AZILANTI U PROLAZU

piše: Ivan Tumbas
Subotica/ Koncem studenog protekle godine u Srbiji je pao prvi snijeg. Snijeg je djeci donio radost, ali ne i azilantima koji su napustili svoje tople domove, bježeći od rata.

Kada su azilanti stigli na ove naše ravničarske prostore ljudi, mještani su ih zbunjeno gledali ali im i pomagali. Oni koji su stigli u naš grad prvi smještaj su našli u napuštenoj ciglani. One koji su tražili azil a koji nisu našli privremeni smještaj, policija je privodila. Snijeg je padao, azilanti su tražeći nekakav smještaj noćili pod vedrim nebom. To je bila strava. Tada se u Srbiji nalazilo oko 500 podnositelja zahtjeva za azil. Većina ih je iz Sirije, Somalije, Eritreje, Afganistana i Pakistana.

Danas sredstva javnog informiranja iznose da je kod Preševa alarmantna situacija. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vulin je izjavio da očekuje da će taj kolektivni prihvatni centar za dva do tri dana biti u potpunosti spreman da primi do 300 izbjeglica koji svakodnevno pristižu.
Ministar obrane Gašić poručio je da je Vojska Srbije, kao i uvijek, na raspolaganju građanima i lokalnoj zajednici, uz napomenu da se tu nalaze i mobilne ekipe vojnih ljekara. Kolektivni centar se formira u jednoj od poslovnih zgrada koja bi trebalo da bude prilagođena za privremeni smještaj emigranata. Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da granicu između Makedonije i Srbije dnevno prijeđe više od 1000 migranata.

Prijeti li humanitarna katastrofa u Srbiji prihvatom velikog broja izbjeglica?

Mjerodavne institucije žele da pomognu u sprječavanju humanitarne katastrofe na jugu Srbije. Pozvale su sve nadležne u Srbiji, ali i međunarodne i domaće organizacije kao i predstavnike civilnog sektora, da hitno reagiraju i urade sve što je u njihovoj moći kako situacija u Preševu ne bi eskalirala u veću humanitarnu katastrofu. Dnevno tuda prođe na tisuće ljudi, žena i djece koji bježe sa ratom zahvaćenih područja sa Bliskog istoka, tražeći sigurniji život negdje u Europi. Azilanti dolaze na područje subotičke općine te se u šumama, na zapuštenim mjestima čeka noć radi prelaska na teritorij Mađarske i dalje u druge europske zemlje.

Šef mađarske diplomacije Peter Sijarto je rekao da je mađarska vlada donijela odluku da privremena ograda na granici sa Srbijom bude podignuta što prije kako bi se zaustavio priliv ilegalnih migranata. Sijarto je na konferenciji za tisak poslije sastanka vlade rekao da ograda, kojoj se Srbija protivi, ne predstavlja bilateralno pitanje i da odnosi sa Srbijom nikad nisu bili tako dobri kao danas.

Prema njegovim riječima 61 000 ilegalnih migranata je ušla u Mađarsku ove godine, pri čemu su gotovo svi prešli granicu između Srbije i Mađarske. Većina migranata koji traže status izbjeglica u Mađarskoj brzo napuštaju zemlju i odlaze dalje u zapadnu Europu. Sijarto je rekao da treba da bude usvojeno nekoliko izmjena zakona da bi mogla da počne izgradnja ograde. Sijarto, međutim, nije rekao kada bi radovi mogli da počnu. Ministar je rekao i da Mađarska u potpunosti poštuje sve europske obveze ali se suočava sa velikim problemima po pitanju kapaciteta zbog masivnog priliva ilegalnih migranata sa teritorija Srbije.

Mađarski premijer Viktor Orban donio je odluku o suspenziji primjene Sporazuma Dablin III. koji regulira nadležnost u svezi azilanata. Time zemlje EU više ne mogu da protjeruju azilante u Mađarsku, iako bi mađarske vlasti bile nadležne za izbeglice, pošto su prvo kročile na tlo te zemlje ulazeći u EU.

Ograđivanjem, sjetimo se, dijelile su se dvije države Njemačke. Padom tog zida smo mislili da getoizacija više neće biti na djelu. Međutim sada, opet se ogradom sprječava svaki vid prelaska granice. Nisu tu samo azilanti nego i divlje životinje …, svaki oblik dobrog susjedskog odnosa. Politički lideri Srbije su bili upoznati s namjerama Mađarske, dok se sad čude.

Gdje smo mi građani subotičkog ili sjeverno bačkog regiona u ovoj priči? Kad nas preplavi veliki broj azilanata s obzirom da je njihov cilj ulazak u EU, što je baš ovdje moguće. Tko će spriječiti gaženje naših polja zasijanih usjevima, voćnjaka …?

Nada i vjera su uvijek pobijedile zlo. Pa se tako nadajmo da će doći i do smirivanja ratnih sukoba na Istoku.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments