…A DRINA I DALJE TEČE …

/prisjećanje na beatifikaciju Drinskih mučenica/

piše: Marija Kukić
Kutjevo/ Prošle su već četiri godine, a još uvijek je svježe sjećanje na svečani dan u Sarajevu. Kao da je bilo jučer.

Ta subota u rujnu  2011. bila je zapravo noć bez sna. Autobus s hodočasnicima  krenuo je prema Sarajevu. Putem su se pridružili vjernici susjednih župa i dvojica svećenika. Molitva, pjesma, znatiželja, iščekivanje …sve ovo pratilo nas je cijelim putem do Sarajeva.

Nakon ulaska u Olimpijsku dvoranu Zetra i pretprograma, uslijedila je svečanost beatifikacije pet sestara Drinskih mučenica, pet neugasivih, Bogu posvećenih svijeća s Pala. Gorjele su ljubavlju i svetošću sve do svoje mučeničke smrti.

„…Niti plaču, nit’ proklinju,

Nit’ osvetu zazivaju,

Već Isusa –  Zaručnika

Svojom smrću cjelivaju…“

(Anto Orlovac – Zastidje se rijeka Drina)

Prepuna dvorana u dostojanstvenoj je tišini i iskrenoj molitvi preporučivala njima sve svoje potrebe i molbe vjerujući da će im one pomoći svojim zagovorom u nebu.

Meni se osobno najviše dojmio dolazak sestara Kćeri Božje ljubavi iz mnogih zemalja svijeta i zazivi izgovoreni različitim jezicima, ali odgovor je bio samo na jednom:

„Usliši nas ,dobri Oče!“

 Nekoliko puta izdajničke suze kliznule su niz lice. Bile su to suze kojih se nisam stidjela.

Drina i dalje teče. Mislim da se ni ona ne mora stidjeti. Ona se mora ponositi jer svaka njena kaplja blagoslovljena je krvlju naših blaženica. Drina treba biti ponosna jer je mrtva i iznakažena tijela primila u svoje naručje i tako ih sačuvala od još veće „ljudske“ zločestoće.

Drina i dalje teče, gledajući prema nebu i moleći Boga da bude blag  prema onima koji su nožem i oružjem “krojili pravdu“ mnogima pa tako i našim blaženicama. Drina, rijeka poškropljena, ali i blagoslovljena krvlju istinskih mučenica, treba svojim žuborom javiti svim krajevima kroz koje teče:

„Dobili smo pet novih blaženica, pet bijelih ljiljana (č. sestre Julu, Berchmanu, Krizinu, Antoniju i Bernadetu), pet uzora časnog i poštenog života čistoće i vjere! Dobili smo neugasive svijeće koje vječno svijetle svijetu u  tami   koja svakim danom postaje sve  gušća!“

Njihova svjetlost će raspršiti tu tminu. U nama, oko nas, u tom bešćutnom svijetu današnjice.

P.S. Svečano proglašenje blaženica dogodilo se 24. rujna 2011.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
slavonac
slavonac
8 years ago

Ne treba čovjek biti vjernik da se zgrozi nad onim
zlom što ga jedni drugima činimo. Primjer ovih pet
hrabrih žena pokazuje da postoje viši ideali i ciljevi
za koje se i život daje. Njima na vječnu slavu i diku a onima koji to izazvaše na vječnu sramotu i osudu…