odgovoriti na neprofesionalno postavljena pitanja. Nakon blamaže koje su HDZ-ovci doživjeli razbježali su se kao miševi i posakrivali. Jedini uspjeh koji su postigli je bio da su me isključili iz facebook grupe „Hrvati u Baden-Württembergu“, što me uopće nije zasmetalo.

Idući ozbiljni napad koji je uslijedio bio je nakon mog komentara u facebook-u o novoj poziciji dr. Šeksa. Pošto je u medijima iznijeto da se dr. Šeks neće više kandidirati na nadolazećim izborima, već odlazi u mirovinu od 12.500 kn ali paralelno i na novu poziciju savjetnika predsjednice Republike za ustavno pravo imao sam potrebu prokomentirati događaj. Napisao sam da dr. Šeks ima dovoljno visoku mirovinu od koje može pristojno živjeti pa ako mu je dosadno u mirovini da si nađe neki hobi kojim će se zanimati te da mjesto savjetnika prepusti mladom čovjeku sa fakulteta koji će stručno savjetovati predsjednicu iz područja ustavnog prava.

I nećete vjerovati da je facebook već idućeg dana blokirao moj profil i moj pristup svim grupama u kojima sam član. Blokirali su me čak i u grupama koje moderiram, kao i grupi “POSLOVNI USPJEH” koju sam 2012. osobno osnovao, a koja danas broji preko 10.000 članova. Vjerovatno tako facebook shvaća američku demokraciju.

Pošto facebook posluje u Europskoj uniji preko tvrtke koja je registrirana u Irskoj (Facebook Irland Ltd.) podređen je zakonima Europske unije i zakonima o zaštiti potrošača u Europskoj uniji. Napisao sam pismo upravi u Irskoj na njemačkom jeziku u kome sam naveo da ja nisam prekršio niti jedno pravilo koje je postavio facebook prema svojim korisnicima, a da je Facebook Irland Ltd. prekršio zakone Europske unije i zakone o zaštiti potrošača u Uniji. Zaključno sam naveo da ako me u roku od 7 dana u svim mojim grupama ne odblokiraju da ću ih prijaviti Europskoj komisiji i komesaru za digitalizaciju gospodinu Oettingeru kao i udrugama za zaštitu potrošača u Uniji. Da poznam gospodina Oettingera još iz vremena kada je bio Ministarpresident u Stuttgartu nisam im saopćio. Naravno nisam ih želio previše prepasti.

I šta se dogodilo?
Facebook nije odgovorio na moje pismo, ali je šestog dana od primitka mog pisma odblokirao moj pristup kompletno u svim grupama u kojima sam član.

Njemačka poslovica kaže: “Čiji kruh jedeš, njegovu pjesmu pjevaš”. U ovom slučaju sa Facebook Irland Ltd. poslovica se pokazala potpuno istinitom.

Ovo je istodobno i poruka političkoj konkurenciji u Hrvatskoj i van nje da se ne ponašaju kao zaigrana djeca već da akceptiraju demokratski poredak Europske unije koja svima garantira politička prava i slobode.

Program naše nezavisne liste “ZAUVJEK VJERNI DOMOVINI” možete pogledati pod:
http://drazenkatic.blogspot.de/2015/02/za-hrvatsko-iseljenistvo.html

Uvjete koje moraju ispuniti kandidati za našu nezavisnu listu nalaze se pod:
http://www.drazenkatic.blogspot.de/2015/05/trazimo-kvalitetne-kandidate-nase.html

Lijep pozdrav iz Stuttgarta

Dražen Katić i predizborni tim Nezavisne liste

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments