IN VINO VERITAS

Tekst i foto: Marija Kukić

1123Ovih prohladnih zimskih dana i ledenih noći kutjevačkim vinogradima čuju se pucnji, odjekuje svirka i pjesma. To vinogradari i vinari proslavljaju Vincelovo, Vincekovo, Vinkovo…ili kako  se već zove u nekim drugim krajevima Lijepe Naše.

Proslavlja se ovaj dan na različitim mjestima i na različite načine. No, u ovom kutku  moje Zlatne doline ovaj dan ima posebno značenje. Tu  se nalazi kolijevka  vinove loze i prijestolnica vina.

Naime, dolaskom cistercita, tzv. bijelih fratara  davne 1232. godine, spominje se po prvi puta pisano ime Kutjeva i započinje uzgoj vinove loze, iako su je moguće uzgajali i Rimljani.

Cisterciti su morali od nečega živjeti. Uvidjeli su da su ovo tlo, ali i podneblje  kao stvoreni za uzgoj vinove loze te su se počeli intenzivno baviti njenim uzgojem. Ostala je ta tradicija sve do danas. Južne padine Papuka i Krndije ubrajaju se u najpoznatije i najvinorodnije krajeve naše domovine.

5e4a67f0-896b-46db-99d8-02f48a5e3038Dan je započeo služenjem svete mise za plodnu i uspješnu vinorodnu godinu. Zatim je slijedio blagoslov novosagrađenog križa na Vinskoj cesti, župnog vinograda, ali i ostalih vinograda. Poslijepodne je započelo kulturno-umjetničkim programom na trgu jedinstvenog imena na svijetu – Trgu graševine, uz degustaciju najboljih vina te slavonskih i morskih delicija. Danas se u Kutjevu sljubila Slavonija s Jadranom. Tako to biva već nekoliko godina.

Što povezuje svetog Vinka s blagoslovom vinograda? Vjerojatno samo to što njegovo ime asocira  na riječ ‘vino’ i što se obilježava 22. siječnja kada i službeno počinju radovi u vinogradima. Iako radovi počinju i mnogo ranije.

Sveti Vinko rodio se u 3. stoljeću u gradu Huescu (sjeveroistok Španjolske), a umro je mučeničkom smrću 304. godine. Ime mu dolazi od latinske riječi  VINCO, VINCERE što znači  POBIJEDITI. Ime bi mu se moglo prevesti  kao;  pobjedonosni, onaj koji pobjeđuje, onaj koji je određen pobjeđivati. Živio je u Zaragozi i radio kao đakon i  učenik svetog Valerija biskupa. Zbog biskupove govorne mane, mucanja, Vinko je često puta mijenjajući biskupa navješćivao Radosnu vijest. Nije se htio javno odreći Svetoga pisma pa je po naredbi cara Dioklecijana utamničen, mučen, ubijen…

Umro je 22. siječnja 304. godine, a mnogo stoljeća kasnije njegove moći su prenesene u Lisabon. Zaštitnik je Portugala, Lisabona, Valencije, Zaragoze …vinogradara, vinara, trgovaca vinom, proizvođača octa, krojača, modistica …

1234S proslavom Vincelova počinju  radovi u vinogradima. Smatra se da lijepo vrijeme toga dana naviješta dobru berbu grožđa u jesen.

Ako na Vinka sunce peče,

U bačve vino teče!

Dan je bio prohladan, ali osunčan. Ako je vjerovati ovoj izreci, ove godine  mogli bismo uživati u bogatoj berbi i vrsnoj vinskoj kapljici.

Izreka IN VINO VERITAS nastala je u 6. stoljeću p. n. e. To je i naslov pjesme pjesnika ALKEJA , a u pjesmi još piše:

…Vino, dragi moji, i istina

Stari su prijatelji …

I još dodaje:

…Vino je ogledalo ljudske duše.

Zato ni jedno drugo drvo prije loze nemoj zasaditi …

I u Bibliji se često puta upotrebljavaju riječi vezane uz; vinograd (145 puta), vinogradar (10 puta),  loza (45 puta), grožđe (44 puta) i grozd (45 puta).

Vino je vječni dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne.   (B. Franklin)

Naravno, ako ga konzumiramo u razumnim količinama!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
dubravka
dubravka
8 years ago

Od Marije se uvijek nešto novo nauči ili staro obnovi.

Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Kao član udruge velike obitelji “Ružica Vinodola”vinara i vinogradara,Novi Vinodolski.Slažem se da je vinska kapljica, koju nam je Bog dao na uživanje, potrebno posebno njegovati i pažljivo sa njom postupati.
Kako da je možemo i u budućnosti bez problema i dalje konzumirati i uživati.

čiča
čiča
8 years ago

Neka vino teče na ljudsku sreću veliku, ali
kao i u svemu valja znati imati granice. No eto
imao sam prilike upoznati neke prave vinopije
kojima u toku dana nije bilo previše ni 10 litara.
Neka ih Bog blagoslovi………

Anthony
Anthony
8 years ago

Da, treba uživati u vinskoj kapljici jer nije bez razloga Tacit rekao:
VINUM BIBUNT HOMINES, ANIMALIA CETERA FONTES.
(Vino piju ljudi, a ostale životinje vodu.)

A i VINA DABANT ANIMOS.(Ovidije)
(Vina daju odvažnost.)

Vino ne opije čovjeka, nego se čovjek opije sam.

Ana
Ana
8 years ago

Još jedna poučna priča. Lijepo se podsjetiti na ono što smo nekad možda i znali pa zaboravili.