POLITIČKI EKSPERTI ILI LAICI

piše: Žarko Delač
Najnovija politička zbivanja u Hrvatskoj za jedan dio političara dokaz su demokracije i borbe mišljenja i stavova, a za drugi eksperiment i opasne igre.

No, za većinu bi se moglo konstatirati kako zapanjuju svojim stavovima i izjavama za saborskom govornicom te pokazuju totalnu političku nepismenost pa čak i nedostatak kulture kao i osjećaja za društvenu okolinu.

Jedan od primjera je primjedba kako za premijera nitko nije glasao! Pri tome se ispušta iz vida činjenica kako bi središte ili težište političke moći trebalo biti u Hrvatskom saboru, a vlada treba odrađivati dobivene zadaće prema napucima vladajuće većine.

Hoće li predsjednik vlade biti astronom ili kemičar, Dalmatinac ili Zagorac potpuno bi trebalo biti irelevantno. Važno je samo da provodi strategiju koju mu zadaju političari, a rast BDP-a  i smanjenje javnog duga sigurno su u ovom trenutku najvažniji.

Prema tome, saborski zastupnici nisu birani za ministre i izvršnu vlast već za najviše tijelo i predstavnike u zakonodavnoj vlasti – Hrvatski sabor. No, možda je posljednjih godina politička praksa pokazala drugačije ali to je bilo krivo i ne smije se ponoviti.

Nadalje, u medijima se povlači pitanje ideološke opredijeljenosti nove vlade. Temeljem čega ili zbog čega, nije jasno! Ako je do sada bila na djelu sintagma “ili mi ili oni”, koja je u potpunoj suprotnost s demokracijom i prikladna je za autokratske režime, takvih pitanja nije bilo. S druge strane, nova vlada poziva na suradnju, pomirenje i zajedništvo kako bi svima bilo bolje ali nekome to ne odgovara.

I na kraju, u cijelom tom kolopletu političkih sukoba i misli kada se i u grafičkom prikazu premijera vide samo piramide, možda nam promiče i jedna interesantna činjenica.

Riječ je naime u zadnje vrijeme često spominjanoj demografiji i emisiji “Najljepši glas” na nacionalnoj televiziji.

Pitat ćete se o čemu je riječ, a stvar je vrlo jednostavna.

Kandidati koji se sudjeluju u emisiji često su članovi crkvenih zborova i upada u oči činjenica kako uglavnom dolaze iz obitelji s više djece. Prema tome, za vjerničke obitelji nije bitno koji su financijski dodaci na novorođeno dijete i imaju li materijalnu egzistenciju riješenu, već je dijete produkt ljubavi i najviši čin ljudskog života.

Stoga ne začuđuju između ostalih napadi na crkvu i po pitanju zalaganja za djecu i obitelj jer nekim središtima moći ne ide u prilog opstanak Hrvata. Oni se zalažu za globalizaciju i svjetsku vladu bez naroda, tradicije i identiteta i tu je u pravu zastupnica koja je spomenula masone. Na žalost, kako bi rekli Dalmatinci, pri tome je promašila cijeli balun!

I na kraju, poruka političarima kako se trebaju ugledati na pojedine vladine udruge čiji članovi godinama lagodno žive na državnom proračunu i svima nama drže prodike. A na njihovim web stranicama nećete pronaći statut ili kako postati član već samo volonter.

Prema tome oni su lukavi i snalažljivi politmajstori, eklatantni primjeri praktičnog poimanja političke znanosti i politologije, a ne oni koji su kontinuirano na vjetrometini medija i kritikama birača.

I upravo zbog toga, politička izobrazba, učenje i usavršavanje te primjena najnovijih dostignuća političke znanosti krucijalno je potrebna hrvatskim političarima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Ha ha..politički eksperti.

Upravo sam ih htio pohvaliti,a ono.

NOVA VLADA zadužila Lijepu našu za novih 700 milijuna kuna.Na taj način nova Vlada u samo par dana pokazala je svoj smjer… po stopama “stare vlade” – u bolje sutra s novim zaduživanjima.

pero
pero
8 years ago

Je a kak bi onda Maras bio ministar da nema neznalica u politici?