JEZIK POVEZUJE I SPAJA

Učenici  iz Makedonije čitali stihove na 18.Susretu pjesnika u Rešetarima

 Na 18.Rešetaračkim pjesničkim susretima nastupili su po prvi puta  učenici hravatskoga jezika iz Makedonije predvođeni profesorom Vedranom Iskrom i učenici prijateljske općine Ilinden sa profesoricom Ivanom Velinovskom Boceskom.

tekst i foto: Ljerka Toth Naumova
12006212_10206421527249377_2515929586002476127_nTradicionalna pjesnička manifestacija, 18. puta za redom, održana u Rešetarima od 19.do 20.rujna ugostila je pjesnike iz čitavog svijeta.

Ti stihovi stvarani  daleko izvan domovine slave svake godine u ovom  malom slavonskom mjestu jezik materinski i čuvaju pisanu hrvatsku rijeć.

Sve ono što se godinama u Rešetarima dešavalo za odrasle pjesnike prenijelo se i na mlade jer je svrha toga pjesničkog stvaralaštva da ga jednoga dana netko iza njega nastavi.

IMG_1885Pjesnički susreti započeli su u sportskoj dvorani OŠ „Ante Starčević“ susretom mladih pjesnika osnovnih škola zapadnog dijela Brodsko-posavske županije sa hrvatskim pjesnicima izvan Hrvatske.

Predsjednik društva. KLD Rešetari, Ivan De Villa pozdravio je nazočne. Skupu su se obratili   Jasna Aničić iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Dijana Mašala Perković iz Hrvatske matice iseljenika, Tihomir Batalo ravnatelj OŠ „Ante Starčević, Anton  Kikaš iz Kanade. Hrvate iz Makedonije predstavljala je  pjesnikinja  Ljerka Toth Naumova )potpisnica ovih redaka, op.u).

Nastupili su učenici prijateljske općine Lupak iz Rumunjske predvođeni Petrom Hateganom.

IMG_1874Iz Skopja,Tetova I Bitole  pod vodstvom profesora Vedrana Iskre nastupili su po prvi puta mladi pjesnici koji  u Makedoniji  uče hrvatski jezik i čije su pjesme uvrštene u Zbornik  : Ahil Trendafiloski, Anastasija Đorđevska, Maja Tomevska, Matea Janevska, Neda Filiposka, Matej Ivanković i Magdalena Džunkovska,

Njima su se pridružili mladi pjesnici: Elena Gjeorgjievska,Teodora Gjorgjievska i Filip Simonovski iz prijateljske općine Ilinden sa svojom profesoricom Ivanom Velinovskom Boceskom.

12046852_10206421547929894_2653363175114010702_nVIII. zbornik mladih pjesnika naslovljen  „Čarobna torba“  predstavila je Gabrijela Vojvodić. U svom izlaganju je istakla kako je  Zbornik  poticaj mladim pjesnicima koji žive izvan Hrvatske da pišu na hrvatskom jeziku i na taj ga način sačuvaju  od zaborava.

Upravo je hrvatski jezik, identitet nacije, koji povezuje iseljene Hrvate s maticom zemljom. Prepoznavajući to, Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske financiski je podržao projekt Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji naslovljen „Sudjelovanje pjesnika iz Makedonije na 18. Rešetaračkim pjesničkim susretima“  i omogućio da učenici hrvatskoga jezika iz Makedonije po prvi puta čitaju svoje pjesme na materinskom  jeziku,  upoznaju općinu Rešetare, posjete spomen obilježje makedonskog pjevača Toše Proeskog u Novoj Gradišci, da se druže i sklapaju  prijateljstva.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments